Κρήτη

Φτιάχνουν…”φωλιές” στο βυθό της Κρήτης!

Φτιάχνουν…”φωλιές” στο βυθό της Κρήτης!

A-
A+
11/03/2021 | 8:21

Φτιάχνουν… “φωλιές” στο βυθό της Κρήτης!
Είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα: Οι επιστήμονες βυθίζουν πλάκες-“φωλιές” για θαλάσσιους οργανισμούς στο βυθό της Κρήτης και μετά από 3 περίπου μήνες τις ανασύρουν και τις μεταφέρουν στα Εργαστήρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για να δουν… “τι ψάρια έπασαν”.

Υπεύθυνος για το ελληνικό σκέλος της έρευνας είναι ο Γιώργος Κωτούλας, γενετιστής στο ΕΛΚΕΘΕ. Όπως λέει «Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν κατασκευές από πλάκες PVC, οι οποίες ουσιαστικά μιμούνται την περίπλοκη δομή του πυθμένα της θάλασσας και επιτρέπουν την εγκατάσταση και ανάπτυξη πολλών διαφορετικών θαλάσσιων οργανισμών: φυτών, ζώων και μικροβίων. Οι κατασκευές αυτές λειτουργούν σαν ξενοδοχεία για θαλάσσια είδη, καθώς αποικίζονται αμέσως μετά την τοποθέτησή τους. Στην Ελλάδα ποντίσαμε τέτοιες κατασκευές σε δύο σημεία: στο λιμάνι του Ηρακλείου, που είναι ένα σημείο εισόδου πλοίων στις θάλασσές μας. Και μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, στις Γούρνες».

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά. Μόνο σε ένα από τα «υποθαλάσσια ξενοδοχεία» της Κρήτης εντοπίστηκαν 15 ξενικά είδη – άλλα γνωστά, όπως το μαργαριτοφόρο στρείδι (Pinctada imbricata) και άλλα για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως το γυμνοβάγχιο Anteaeolidiella lurana.Όπως λέει ο κ. Κωτούλας «Τα στοιχεία που αποκομίζουμε από την έρευνα αυτή μας αποκαλύπτουν τον τρόπο αλλαγής των οικοσυστημάτων της Ανατολικής Μεσογείου από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή». (Από την “Καθημερινή”)