Πολιτισμός

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Μηνάς, ο ακοίμητος Προστάτης του Μεγάλου Κάστρου

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Μηνάς, ο ακοίμητος Προστάτης του Μεγάλου Κάστρου

Με λιτανεία της εικόνας και αεροπορική επίδειξη θα τιμήσουν οι Αρχές τον πολιούχο.

A-
A+
11/11/2019 | 8:23

Με λαμπρότητα γιορτάζει το Ηράκλειο σήμερα, τον προστάτη του, Άγιο Μηνά, και πλήθος  πιστών αναμένεται και φέτος να πλημμυρίσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Μετά τον Όρθρο και τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει λιτανεία του ιερού λειψάνου του Αγίου, καθώς και της εικόνας του στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συγκεκριμένα μέσω των οδών: Κυρίλλου Λουκάρεως, πλατείας Αρκαδίου, 1821, Νικηφόρου Φωκά, λεωφόρου Καλοκαιρινού και Αγίου Μηνά.

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί αεροπορική επίδειξη από αεροσκάφος F-16 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή του πολιούχου του Ηρακλείου με απόφαση του ΓΕΑ τιμώντας παράλληλα τον προστάτη της αεροπορίας Μιχαήλ Αρχάγγελο. Την αεροπορική επίδειξη αναμένεται να παρακολουθήσει ο κόσμος στην περιοχή του Καράβολα.

Ο Άγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η αγάπη και ο σεβασμός πιστών αλλά και απίστων απέναντί του, ήταν και είναι άπειρος. Ακόμη και σήμερα, στην εποχή της αμφισβήτησης των πάντων, αυτός ο σεβασμός εξακολουθεί να ισχύει, σαν δέος απέναντι στην Ιστορία και τις παραδόσεις αυτού του τόπου.

Γι’ αυτό και ανήμερα της μεγάλης γιορτής χιλιάδες κόσμου συρρέουν για να ανάψουν ένα κεράκι μπροστά στην εικόνα του Μεγάλου Καβαλάρη του Ηρακλείου! Τόσο στον μεγαλοπρεπή ναό, όσο και στον ιστορικό “μικρό” Άγιο Μηνά.

Λίγα λόγια για το μητροπολιτικό ναό

Ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Μηνά ξεκίνησε να χτίζεται στις 25 Μαρτίου 1862 και η κατασκευή του διακόπηκε κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866. Ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1895. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 16 Απριλίου 1895 από το Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Α΄. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά, πολιούχο  του Ηρακλείου.

Ο χώρος στο οποίο χτίστηκε ο ναός ήταν κήπος που ανήκε σε τούρκικη οικογένεια. Στον Κώδικα του Ναού αναφέρεται ότι ο κήπος αγοράστηκε από την επιτροπή ανέγερσης του ναού. Επιπλέον χώρος αγοράστηκε από τον Αλή Βαϊράμογλου έναντι 60.000 γροσίων.

Η δαπάνη για την ανέγερση καλύφθηκε από άτακτες συνδρομές χριστιανών της πόλης και της υπαίθρου καθώς και από τακτικές εισφορές από διάφορα μοναστήρια. Ποσό 112.000 γροσίων αναλήφθηκε το 1864 από δάνειο της Χριστιανικής Ορφανικής Τράπεζας Ηρακλείου. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε ειδικό λαχείο για τη συγκέντρωση ποσού 2.000.000 γροσίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο έθεσε υπό την αιγίδα του ο Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ Χαν χορηγώντας 40.000 γρόσια.

Η κάτοψη του ναού, καθώς και η στέγαση του, παραπέμπουν στο σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο και με υψηλό τύμπανο. Εσωτερικά συνδυάζει και στοιχεία τρίκλιτης βασιλικής, με υπερώα στη βόρεια, τη νότια και τη δυτική πλευρά σε σχήμα Π. Ο ναός έχει επιφάνεια 1,350 m2 και είναι ο μεγαλύτερος ναός στην Κρήτη ενώ θεωρείται (με βάση τα βασικά του μεγέθη) και ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στην Ελλάδα.