Πολιτισμός

Γιορτάζει στις 5 Μαίου η Μονή Αγίας Ειρήνης στον Κρουσσώνα (φώτο)

Γιορτάζει στις 5 Μαίου η Μονή Αγίας Ειρήνης στον Κρουσσώνα (φώτο)

Η μονή λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και είναι από τις παλαιότερες στην Κρήτη.

A-
A+
05/05/2019 | 10:30

Η μονή Αγίας Ειρήνης βρίσκεται 25km νότια του Ηρακλείου και 3km δυτικά του Κρουσσώνα, στις πλαγιές του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 630m. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται μέσω του δρόμου που συνδέει τον Κρουσσώνα με το Κρουσσανιώτικο Λιβάδι και με το διπλανό ίδρυμα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες «ο Άγιος Σπυρίδων».

Η μονή λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και είναι από τις παλαιότερες στην Κρήτη. Πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά το τέλος της Ενετοκρατίας, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822, για να ξανακτιστεί το 1944.

Ο δίκλιτος ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη (5 Μαΐου) και στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Το μοναστήρι ανήκει στα ακμαία μοναστήρια της Κρήτης. Αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι, να μιλήσετε με τις μοναχές που το διατηρούν πολύ περιποιημένο, αλλά και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα.

Χρονολόγιο

  • 14ος-15ος αιώνας: Ιδρύεται η μονή της Αγίας Ειρήνης στον Κρουσσώνα.
  • 1671: Έγγραφο της εποχής αναφέρει τη μονή της Αγίας Ειρήνης.
  • 1822: Κατά τη μάχη στο φαράγγι του Κρουσσώνα, 400 Τούρκοι σκοτώνονται από τους Κρήτες επαναστάτες που είχαν ως βάση τη μονή. Για αντίποινα, οι Τούρκοι σφάζουν όλους τους μοναχούς της Αγίας Ειρήνης στη θέση Τροχάλακας και ισοπεδώνουν το μοναστήρι.
  • 1936: Ο Δημήτριος Φασουλάκης μαζί με 4 μοναχές ξεκινούν την αναστήλωση της μονής.
  • 1944: Το αναστηλωμένο μοναστήρι ξαναλειτουργεί ως γυναικεία μονή με ηγουμένη την Παρθενία Στουπάκη.

 

Cretanbeaches.gr