Αγροτικά

Κατάχρηση φυτοφαρμάκων στην Κρήτη

Κατάχρηση φυτοφαρμάκων στην Κρήτη

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 3.000 τόνοι παρασιτοκτόνων.

A-
A+
06/08/2019 | 10:01

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές συνέπειες που εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον η κατάχρηση αλλά και η χρήση ακόμα συμβατικών φυτοφαρμάκων, κρούουν οι επιστήμονες. Στην Κρήτη, η χρήση και οι δηλητηριάσεις από φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ υπολογίζεται πως κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 3.000 τόνοι παρασιτοκτόνων.

Τις παραπάνω επισημάνσεις διατύπωσε ο γεωπόνος, ερευνητής φυτοπαθολόγος και οικοτοξικολόγος δρ Ευάγγελος Μπούρμπος μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ροδοβάνι με θέμα τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του Σελίνου.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον τα φυτοφάρμακα είναι ευλογία ή κατάρα κι έχει αποδειχθεί πια ότι είναι κατάρα», σχολίασε ο κ. Μπούρμπος ενώ περιγράφοντας την έκταση του προβλήματος τόνισε ότι στη χώρα μας σε ετήσια βάση η χρήση παρασιτοκτόνων υπολογίζεται σε 30.000 τόνους, εκ των οποίων το 7% αφορά σε λαθραία φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Ειδικότερα, ο μέσος Έλληνας αγρότης χρησιμοποιεί ετησίως 25 κιλά φυτοπροστατευτικών τον χρόνο, ενώ ένας μέσος παραγωγός θερμοκηπίου που καλλιεργεί 2-3 στρ. χρησιμοποιεί 300 κιλά τον χρόνο.

Ενδεικτικό των συνεπειών αλλά και της χρήσης – κατάχρησης των φυτοφαρμάκων που γίνεται είναι ότι κάθε μέρα δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων 5 περιστατικά με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα από τα οποία τα 2 αφορούν παιδιά.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν και τα ευρήματα έρευνας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace η οποία ανίχνευσε 27 επικίνδυνες ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φρούτα και λαχανικά. Πολλές μάλιστα από αυτές ήταν ουσίες απαγορευμένες.
Σε ό,τι αφορά, δε, στην περιβαλλοντική επιβάρυνση αρκεί να αναφερθεί πως μόνο στην Κρήτη 2-3 εκατομμύρια κενές φιάλες γεωργικών φαρμάκων, με ό,τι υπολείμματα φαρμάκων φέρουν αυτές, καταλήγουν στα σκουπίδια ή και τα ρέματα. «Αν υποθέσουμε για παράδειγμα κάθε φιάλη είχε 5 γραμμάρια κατάλοιπο σκεφτείτε τι ποσότητες καταλήγουν και ρυπαίνουν το έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Μπούρμπος.

Οικολογική γεωργία 

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως επεσήμανε ο κ. Μπούρμπος, χρειάζεται μια στροφή στην οικολογική γεωργία και η αξιοποίηση των μεθόδων της αγροοικολογίας. Μέθοδοι, οι οποίες αξιοποιούν τους μηχανισμούς της φύσης για να αντιμετωπίσουν τα επιβλαβή παράσιτα. «Παράλληλα, η οικοτοξικολογία πρέπει να παρέμβει για να αλλάξει τον τρόπο ανάλυσης των υπολειμμάτων. Με λίγα λόγια να μελετήσει όχι μόνο τις επιδράσεις της οξείας χρήσης αλλά και της μακροχρόνιας, όπως και να μελετηθεί το σύνολο των δραστικών ουσιών που λαμβάνει κανείς σε ένα γεύμα και τις οποίες ένας Ιταλός ερευνητής υπολόγισε σε 49!», επεσήμανε ο κ. Μπούρμπος και συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει πλέον να εστιάσουν την έρευνά τους πώς το μείγμα των δραστικών ουσιών που λαμβάνει ο άνθρωπος αλληλεπιδρά και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως οι γεωργοί που εκτίθενται στα φυτοφάρμακα αλλά και τα παιδιά που γίνονται δέκτες δραστικών ουσιών από την εμβρυακή ακόμα περίοδο μέσα από τη διατροφή της μητέρας τους.
Είναι ενθαρρυντικό πάντως πως ήδη διάφορες τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην χρήση – κατάχρηση των φυτοφαρμάκων με τον κ. Μπούρμπο να αναφέρει τα παραδείγματα ενός χωριού μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας, του οποίου οι κάτοικοι αποφάσισαν να απαγορευτεί η χρήση γεωργικών φαρμάκων όπως και σε ορισμένους Δήμους της Γαλλίας. Χανιώτικα νέα