Κρήτη

Κινδυνεύει από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις η λίμνη της Αγιάς

Κινδυνεύει από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις η λίμνη της Αγιάς

Δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω τουρισμού και αλόγιστης ανάπτυξης.

A-
A+
21/10/2018 | 14:36

Ένας μοναδικός υγροβιότοπος στην Κρήτη ο οποίος απειλείται από την αλόγιστη επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και τς τουριστικής ανάπτυξης είναι η λίμνη της Αγιάς στα Χανιά.

Η λίμνη που αποτελεί έναν από τους σπάνιους υγροβιότοπους της Κρήτης κινδυνεύει να χάσει τον χαρακτήρα της εξ αιτίας αυθαίρετων παρεμβάσεων. Μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας τονίζουν την ανάγκη προστασίας της σύμφωνα με τους κανονισμούς του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ στο οποίο είναι ενταγμένη.

«Η λίμνη της Αγιάς αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές πιέσεις και όσον αφορά τη ρύπανση αλλά και οικιστικές», ανέφερε μεταξύ άλλων η συντονίστρια Επικοινωνίας Ελληνικής Ορνιθολογίας κ. Ρούλα Τρίγκου.

«Αν αυτό το πράγμα δεν διαφυλαχθεί και δε μπει μέτρο, η Αγιά θα γίνει απλά μια άλλη περιοχή, σαν ένα πάρκο και θα χάσει τη σημαντική της αξία», διευκρίνισε.

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε περιοχές μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως ο Μπάλος και το Ελαφονήσι.

«Ένα τμήμα των περιοχών αυτών δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω τουρισμού, μιλάμε για παραλιακές ζώνες, για υγρότοπους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανόλης Βεγλίρης, εκπρόσωπος Τμήματος Περιβάλλοντος Π.Ε. Χανίων.

Την ίδια ώρα ζητούμενο παραμένει μέχρι σήμερα η λειτουργία των φορέων διαχείρισης για τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ. Νομοθετικά προβλήματα δεν έχουν επιτρέψει ούτε τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Δυτικής Κρήτης που συστάθηκε πρόσφατα.

 

Πηγή: neakriti.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.