Κρήτη

Κινδυνεύει να … κλαδευτεί ο αειθαλής Πλάτανος της Μονής Ασωμάτων στο Αμάρι

Κινδυνεύει να … κλαδευτεί ο αειθαλής Πλάτανος της Μονής Ασωμάτων στο Αμάρι

Το πανύψηλο δέντρο με ηλικία εκατοντάδων ή χιλιάδων χρόνων είχε δεχτεί τις σφαίρες των κατακτητών.

A-
A+
11/04/2024 | 13:44

“Θύελλα” αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες μέρες η είδηση σχετικά με την κοπή κλαδιών από τον πλάτανο που δεσπόζει έξω από τη Σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Το πανύψηλο δέντρο, η ηλικία του οποίου εκτιμάται σε εκατοντάδες κι ίσως χιλιάδες χρόνια, βρίσκεται έξω από τη Μονή Ασωμάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, η μονή θέλει να προχωρήσει σε κλάδεμα αυτού, επειδή κάποιοι κλώνοι έχουν ξεραθεί και πέρυσι έπεσε ένας κλάδος σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο τουριστών. 

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την κοπή να πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, φαίνεται όμως πως, έπειτα από τις πιέσεις όλων των εμπλεκομένων και την αξιόλογη προσπάθεια των πολιτών, αναβλήθηκε, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία και από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, για να αποφασιστεί ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το δέντρο χωρίς να κινδυνεύσει.

Το σχέδιο για το κλάδεμα του πλατάνου ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την επικείμενη επαναλειτουργία της μονής, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, από 5 καλόγριες, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο σημείο πριν το Πάσχα.

Ωστόσο η κοπή ή το κλάδεμα τέτοιων μνημειακών δέντρων θα πρέπει να ακολουθείται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να γίνεται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων επιστημόνων του αντικειμένου. Το Δασαρχείο, που πραγματοποίησε την αρχική αυτοψία, σύμφωνα με τους ειδικούς της Δασολογίας, δεν είναι απαραίτητα κατάλληλα καταρτισμένο ώστε να δώσει επαρκή γνωμάτευση για να μην κινδυνεύσει το δέντρο. 

Ο πλάτανος αυτός στη Μονή Ασωμάτων έχει ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό, καθώς, σύμφωνα με τη λαϊκή λατρεία, υπήρξε το ιερό δέντρο του Αμαρίου Διός, ενώ όσον αφορά στη σύγχρονη ιστορία, το συγκεκριμένο δέντρο κατά τη γερμανική κατοχή δέχτηκε στον κορμό του εκατοντάδες σφαίρες, σαν αντίποινα από τους Γερμανούς στρατιώτες.

Μάλιστα, πυροβολήθηκε τόσο συχνά και τόσο πολύ, που λέγεται από τους ντόπιους ότι το βάρος του σε μολύβι από τις λαβωματιές του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το βάρος του κορμού του σε ξυλεία. 

Διαμαρτυρία από πολίτες

Επί του θέματος έγγραφη διαμαρτυρία είχε δημοσιευτεί από την κα. Τερέζα Βαλαβάνη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Πριν λίγες μέρες έμαθα από φίλους στο Αμάρι, ότι κινδυνεύει να ακολουθήσει την τύχη των ευκαλύπτων ένα πολύ ιδιαίτερο δέντρο, ο ιερός Πλάτανος Αμαρίου έξω από την Σχολή Ασωμάτων. Είναι ένα πανύψηλο δέντρο που δεσπόζει έξω από την Μονή με μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία, που δικαιωματικά τον καθιστά ιστορικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Υπολογίζεται πάνω από 2.500 χιλιάδων ετών. Κάποτε δωδεκάκλωνος, υπήρξε το ιερό δέντρο του Αμαρίου Διός(…)

Πληροφορήθηκα ότι επρόκειτο να κοπούν κλαδιά αυτού του Iερού Πλάτανου με γερανό και αλυσοπρίονα, επειδή κάποιοι κλώνοι έχουν ξεραθεί και πέρσι έπεσε ένας κλάδος σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο τουριστών. Η μονή πρόκειται μετά από δεκαετίες ερείπωσης και εγκατάλειψης να επαναλειτουργήσει με τρεις Ουκρανέζες μοναχές. Στα πλαίσια αυτά θεωρήθηκε ότι ο πλάτανος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει σαν καθιστικό και θα έπρεπε να καταστεί ασφαλής για τις καλόγριες και τους επισκέπτες (…)

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεοχάρη Ζάγκα, οι πλάτανοι είναι πολύ δυνατά και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητα δέντρα και δεν επιτρέπεται να κόβονται οι κλάδοι τους, πρέπει κανείς να τους αφήνει να αυτοθεραπεύονται, γιατί η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει αιτία να καταστραφεί ολοσχερώς το δέντρο. Ας ανακηρύξουμε τον Ιερό Πλάτανο των Ασώματων έναν ειρηνικό πρέσβη της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, της Ιερότητας των Δέντρων και της Φύσης, που στις μέρες μας δηλητηριάζονται, πληγώνονται και πετσοκόβονται ασύστολα λόγω της ανθρώπινης άγνοιας και απληστίας…”.

Πηγή: Με πληροφορίες από neakriti.gr