επικαιρότητα

Λουμπούνια Πάνω Ρίζας

Λουμπούνια Πάνω Ρίζας

Στην περιοχή των Καμαρών

A-
A+
27/03/2020 | 12:34

Στα βουνά της Πάνω Ρίζας, σε αγροτική περιοχή των Καμαρών Δήμου Φαιστού, συναντήσαμε ένα ολάνθιστο χωράφι με λουμπούνια, ένα φυτό με πανέμορφο άνθος όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, το οποίο είναι μάλλον άγνωστο στις νεότερες γενιές.

Φωτογραφία: Γιάννης Φραγκιαδάκης

Τα λουμπούνια έχουν  λίγες θερμίδες  αλλά μεγάλη θρεπτική αξία- και στην Κρήτη καταναλώνονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.  Πριν καταναλωθούν πρέπει να μουσκευτούν σε άφθονο νερό για κάποιες μέρες μέχρι να ξεπικρίσουν. Αποθηκεύονται συνήθως σε άλμη όπως οι ελιές και τα τουρσιά.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βασικά μεταλλικά στοιχεία.  Είναι υψηλά σε φυτικές πρωτεΐνες (40%) και αμινοξέα, περίπου 4 φορές υψηλότερη από σιτάρι ολικής αλέσεως. Είναι υψηλά σε φυτικές ίνες (36%).

Παρέχουν σημαντικές ποσότητες «θειαμίνης», μια βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, καθώς και τη διατήρηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Επίσης, παρέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος το οποίο βοηθά τα κύτταρα να μεταβολίσουν τις πρωτεΐνες και επίσης ελέγχει τη γονιδιακή δραστηριότητα. Τα λουμπούνια είναι πολύ υψηλά σε περιεκτικότητα μετάλλων, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Συμβάλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης (σακχαρώδη διαβήτη). [Σε ότι αφορά πάντως θέματα υγείας συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας].

ΓΣ