Ελλάδα

O «χάρτης» του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης

O «χάρτης» του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης

Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στο Ρέθυμνο.

A-
A+
09/04/2019 | 10:49

Στον ακαδημαϊκό «χάρτη» περιλαμβάνεται πλέον το νέο, τρίτο ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού με την ονομασία Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Ανώτατο Ακαδημαϊκό ίδρυμα στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η ίδρυση πέντε σχολών και δεκαεπτά τμημάτων που στην πλειοψηφία τους αφορούν τα ήδη υπάρχοντα γνωστικά αντικείμενα του ΤΕΙ Κρήτης. Εξαίρεση θα αποτελέσει το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ένα νέο τμήμα που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στην Κρήτη. Επιπλέον, στο νέο Πανεπιστήμιο προβλέπεται η ίδρυση Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου. Νέα «προσθήκη» αποτελεί και η κατεύθυνση του Τουρισμού στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων που μετεξελίσσεται σε τμήμα διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού.

Στο Ρέθυμνο

Σύμφωνα με το goodnet.gr, το θετικό για το Ρέθυμνο, όπως αναφέρουν ακαδημαϊκές πηγές του νέου Πανεπιστημίου,  είναι  το γεγονός πως το υφιστάμενο τμήμα παραμένει και αποκτά μια Κοσμητεία, καθώς αναβαθμίζεται σε Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών με δύο τμήματα. Πρόκειται για το τμήμα που ήδη λειτουργεί αλλά και ένα ακόμη, με γνωστικό αντικείμενο τις Μουσικές Σπουδές το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, με τη νέα δομή και την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου εντάσσεται και το Ινστιτούτο Πλάσματος και Λέιζερ με έδρα το Ρέθυμνο , υποστηρίζοντας έτσι το έργο και αναβαθμίζοντας  τη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το αίτημα που είχαν καταθέσει οι θεσμικοί φορείς του Ρεθύμνου προς την ηγεσία του υπουργείου για την λειτουργία μιας επιπλέον σχολής πολυτεχνικής κατεύθυνσης καθώς και τμήματος Τουρισμού στο Ρέθυμνο που αποτελεί μια πολυετή διεκδίκηση , δεν φαίνεται πως υλοποιούνται. Αντίθετα, γίνεται προσθήκη της κατεύθυνσης τουρισμού στο υφιστάμενο τμήμα διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Ηράκλειο.

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που φοιτούν ήδη στο τμήμα του Ρεθύμνου, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το 6ο έτος σπουδών υπό προϋποθέσεις που θα θέσει το τμήμα και με αποδοχή της Συγκλήτου, δεν αποκλείεται να έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Αυτό ωστόσο δεν αναμένεται να ισχύσει για όσους έχουν υπερβεί τα 4 σύν 2 έτη σπουδών.

Τις επόμενες ημέρες τα παραπάνω ζητήματα μεταξύ άλλων θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Συγκλήτου που αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη.

Το σχέδιο νόμου

Τα παραπάνω προβλέπονται μεταξύ άλλων στο Σχέδιο Νόμου για την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύεται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο και θα έχει έδρα το Ηράκλειο. «Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (Τ.Ε.Ι. Κρήτης) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι., ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του Τ.Ε.Ι. μεταφέρονται στα αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28, Τμήματα και Σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης. Αν ανήκουν σε Τομείς μεταφέρονται στα αντίστοιχα Τμήματα. Αν ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες ανήκουν στο Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ μεταφέρονται στο Ίδρυμα» επισημαίνεται αναλυτικά.

Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει επιπλέον πως οι εκκρεμείς «δίκες με διάδικο το Τ.Ε.Ι. Κρήτης συνεχίζονται από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης χωρίς διακοπή της δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται για το Τ.Ε.Ι. Κρήτης ισχύουν έναντι του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης».

Μια σχολή και δυο  τμήματα στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο προβλέπεται η ίδρυση μιας σχολής και δύο τμημάτων με γνωστικά αντικείμενα που συνάδουν με το αντικείμενο του υφιστάμενου τμήματος του ΤΕΙ Κρήτης.

Συγκεκριμένα, έδρα το Ρέθυμνο θα έχει η Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών που θα περιλαμβάνει δύο σχολές, Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής και Μουσικών Σπουδών.

Για την ίδρυση Σχολών στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την ίδρυση σχολών:

– Επιστημών Υγείας, με έδρα το Ηράκλειο,

– Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο,

– Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Ηράκλειο,

– Μηχανικών, με έδρα το Ηράκλειο,

– Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών, με έδρα το Ρέθυμνο.

Η ακαδημαϊκή τους λειτουργία αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και σε κάθε Σχολή. Επιπλέον σε κάθε Σχολή προβλέπεται Γραμματεία για την διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη.

Η ίδρυση τμημάτων

Στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύονται τα εξής Τμήματα:

α) Νοσηλευτικής, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

β) Κοινωνικής Εργασίας, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

γ) Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, με έδρα τη Σητεία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

δ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας,

ε) Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας,

στ) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας,

ζ) Γεωπονίας, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

η) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

θ) Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,

ι) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,

ια) Μηχανικών Βιοιατρικής, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,

ιβ) Ηλεκτρονικών Μηχανικών, με έδρα τα Χανιά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,

ιγ) Χημικών Μηχανικών, με έδρα τα Χανιά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,

ιδ) Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με έδρα το Ρέθυμνο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών,

ιε) Μουσικών Σπουδών, με έδρα το Ρέθυμνο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών,

ιστ) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας,

ιζ) Φυσικοθεραπείας, με έδρα την Ιεράπετρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.

Όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου: «Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων του παρόντος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση τα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοιατρικής, Μουσικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας, η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική».

Πανεοιστημιακό ερευνητικό κέντρο με έξι ινστιτούτα 

Στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπεται επιπλέον η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα το Ηράκλειο. Το ΠΕΚ θα περιλαμβάνει τα έξι Ινστιτούτα μεταξύ των οποίων και το Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ με έδρα το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου: «Σκοποί του Π.Ε.Κ. είναι: α) η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, β) η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, γ) η συμβολή στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων, δ) η παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ε) η εκπαίδευση και πρακτική άσκηση, στ) η ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς, η) η ανάληψη ερευνητικών, αναπτυξιακών και συμβουλευτικών δράσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, το Π.Ε.Κ.: α) υλοποιεί ερευνητικά ή αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, εκπονεί μελέτες και παρέχει υπηρεσίες προς τρίτους που συνάδουν με τους σκοπούς του,

β) συνεργάζεται με παραγωγικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και προωθεί την οικονομική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του,

γ) συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, το ελληνικό Δημόσιο, άλλα Α.Ε.Ι. και ερευνητικούς φορείς, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, συνεταιρισμούς, επιστημονικές ενώσεις και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, και διαμεσολαβεί στη διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό,

δ) συνεργάζεται με Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται των αντικειμένων του,

ε) αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συναφή με τους παραπάνω σκοπούς».

 

Ααναλυτικά τα ινστιτούτα του ΠΕΚ

Το Π.Ε.Κ. αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα:

α) Αναδυόμενων Τεχνολογιών, µε έδρα το Ηράκλειο,

β) Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, µε έδρα το Ρέθυμνο,

γ) Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, µε έδρα το Ηράκλειο,

δ) Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, µε έδρα τα Χανιά, και

ε) Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, µε έδρα τον Άγιο Νικόλαο,

στ) Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής, με έδρα το Ηράκλειο.

Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει ότι: «Με απόφαση της Συγκλήτου παραχωρούνται στο Π.Ε.Κ. χώροι και εξοπλισμοί του Πανεπιστημίου για την εγκατάσταση και λειτουργία του. Με εισήγηση του Συμβουλίου του Π.Ε.Κ. και απόφαση της Συγκλήτου μπορεί να ιδρύονται γραφεία και παραρτήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

Αναφορικά με τους πόρους του ΠΕΚ το Σχέδιο Νόμου ορίζει: «Πόροι του Π.Ε.Κ. είναι:

α) επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και τις Δημόσιες Επενδύσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που χορηγούνται στο Πανεπιστήμιο ειδικά για τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου,

β) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και του ελληνικού Δημοσίου,

γ) δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες από τρίτους, καθώς και κάθε είδους παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων,

δ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκπόνηση μελετών και κλινικών μελετών και την εκτέλεση ή την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων,

ε) έσοδα από την εκμετάλλευση διανοητικής (πνευματικής και βιομηχανικής) ιδιοκτησίας του Π.Ε.Κ.,

στ) μέρος της παρακράτησης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) από τα έργα που υλοποιούνται μέσω των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ.,

ζ) με απόφαση της Συγκλήτου, μπορεί να διατίθενται πόροι του Ε.Λ.Κ.Ε. και οι πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος για την ανάπτυξη του Π.Ε.Κ.

  1. Η διαχείριση των πάσης φύσης πόρων πραγματοποιείται ως εξής: α) η οικονομική διαχείριση των εσόδων που προέρχονται από τους πόρους των περιπτ. α΄, γ΄, ε΄ και ζ΄ της παρ. 9 γίνεται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. και ως Επιστημονικός Υπεύθυνος αυτού ορίζεται ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Π.Ε.Κ., β) η οικονομική διαχείριση των ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων κάθε Ινστιτούτου γίνεται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. και οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των έργων αυτών είναι μέλη του Ινστιτούτου, γ) ο επιστημονικός ή άλλος εξοπλισμός που αποκτάται μέσω των έργων των Ινστιτούτων ανήκει στον κοινό εξοπλισμό του Π.Ε.Κ., δ) μέρος της παρακράτησης υπέρ του Ε.Λ.Κ.Ε. διατίθεται σε διακριτό κωδικό έρευνας για τις γενικές λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες του Ινστιτούτου, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Διευθυντή του. Το μέρος της παρακράτησης που διατίθεται για τις γενικές ανάγκες των Ινστιτούτων καθορίζεται από τη Σύγκλητο ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών και περιλαμβάνεται στον εσωτερικό κανονισμό του Π.Ε.Κ. Η συνολική παρακράτηση για κάθε έργο των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ. είναι ίση ή μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων αντίστοιχων έργων που διαχειρίζεται ο Ε.Λ.Κ.Ε. και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εσόδων του έργου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα άρθρα 59 έως 67 του ν. 4485/2017. Με απόφαση της Συγκλήτου τοποθετείται στο Π.Ε.Κ. προσωπικό του Ιδρύματος. Στο Π.Ε.Κ. απασχολείται και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου ή με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων-έργων που αυτό διαχειρίζεται. Τα μέλη του Συμβουλίου της παρ. 5 και της συντονιστικής επιτροπής της παρ. 6 δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους, σύμφωνα με την υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ΄ του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 6 της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ΄ του ίδιου νόμου. Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται μέσα σε εννέα (9) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ρυθμίζονται ιδίως τα εξής θέματα:

α) ο τρόπος λειτουργίας του Π.Ε.Κ. και των Ινστιτούτων του,

β) τα πρόσθετα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, οι Διευθυντές των Ινστιτούτων και τα μέλη των τριμελών συντονιστικών επιτροπών,

γ) η διαδικασία παύσης μελών του Συμβουλίου και των μελών των τριμελών συντονιστικών επιτροπών,

δ) η εσωτερική οργανωτική διάρθρωση και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Π.Ε.Κ.,

ε) οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεση των πόρων του Π.Ε.Κ.,

στ) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των επιστημονικών υπευθύνων και λοιπού προσωπικού,

ζ) οι διαδικασίες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την απασχόληση, τις αμοιβές και τις μετακινήσεις των απασχολουμένων στα έργα του ερευνητικού κέντρου,

η) οι τρόποι διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των άλλων δραστηριοτήτων του,

θ) η διαχείριση και η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής (πνευματικής και βιομηχανικής) ιδιοκτησίας,

ι) θέματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας.

 

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ιδρύονται, μετονομάζονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται τα Ινστιτούτα του Π.Ε.Κ».

Τι προβλέπεται για την ένταξη φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει διαδικασίες και για την ένταξη των φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης στο Νέο Πανεπιστήμιο.

Αναλυτικά:

«1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1 του άρθρου 28 με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Οι φοιτητές που εντάσσονται σε Τμήματα της Σχολής Μηχανικών ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μόνο σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2. Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών, με απόφαση της Συγκλήτου και πράξη του Πρύτανη που εκδίδεται μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  1. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από τους εγγεγραμμένους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου. 
  1. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι. και οι οποίοι συνεχίζουν να ασκούν τα ανατεθειμένα σε αυτούς διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα προέλευσης, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος. 
  1. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσης βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων αυτών αρμόδια είναι τα όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 1, Τμημάτων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης.
  1. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, χωρίς να έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν τη δυνατότητα, με τον περιορισμό της παρ. 1, με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την παρ. 2, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15-9-2019, διαφορετικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και μπορεί να ανακληθεί με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του Προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, του προηγούμενου εδαφίου, με τους πρόσθετους όρους λήψης πτυχίου Πανεπιστημίου, εκδίδεται έως την 30-6-2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης από τους φοιτητές. Δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η πρακτική άσκηση, εκτός αν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής και την πρακτική άσκηση, που δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης».