Κρήτη

Παραλία του Ανάλουκα στην Κρήτη – Μια από τις πιο βρώμικες παραλίες στην Ελλάδα (βίντεο)

Παραλία του Ανάλουκα στην Κρήτη – Μια από τις πιο βρώμικες παραλίες στην Ελλάδα (βίντεο)

Το βίντεο κάνει τον γύρω του διαδικτύου με τον τίτλο «Η πιο βρώμικη παραλία της Ελλάδας».

A-
A+
25/09/2018 | 12:33

Η Κρήτη είναι διάσημη για τις απίστευτης ομορφιάς παραλίες της. Υπάρχουν όμως και μέρη που τα πράγματα αλλάζουν.

Ένα απ΄αυτά είναι και η παραλία του Ανάλουκα στη Σητεία η οποία, όπως και άλλες παραλίες στα βόρεια της Κρήτης  αποτελούν  περιπτώσεις  όπου άπειρες ποσότητες σκουπιδιών – πλαστικά κυρίως – που “ταξιδεύουν” στο Αιγαίο, παρασύρονται από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και καταλήγουν σε αυτή την περιοχή.

Το σκηνικό θυμίζει εγκατάλειψη και παραπέμπει σίγουρα σε έντονη οικολογική υποβάθμιση, με αποτέλεσμα το τοπίο να θυμίζει περισσότερο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, παρά παραλία.

Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί απόπειρες καθαρισμού (η τελευταία στα τέλη του 2017 από την WWF), αλλά τον Αύγουστο του 2018 η παραλία θύμιζε και πάλι μια μικρή “χωματερή” του Αιγαίου

Την παραλία αυτή σε ένα κατά τ’ άλλα πανέμορφο τοπίο βιντεοσκόπησε με drone ένας χρήστης του youtube και κάνει τον γύρω του διαδικτύου με τον τίτλο «Η πιο βρώμικη παραλία της Ελλάδας».

Στην περιοχή Ανάλουκα της Σητείας υπάρχει άλλωστε και ο εγκαταλειμμένος πλέον οικισμός ΣΟΕ ή Dionysos Authentic Resort & Village. Ο τουριστικός οικισμός δε θυμίζει σήμερα σε τίποτε το φιλόδοξο σχέδιο που είχε παρουσιαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Ο πληθυσμός του τουριστικού – παραθεριστικού συγκροτήματος μπορεί να ανέλθει σε 3.700 άτομα. Αναλυτικά, το Αιγαιοπελαγίτικο Χωριό έχει δυνατότητα φιλοξενίας 940 ατόμων. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές υπολογίζονται σε 1.450 άτομα, οι τουρίστες σε 940 άτομα και οι μονίμως εργαζόμενοι στον οικισμό σε 370 άτομα.

Με την αριθ. πρωτ. 35419/14-08-2017 απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) για το έργο “Ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας “Ανάλουκα Ι”, συνολικής έκτασης 367 στρεμμάτων, στη θέση Ανάλουκα του Δήμου Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης”.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, ο σχεδιασμός του έργου συνάδει με τις κατευθύνσεις του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Βάσει του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης, θα πρέπει να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται σχέδια ρύθμισης του οικισμένου και παράκτιου χώρου ώστε να αντιμετωπιστεί η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση στον δημοφιλή προορισμό.

Είχε προηγηθεί, πριν από ένα περίπου χρόνο, το πρώτο “πράσινο φως” από την Περιφέρεια Κρήτης. Για την ώρα το έργο πάντως δεν έχει ενεργοποιηθεί-προχωρήσει.

Ράδιο Λασίθι

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.