Κρήτη

Πέντε σύλλογοι για το ΣΧΟΟΑΠ πρώην Δήμου Τυλίσου

Πέντε σύλλογοι για το ΣΧΟΟΑΠ πρώην Δήμου Τυλίσου

«Το Βουλισμένο Αλώνι χρειάζεται προστασία και όχι μετατροπή σε χώρο εκδηλώσεων»

A-
A+
16/12/2014 | 11:42

Κοινή ένσταση στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Τυλίσου κατατέθηκε στις 9.12.2014 εκ μέρους του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, της Αναρριχητικής Λέσχης Ηρακλείου και της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου.

Αντιρρήσεις εκφράζονται από τους συλλόγους  αναφορικά με τη δημιουργία ελεγχόμενου πάρκου αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων Κέρης-Στρούμπουλα καθώς ο Στρούμπουλας, το οροπέδιο και το φαράγγι της Κέρης και το Βουλισμένο Αλώνι είναι τμήματα του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Το Βουλισμένο Αλώνι είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στην Κρήτη το οποίο χρειάζεται προστασία, ενώ επίσης εκεί αναπτύσσονται ήπιες μορφές δραστηριοτήτων,όπως η αναρρίχηση και η σπηλαιολογία.

Τμήμα της επιστολής αναφέρει:

“Στη σελίδα 29 της μελέτης προτείνεται η δημιουργία ελεγχόμενου πάρκου αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων Κέρης-Στρούμπουλα. Η μελέτη προτείνει παρεμβάσεις στην περιοχή, όπως κτηριακές εγκαταστάσεις, φυτεύσεις, καθώς και δημιουργία χώρου εκδηλώσεων στο Βουλισμένο Αλώνι. Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι Σύλλογοι που υπογράφουν την παρούσα επιστολή, είμαστε αντίθετοι με το σχεδιασμό που προτείνεται στην υπό μελέτη πρόταση ΣΧΟΟΑΠ.

Ο Στρούμπουλας, το οροπέδιο και το φαράγγι της Κέρης και το Βουλισμένο Αλώνι, αποτελούν ένα σύμπλεγμα από σημαντικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, από τους σημαντικότερους του ανατολικού άκρου του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη. Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη ανήκει στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων που δημιουργήθηκε από την UNESCO με σκοπό την προώθηση της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς και του γεωτουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μοναδικό μνημείο γεωλογικής κληρονομιάς που αξίζει να προστατευτεί και να αναδειχθεί. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.”

αλώνι2

Και συνεχίζει: “Κάποιες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την αξιοποίηση της ζώνης αυτής ως χώρο αναψυχής και εκδηλώσεων, απέβησαν άκαρπες ενώ, λόγω της αποσπασματικότητας και της ελλιπούς μελέτης, είχαν αρνητικά αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις δεντροφυτεύσεις της δεκαετίας του ‘90 με την παράλληλη ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου από πλαστικούς σωλήνες για την άρδευση των πεύκων που φυτεύτηκαν και που προφανώς είναι ανταγωνιστικά προς την αυτοφυή χλωρίδα της περιοχής. Όλη αυτή η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα, ένα τυπικό φρυγανικό κρητικό οικοσύστημα να μετατραπεί σε πευκώνα – σε μια περιοχή που το πεύκο δεν προϋπήρχε – με στόχο τη δημιουργία ενός περιφερειακού αστικού πάρκου, εγχείρημα βέβαια που φαίνεται ότι δεν πέτυχε τον αρχικό στόχο. Έτσι, παρά την ενέργεια και τους πόρους που έχουν επενδυθεί προς αυτή την κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα τόσο από οικονομική, όσο και από οικολογική σκοπιά, ενώ η αλλοίωση του φυσικού τοπίου είναι εμφανής και δυστυχώς, δύσκολα αναστρέψιμη. Ο Δήμος ωστόσο επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση προτείνοντας Βοτανικό κήπο και αναψυκτήρια (!).

Επιπλέον των παραπάνω, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πουθενά στο ΣΧΟΟΑΠ δεν αναφέρονται οι ήπιες μορφές δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σήμερα στο Βουλισμένο Αλώνι, όπως είναι η αναρρίχηση και η εκπαίδευση σε σκοινιά από συναφείς δραστηριότητες όπως η σπηλαιολογία. Για πάνω από 20 χρόνια το Αλώνι είναι το μοναδικό πεδίο σε κοντινή απόσταση από το Ηράκλειο όπου μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες δραστηριότητες.”

Τελειώνοντας: “Στη σελίδα 33 της μελέτης προτείνεται η δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων στην ΠΕΠ1. Με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη ένα καταφύγιο στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη (Καταφύγιο Πρίνος, Ασίτες, Δήμος Ηρακλείου), τι θα μπορούσε να εξυπηρετεί η δημιουργία νέων στην ίδια περιοχή; Η περιοχή, λόγω γεωμορφολογίας και υψομέτρου, αλλά και εγγύτητας με την αστική και περιαστική περιοχή του Ηρακλείου, δεν ενδείκνυται για ανάπτυξη νέων ορειβατικών καταφυγίων, συνεπώς τέτοιες υποδομές δεν θα εξυπηρετήσουν τους σκοπούς για τους οποίους θα δημιουργηθούν και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν ως ταβέρνες/αναψυκτήρια ή θα απαξιωθούν λόγω της μη χρήσης τους.»

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τμήμα Κρήτης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ