Υγεία

60 δηλητηριάσεις από μανιτάρια

60 δηλητηριάσεις από μανιτάρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΕΤ 100 οικογένειες δηλητηριάζονται από μανιτάρια κάθε χρόνο

A-
A+
10/11/2014 | 22:12

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τα άγρια μανιτάρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή έως και θανατηφόρα δηλητηρίαση.
Το Κέντρο Δηλητηριάσεων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 60 σοβαρές δηλητηριάσεις σε όλη τη χώρα. Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι – μια 44χρονη γυναίκα και ένας μοναχός – έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένα παιδί μόλις δυόμισι ετών μπήκε στην εντατική.

Υπολογίζεται ότι 100 οικογένειες δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από άγρια μανιτάρια. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΦΕΤ συνιστά να μην συλλέγονται ούτε να καταναλώνονται άγρια μανιτάρια, αλλά να προτιμώνται τα τυποποιημένα που διατίθενται στην αγορά.

Ειδικοί του Φορέα επισημαίνουν ότι οι πληροφορίες και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τα βρώσιμα μανιτάρια, δεν επαρκούν για να είναι κανείς ασφαλής. Τονίζουν ακόμη ότι οι τοξικές ουσίες των επικίνδυνων μανιταριών δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
Τα συμπτώματα

Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.000 είδη μανιταριών. Από αυτά, μόλις δύο θεωρούνται υπεύθυνα για τις πιο σοβαρές δηλητηριάσεις. Η δηλητηρίαση από μανιτάρι εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, ανάλογα με το είδος που έχει καταναλωθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, παρουσιάζονται εμετοί, διάρροιες, ναυτία, πυρετός, ταχυκαρδία και υπογλυκαιμία.  Εάν δεν υπάρξει άμεση ιατρική παρέμβαση, εκδηλώνονται νεφρικές και ηπατικές διαταραχές που μπορεί να καταλήξουν σε ανεπάρκεια νεφρών και ήπατος.

Για τη θεραπεία της δηλητηρίασης από μανιτάρι, χορηγείται ειδικό αντίδοτο και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα δοθεί.

Πηγή: nooz.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.