Κρήτη

Πρωτιά του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

Πρωτιά του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

Σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

A-
A+
17/05/2016 | 10:09
Το έργο eTwinning με τίτλο «Είμαι όπως Είμαι», που εκπόνησαν το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και τα συνεργαζόμενα σχολεία, Siegerland Grundschule του Βερολίνου, Masarykova ZS Klanovice της Πράγας και Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης κατόπιν πρόσκλησης του πρώτου, έλαβε την 1η θέση κατά το τρέχον σχολικό έτος στον 63ο ευρωπαϊκό διαγωνισμό 2016.
Στον διαγωνισμό αυτό πήραν μέρος 1.229 μαθητές και 59 σχολεία από 16 κράτη – μέλη της Ε.Ε. Το έργο του Ρεθεμνιώτικου Σχολείου διακρίθηκε ανάμεσα σε 19 έργα απ’ όλη την Ευρώπη. Οι γλώσσες συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία ήταν η Γερμανική και η Αγγλική.
Οι υπεύθυνοι του Προγράμματος του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, στο παρακάτω κείμενό τους αναφέρουν συνοπτικά το ιστορικό του διαγωνισμού, τη διαδικασία συμμετοχής, την ανταπόκριση που είχε το έργο του Σχολείου, την υποδοχή του από την κριτική επιτροπή, τη διάκριση και τη βράβευση:
 
Ιστορικά στοιχεία διαγωνισμού
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε στη Γερμανία, το 1953, αρχικά ως διαγωνισμός γραφής δοκιμίου ανάμεσα σε γερμανικά σχολεία. Στην πορεία επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών, παραγωγή βίντεο και εικόνας κ.ά. Ετησίως συμμετείχαν πάνω από 75.000 μαθητές. Από το 2012 τα σύνορα άνοιξαν για όλη την Ευρώπη και δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν και μαθητές από άλλες χώρες της Ευρώπης μέσω του προγράμματος eTwinning, τη διαδικτυακή δηλαδή αδελφοποίηση ευρωπαϊκών χωρών.
Το θέμα του διαγωνισμού καθορίζεται κάθε φορά από την Ε.Ε. Φέτος το σύνθημα του διαγωνισμού ήταν «Ζώντας μαζί εν Ειρήνη». Η θεματική του έργου που εμείς επεξεργαστήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μας, έχει τίτλο «Είμαι όπως είμαι» και αφορά τρόπους επίλυσης διάφορων συγκρούσεων ειρηνικά.
 
Η συμμετοχή μας
Η διάκριση στον διαγωνισμό, πρώτο βραβείο πανευρωπαϊκά, προέκυψε από τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών του σχολείου μας κυρίας Μπάνου Σοφίας, καθηγήτριας Γερμανικών που ήταν υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, κ. Τσαντάκη Νεκτάριου, καθηγητή Πληροφορικής και κυρίας Περράκη Αμαλίας, καθηγήτριας Εικαστικών. Πολλά συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στους μαθητές μας που συμμετείχαν, ο καθένας με τις ιδιαίτερες ικανότητές του και που δούλεψαν ακούραστα θυσιάζοντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους.
Η συμμετοχή μας στο έργο απαρτίστηκε από:
-21 βίντεο για τα οποία χρησιμοποιήσαμε μεγάλη ποικιλία από εργαλεία web2 και επεξεργαστήκαμε τις διάφορες θεματικές του έργου (κάποια απ’ αυτά τα βίντεο συμμετείχαν και στο 2ο φεστιβάλ ψηφιακής μαθητικής δημιουργίας στα Χανιά).
-Μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Τα όριά μας», που αντικατοπτρίζει το θέμα του έργου μας και το σύνθημα του διαγωνισμού για την ειρήνη και η οποία χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική συνεισφορά στο έργο από την υπεύθυνη συντονίστρια του προγράμματος του Βερολίνου. (Χορηγοί της ταινίας ήταν οι: Ταβέρνα Ζήσης, Ταβέρνα Κληματαριά, Ταβέρνα Δρυμός, Καφέ Πόλις, Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Autovision, Σούπερ Μάρκετ Παυλάκης, Ξενοδοχείο Αίολος, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Υιοί Χατζηαποστόλου Ο.Ε και Φρούτα- Λαχανικά Χάσικος).
-Μια τοιχογραφία, η οποία απεικονίζει το θέμα μας και κοσμεί μία τάξη του σχολείου μας.
-Μία αφίσα με τις δράσεις μας.
-Live συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων με τα συνεργαζόμενα σχολεία, όπου μέσω παιχνιδιών και ανταλλαγής απόψεων συσφίξαμε τις σχέσεις μας.
-Συχνή ανατροφοδότηση μέσω Φόρουμ.
Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι:
Μυριοκεφαλιτάκη Μαρία, Παναρετάκη Ουρανία, Ελέζι Αλεξάνδρα, Αλεξανδράκης Βασίλης, Καλυβιανάκη Γεωργία, Περάκης Ευάγγελος, Αλεξάκης Ιωάννης, Μπούζι Γιουλιάν, Μέλι Μιχαέλα, Ραμ Ταμάνα, Χαμπούς Αμπσί, Λαγουδάκης Παύλος, Τζανακάκη Αλεξάνδρα, Κωστογιάννη Κωνσταντίνα, Μάρτη Στέλλα, Μαθιουλάκη Ευαγγελία, Σίνγκ Ταραντίπ, Αλιάι Μελίνα, Κοκολάκη Ελένη, Ατανάσοβα Ρουμιάνα, Περκέτσι Ξένια, Μπραχούσι Τατιάνα, Γιουλούντας Νίκος.
Η επίσκεψη της Γερμανίδας εκπαιδευτικού-συντονίστριας
Στο πλαίσιο του προγράμματος είχαμε την τιμή να μας επισκεφτεί η συντονίστρια εκπαιδευτικός από το Βερολίνο. Οι μαθητές μας την υποδέχτηκαν με κρητική μουσική και χορούς, την ξενάγησαν στο σχολείο μας, της πήραν συνέντευξη και της πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα, καθώς και χειροποίητες κάρτες με ευχές. Επιπλέον, της γνώρισαν την πόλη του Ρεθύμνου, μοιράστηκαν μαζί της σκηνές από την καθημερινότητά τους και απόλαυσαν κρητικές νοστιμιές.
 
Κριτική Επιτροπή
Εκπαιδευτικοί και μαθητές εργάστηκαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και οι κόποι τους δικαιώθηκαν. Τα λόγια της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής που αξιολόγησε τα έργα, αποτελούν το καλύτερο βραβείο, γι’ αυτό και τα παραθέτουμε αυτούσια: «Το έργο e-Twinning «Είμαι όπως Είμαι», διαβάζεται σαν ένα συναρπαστικό βιβλίο, γεμάτο ζωή και βαθιές σκέψεις, που παράγεται από νέους ανθρώπους στην Ευρώπη. Το έργο αυτό δείχνει πολύ εντυπωσιακά πώς οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους και τον περίγυρό τους με παιχνιδιάρικο τρόπο. Εδώ γίνεται σαφές ότι το ιδανικό «ζώντας εν ειρήνη» ξεκινάει από τον εαυτό μας: Τι σκέφτομαι εγώ; Τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Πώς συμπεριφέρομαι προς τους ξένους; Τι μπορώ και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ζήσουμε μαζί ειρηνικά; Γι’ αυτόν τον προβληματισμό δημοσιεύουν οι μαθητές πολύ δημιουργικές και υψηλής ποιότητας εργασίες, όπως ηλεκτρονικά βιβλία με τα χαρακτηριστικά του εαυτού τους, φωτογραφίες και εικονογραφημένες ιστορίες, ταινίες και θεατρικά έργα. Χρησιμοποιούν σκόπιμα μια πληθώρα εργαλείων. Ταυτόχρονα δίνουν ανατροφοδότηση στο φόρουμ και βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το έργο έχει μια σαφή δομή και ως εκ τούτου όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τον απαραίτητο προσανατολισμό, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στο Twin Space. Ένα πολύ εντυπωσιακό και συγκινητικό έργο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί θαυμάσια ως εκπαιδευτικό υλικό για άλλους μαθητές! Συγχαρητήρια!»
Η βράβευση
Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχε προγραμματιστεί η τελετή βράβευσης των ευρωπαϊκών έργων του e-Twinning. Πάνω από 100 μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και ανάμεσά τους και εμείς θα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να βραβευτούμε και να πάρουμε μέρος σε πολλές δραστηριότητες. Δυστυχώς, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες οδήγησαν την ευρωπαϊκή επιτροπή να ματαιώσει την εκδήλωση για λόγους ασφαλείας. Πόσο ειρωνικό και συνάμα αντιφατικό αλήθεια, αν σκεφτεί κανείς ότι το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Ζώντας μαζί εν Ειρήνη», να ακυρώνεται η τελετή βράβευσης από πράξεις που πληγώνουν την ίδια την ειρήνη!
Η αντίδρασή μας
Δεν το βάζουμε κάτω! Με σχολεία απ’ όλη την Ευρώπη οργανώνουμε καμπάνια με σκοπό την προώθηση του διαγωνισμού, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να γιορτάσουμε τη βράβευσή μας!
Σήμερα 09/05, πήραμε μέρος στις παρακάτω δράσεις, διαδίδοντας το μήνυμα «Γιορτάζουμε τη Διαφορετικότητα»:
-Δημιουργήσαμε βίντεο.
-Μοιραστήκαμε φωτογραφίες των δραστηριοτήτων που κάναμε στην τάξη.
-Δηλώσαμε συμμετοχή στην Ημέρα e-Twinning.
 
Επίλογος
Πάντα είναι ευπρόσδεκτη μία βράβευση, γιατί θεωρείται ηθική ανταμοιβή των κόπων σου. Όμως στη δική μας περίπτωση η σημαντικότερη βράβευση είναι η εμπειρία που ζήσαμε, οι σχέσεις που δημιουργήσαμε, τα συναισθήματα που μοιραστήκαμε. Μπορούμε με υπερηφάνεια να λέμε ότι αδιαμφισβήτητα η ευρωπαϊκή διάσταση στην παιδεία εμπλουτίζει τη σχολική καθημερινότητα και τον 21ο αιώνα κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή: rethnea.gr