Πολιτισμός

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι οι άνθρωποί του

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι οι άνθρωποί του

Μια ανάσα πριν την κορυφαία διοργάνωση της Αποκριάς, θελήσαμε να μάθουμε τι σκέφτονται συμμετέχοντες

A-
A+
17/02/2018 | 11:55

Τι είναι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι;

Μια μεγάλη διοργάνωση. Γλέντι. Χαρά. Μουσική. Χρώμα. Τουριστική προβολή. Οικονομική «ανάσα».

Ναι, πράγματι είναι όλα αυτά. Στην ουσία του όμως, τι είναι το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι;

Οι άνθρωποί του. Αυτοί που το ξεκίνησαν με τη σύγχρονη μορφή του, αυτοί που το συνέχισαν, αυτοί που το στηρίζουν, αυτοί που το βλέπουν ως εξαιρετική ευκαιρία διασκέδασης, αυτοί που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του, αυτοί που εντέλει μπορούν να το κρίνουν, να το σχολιάσουν, να προτείνουν νέα πράγματα, να το κάνουν καλύτερο.

Μια ανάσα πριν την κορυφαία διοργάνωση της περιόδου της Αποκριάς, θελήσαμε να μάθουμε τι σκέφτονται άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό και τι έχουν να προτείνουν. Άνθρωποι που δεν είναι στην «πρώτη γραμμή» της διοργάνωσης αλλά που χωρίς αυτούς, καρναβάλι δεν γίνεται. Είναι αυτοί που το αγαπούν, βλέπουν τα στραβά του, τα καλά του και κάθε χρόνο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πετύχει.

Ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα ρεθυμνιωτών που οδηγεί κάθε χρόνο το καρναβάλι στο δρόμο της διασκέδασης.

Μεταξύ αυτών είναι κι ένας νεαρός 16 χρονών, που ως έφηβος πια και αφού ως παιδάκι έμπαινε με του γονείς του, αποφάσισε να μπει φέτος στο καρναβάλι.

Οι ερωτηθέντες είχαν ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο να απαντήσουν:
1. Πόσα χρόνια συμμετέχετε στο καρναβάλι;
2. Τι σημαίνει για εσάς;
3. Θεωρείτε ότι το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, κάτι που κάνει τη διαφορά σε σχέση με άλλες ανάλογες διοργανώσεις στη χώρα;
4. Τι δεν σας αρέσει σε αυτό;
5. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι ή να προσθέσετε μια καινοτομία, τι θα ήταν;
6. Αυτό που κατά καιρούς έχει σχολιαστεί είναι πως πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση, στην οποία όμως έχει μικρό μερίδιο το βασικό “συστατικό” της αποκριάς, η σάτιρα. Συμφωνείτε;
7. «Θα παλέψουμε ενάντια στην κρίση και αυτό κανείς δεν θα μας το στερήσει», λέει το τραγούδι του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού. Είναι το καρναβάλι και γενικότερα η διασκέδαση, «αντίδοτο» στην κρίση και τα καθημερινά προβλήματα;

Πόπη Τσαχάκη: Καρναβάλι σημαίνει χαρά
1. Συμμετέχω δεκαπέντε χρόνια.
2. Το καρναβάλι σημαίνει χαρά.
3. Έχει το πλεονέκτημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
4. Τα τελευταία χρόνια δεν μου αρέσει η έλλειψη φαντασίας.
5. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι θα ήταν την οικονομική ενίσχυση των ομάδων από το δήμο.
6. Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι λείπει η σάτιρα.
7. Για μια μέρα το χρόνο, τη συγκεκριμένη βέβαια, είναι αντίδοτο.

Έλενα: Λιγότερη σάμπα, λιγότερο αλκοόλ
1. Συμμετέχω περιστασιακά από το 2006.
2. Είναι μια πολύ ευχάριστη νότα μέσα στον χειμώνα.
3. Κάθε τέτοια εκδήλωση εκφράζει την κουλτούρα ενός τόπου ή μέρος αυτής. Αν και τα τελευταία χρόνια οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους, ο τόπος και, φυσικά, οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά. Η φημισμένη κρητική φιλοξενία είναι ορατή παρά το πλήθος του κόσμου που βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην πόλη.
4. Δεν μου αρέσει αυτό που πιθανόν δεν αρέσει στους περισσότερους: η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ. Νομίζω πως αρκεί η καλή παρέα σε συνδυασμό με την καλή διάθεση για να περάσουμε όλοι καλά, χωρίς συνέπειες. Επιπλέον, η μουσική υπόκρουση θυμίζει περισσότερο Βραζιλία και λιγότερο Ελλάδα…
5. Θα άλλαζα αυτά που δεν μου αρέσουν. Διαφορετική επιλογή μουσικής ή, έστω, λιγότερη σάμπα (ειδικά ένα συγκεκριμένο κομμάτι έχει μάλλον «ξεχειλώσει»). Όσον αφορά στο αλκοόλ, αυτό νομίζω πως είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός, να κατεβεί στο καρναβάλι, κουβαλώντας μόνο την καλή του διάθεση…
6. Όσα χρόνια το παρακολουθώ, παρατηρώ ότι η σάτιρα δεν είναι από τα «δυνατά» χαρτιά του, αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις. Περισσότερο εστιάζει στην ιστορία (ενίοτε τη φυσική, καθώς έχουν παρελάσει και συνεχίζουν να παρελαύνουν πολλές ομάδες με θεματολογία από το ζωικό βασίλειο), ωστόσο, θεωρώ ότι η εικόνα αυτή είναι συνυφασμένη με τη μορφή που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
7. Το αντίδοτο για την κρίση είναι η παιδεία και ο πολιτισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χαιρόμαστε και να διασκεδάζουμε. Για αυτή τη μία ημέρα, λοιπόν, ας φροντίσουμε να περάσουμε όλοι καλά, βάζοντας για λίγο στην άκρη την καθημερινότητα.

Καίτη Ρεμπατσουλέα Αστρινάκη: Διαφορά με ποιότητα και όχι ποσότητα
1. Οργανωμένα σε ομάδες συμμετέχω περίπου 10 χρόνια.
2. Σημαίνει διασκέδαση και συμμετοχή σε μια δυναμική διοργάνωση της πόλης.
3. Το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά επικεντρώνοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Αν προσπαθούσαμε να παραμείνει «Ρεθεμνιώτικο» με ό,τι αυτό σημαίνει και όχι αντίγραφο κάποιας άλλης διοργάνωσης.
4. Δεν μου αρέσει η «μετάλλαξη» που δείχνει ότι μπορεί να συμβεί στη διοργάνωση. Όταν γιγαντώνεται κάτι, δύσκολα ελέγχεται. Η πόλη μας μπορεί να ‘αντέξει’ ένα πολυπληθές καρναβάλι και να το διαχειριστεί ανάλογα, βάζοντας θετικό πρόσημο μετά τη λήξη του;
5. Θα ήθελα να διατηρείται και να διοχετεύεται η ενέργεια των ομάδων του καρναβαλιού προς όφελος της πόλης. Υπάρχουν ομάδες που δραστηριοποιούνται όλο τον χρόνο και προσφέρουν κοινωνικό έργο και τους τιμά αυτή η προσπάθεια. Φανταστείτε τα οφέλη αν συνέβαινε αυτό από περισσότερες ομάδες.
6. Συμφωνώ για την έλλειψη σάτιρας και το θεωρώ έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας. Το εύκολο είναι να αντιγράψουμε κάτι και να παραγγείλουμε το ίδιο πατρόν σε άλλο χρώμα. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το καρναβάλι γίνεται μια μεγάλη διοργάνωση, λειτουργεί εις βάρος του και σε αυτό το θέμα.
7. «Θα παλέψουμε…» αυτό θεωρώ εγώ αντίδοτο για όσα μπορούμε και θέλουμε.

Βιργινία Γεωργακάκη: Το βρήκες το «αντίδοτο» Ρέθυμνο!
1. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική αλλά η καταγωγή μου είναι από το Ρέθυμνο. Κάθε χρόνο με τους γονείς μου ερχόμασταν ταξίδι στην Ελλάδα – στην πατρίδα και σε ένα από τα πολλά ταξίδια γνώρισα τον άντρα μου και παντρευτήκαμε όπου αποφασίσαμε να μείνουμε στο Ρέθυμνο.
Όπως όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού κρατανε πολύ τις παραδόσεις, τα έθιμα και την αγάπη για τη μακρινή πατρίδα..
Αλλά το 1997 όταν αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο καρναβάλι εδώ ήταν πρωτοποριακό για μένα. Θυμάμαι ήμασταν ντυμένοι τότε πιγκουίνοι στην ομάδα «Έκατσε η κουτσή κατσίκα» Περάσαμε καταπληκτικά! Από τότε μπαίναμε και σε άλλες ομάδες όπως «οι Αργόσχολοι» και τα τελευταία χρόνια με πολύ θετική ενέργεια στους ALTER EGO!
Ήταν και χρονιές που ήμασταν θεατές αλλά πιστέψτε με σαν να παίρνεις μέρος στην παρέλαση δεν υπάρχει.
2. Ρεθεμνιωτες όλοι μαζί – μια γροθιά – μικροί- μεγάλοι φτιάχνουν τα φαντασμαγορικά άρματα και συγχρόνως το γιορτάζουν με μεζέ και καλή παρέα.
Η παραμονή του καρναβαλιού που είναι αφιερωμένη στα παιδιά με την παρέλαση και το παιδικό πάρτι. Τόσο καλά οργανωμένο με μουσική, χορό, ασφάλεια και snacks- δωρεάν. Αυτό σίγουρα προσφέρει πολύ κέφι και χαρά στους μικρούς μας φίλους – στη γενιά που θα τα συνεχίσει στο μέλλον. Μπράβο σε όλους – σίγουρα δεν είναι εύκολη τέτοια οργάνωση αλλά με τόσο ζήλο, ενθουσιασμό και πολλές ώρες δουλειά καταφέρνουν να είναι πρώτη στην καρδιά και στον παιδιών μας!
3. Αυτό που μου αρέσει είναι να παρατηρώ όλο τον κόσμο να χαμογελάει, να τραγουδάει και να χορεύει.
Αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τις αρχές είναι αξιέπαινη και σίγουρα αυτό φέρνει και θετικό αποτέλεσμα για την πόλη μας και βοηθάει αρκετά την οικονομία της, αφού δίνεται η ευκαιρία όλοι να δουλεύουν.
4. Κάτι που δεν μου αρέσει; Να πω κάτι που με προβληματίζει …. Για να περνάς καλά και να βγάζεις κέφι δεν είναι ανάγκη να πίνεις πολύ ποτό με αποτέλεσμα να μεθάς και πολλές φορές δυστυχώς να καταλήγεις στο νοσοκομείο!
Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα «περνάμε καλά και χωρίς ποτό» σε όλους, ειδικά στους νέους που έχουμε σοβαρό θέμα στο νησί μας.
Θεωρώ επίσης ότι το καρναβάλι είναι τόσο καλά οργανωμένο από όλους τους φορείς, αλλά πολλές φορές ίσως να τύχουν διάφορα. Πιστεύω ότι όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας και η επόμενη χρόνια γίνεται καλύτερη.
Επίσης είναι πολύ ωραία να βλέπουμε και να ακούμε αγαπημένους ηθοποιούς και τραγουδιστές να έρχονται στην πόλη μας να παρουσιάζουν το καρναβάλι. Όμως λόγω του ότι είναι τόσο ιδιαίτερη γιορτή θα πρότεινα να το παρουσιάζει ένας / μια Ρεθυμνιώτης – Ρεθυμνιώτισσα που σίγουρα κατέχει καλύτερα την ιστορία μας και έχει ζήσει τόσα χρόνια, τόσες εμπειρίες και σίγουρα θα είναι μεγάλη τιμή ειδικά για άτομα που οργανώνουν το καρναβάλι μας τόσα χρόνια. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα από όλες τις ομάδες.
6. Στις Απόκριες όλα επιτρέπονται και η σάτιρα είναι μέρος του παιχνιδιού!
7. Χαρούμενοι άνθρωποι έστω και για λίγες μέρες με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας! Αυτό θα έλεγα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και σίγουρα είναι το « αντίδοτο» (ακούγοντας το τραγούδι – θα παλέψουμε ενάντια ….) και για όλα αυτά υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί που ασχολούνται αμέτρητες ώρες για την επιτυχία του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού.
Αχ, τι τυχεροί που είμαστε που ζούμε σε αυτήν την υπέροχη πόλη που μέσα στην κρίση μας προσφέρει χαρές! Το βρήκες το «αντίδοτο» Ρέθυμνο!

Γιώργος Ανδρεδάκης: Χαρά διασκέδαση, ξέσπασμα από το διάβασμα
1. Συμμετείχα από το 2006 μέχρι το 2010, μαζί με τους γονείς μου. Μπαίνω ξανά φέτος.
2. Το καρναβάλι για μένα είναι χαρά, διασκέδαση, ένα ξέσπασμα από το διάβασμα.
3. Δεν μπορείς να θεωρήσεις ότι κάθε καρναβάλι δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Η χαρά, το κέφι και η διασκέδαση όμως παραμένουν κοινά.
4. Δεν μου αρέσει που όλος ο κόσμος μεθάει, ότι κάποιοι σε πιέζουν να πιεις, ενώ δεν θέλεις.
5. Δεν θα άλλαζα κάτι.
6. Η σάτιρα στο ρεθυμνιώτικο καρναβάλι δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, αν και έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν καρναβαλικές ομάδες που σατιρίζουν την καθημερινότητά μας.
7. Το να βγεις από την κρίση θεωρώ ότι είναι κάτι ακατόρθωτο με τα σημερινά δεδομένα. Το να σταματήσεις, όμως, να τη σκέφτεσαι για λίγο είναι δυνατό για όλους τους ανθρώπους, κι αυτή η μέρα βοηθάει.

Μαρία Τζανιδάκη: Έμπνευση, δημιουργία, υλοποίηση
– Συμμετέχω 20 χρόνια στο καρναβάλι!
– Σημαίνει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς γέλιου, διασκέδασης! Αφήνουμε στην άκρη για λίγο τα προβλήματά μας, ανεβάζουμε τη διάθεσή μας στα ύψη με μπόλικη τρέλα και αφηνόμαστε στους ήχους της μουσικής και του χορού!
-Δεν μπορώ ν’ απαντήσω με σιγουριά, μη γνωρίζοντας ακριβώς τις διοργανώσεις που γίνονται στις άλλες πόλεις. Σίγουρα έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί αν και λιγότεροι (π.χ.από την Πάτρα) καταφέραμε να κάνουμε το καρναβάλι μας γνωστό σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσελκύοντας πολύ κόσμο, προσφέροντας ποιότητα, ζεστασιά, ανθρωπιά, διασκέδαση κ.ά.
-Το πρώτο και κύριο που δεν μου αρέσει, είναι ότι δυστυχώς κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά περιστατικά μέθης σε ανήλικους αλλά και ενήλικους.
– Θα άλλαζα τον αριθμό ατόμων που συμμετέχουν σε κάθε ομάδα, από 600 άτομα που είναι το μεγιστο θα πρότεινα 350 άτομα και ο λόγος: 1ον να μην είναι κουραστικό το ίδιο θέμα να βλέπει ο θεατής, 2ον να μοιράζεται ο κόσμος που συμμετέχει στις ομάδες!
Θα πρότεινα στις ομάδες να έχουν περισσότερη φαντασία και σατιρική παρουσία τόσο στο άρμα τους όσο και στις στολές!
-Κάθε χρόνο κινούμαστε σύμφωνα με το αντίστοιχο πνεύμα της εποχής μας. Οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες με τα μεγάλα προβλήματα και τις έγνοιες έκαναν τον άνθρωπο να χάσει κάπως την παλιά του διάθεση και το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει!
Το καρναβάλι μας σήμερα παρουσιάζεται με περισσότερες ομάδες και άρματα που έχουν μεγαλύτερο καλλιτεχνικό παρά σατιρικό χαρακτήρα!
Συμφωνώ ότι το βασικό συστατικό της Αποκριάς είναι η σάτιρα και θα πρέπει να επικεντρώνεται σε καταστάσεις, γεγονότα ή επεισόδια που διαδραματίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είτε στη χώρα μας ή στο διεθνή χώρο! Χωρίς να αποκλείσουμε τη διακωμώδηση προσώπων και πρακτικών του τόπου μας, αλλά και την ανάπλαση των ηθών και εθίμων μας.
– Για έναν καρναβαλιστή είναι “αντίδοτο”στην κρίση και στην καθημερινότητά μας!
Το καρναβάλι είναι έμπνευση-δημιουργία-υλοποίηση! Περιμένουμε να έρθει ο καιρός να γευτούμε λίγο ξεγνοιασιά να μας κάνει όλους παιδιά!

goodnet