Κρήτη

Στάχτη και αποκαΐδια 5000 τ.μ. διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στάχτη και αποκαΐδια 5000 τ.μ. διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εξετάζεται αν η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή ήταν εμπρησμός.

A-
A+
24/09/2018 | 8:30

Από τα υπόγεια της πτέρυγας Δ όπου βρίσκονται τα παλιά μαγειρεία αλλά και πολλές διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου φαίνεται να ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά της Κυριακής 23/09 που έκανε στάχτη τουλάχιστον 5000 τ.μ. εγκαταστάσεων μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού.

Έμπειροι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, που έχουν ήδη αναλάβει την υπόθεση, αναζητούν μέσα στα αποκαΐδια ευρήματα που θα τους οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Εκτός από τους έμπειρους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Ηρακλείου, συμμετέχουν και οι πυροσβέστες από το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κρήτης, ενώ στο Ηράκλειο έρχονται και δύο στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα.

Η φωτιά όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε από κάποιον υπόγειο χώρο,στη πτέρυγα Δ. Είναι ο χώρος όπου στεγάζονται τα τμήματα πληροφορικής, το λογιστήριο, το γραφείο ποιότητας και η μισθοδοσία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η φωτιά προκλήθηκε είτε από κάποιο βραχυκύκλωμα είτε από ανθρώπινο χέρι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν καταστραφεί αρχεία με οικονομικά στοιχεία που αφορούν Πανεπιστήμιο και Βενιζέλειο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις παλιές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν είχε σημειωθεί και μία μυστηριώδη “εισβολή” σε χώρο που είχε παραχωρηθεί στο Βενιζέλειο και είχαν κλαπεί, όπως είχε αναφερθεί τότε, αρχεία και φάκελοι.

Από τη μάχη με τις φλόγες τεράστια καταστροφή έχουν υποστεί οι δυτικές πτέρυγες. Πιο συγκεκριμένα συνολικά 5000 τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις φλόγες. Στις εγκαταστάσεις αυτές στεγάζονταν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του Βενιζελείου.

Την ίδια ώρα ευτύχημα είναι το γεγονός ότι διασώθηκε το κτίριο όπου στεγάζονται τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), αλλά και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου. Οι βόρειες πτέρυγες διασώθηκαν με την πυροσβεστική να καταφέρνει να ελέγξει γρήγορα τις μικρές εστίες φωτιάς που είχαν εκδηλωθεί.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν συνολικά 100 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 21 οχήματα και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, εποχούμενη ακολουθία καθώς και ειδικά μηχανήματα της Πυροσβεστικής. Παράλληλα συμμετείχαν και 7 υδροφόρες του δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα

Επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο για να κάνει μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έμφαση στα όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε υπόγειο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, μόλις ο χώρος που επηρεάσθηκε από την πυρκαγιά γίνει προσβάσιμος, θα μεταβεί κλιμάκιο του «Δημόκριτου» καθώς και πιστοποιημένη εταιρεία, για την εκτίμηση των όποιων επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τοξικότητα των ινών του αμιάντου μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκας και γαντιών), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Η δραστηριοποίηση των δύο Ερευνητικών Κέντρων θα είναι συνεχής κατά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να γίνει συστηματική παρακολούθηση και υπεύθυνη αξιολόγηση των πιθανών ρυπογόνων επιπτώσεων της πυρκαγιάς.