Πολιτική

Στο συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης

Στο συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης

A-
A+
04/04/2019 | 14:31

Την υποψηφιότητα του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Ξενάκη ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Δημήτρης Ξενάκης ο οποίος παράλληλα με την επιστημονική του ιδιότητα είναι γνωστός και από την υπόθεση Ρίχτερ, θα είναι υποψήφιος στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ο κ. Ξενάκης σε δήλωση του ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την τιμητική πρόσκληση του, στην οποία και ανταποκρίθηκε θετικά, συντάσσοντας τις δυνάμεις του στην περαιτέρω αναβάθμιση του σημαντικού έργου που συντελείται στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικότερα στη δήλωση του ο κ. Ξενάκης αναφέρει:

«Με τη συμμετοχή μου στον ενωτικό συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη σκοπεύω μέσα από τη διεθνή δικτύωση, την πανεπιστημιακή διασύνδεση και την τεχνογνωσία μου να ενισχύσω τις αναπτυξιακές μας προοπτικές. Γιατί η Περιφέρεια μας μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει περισσότερα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και να συνάψει συμφωνίες και στρατηγικές συμπράξεις για χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων και κρίσιμων υποδομών, να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, καθώς και να διαμορφώσει έξυπνες στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες.

Στόχος μου είναι να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, η γεωπολιτική θέση, οι ενεργειακοί πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό για να καταστεί ολόκληρη η Κρήτη αναπτυξιακά δυναμική και βιώσιμη.

Δυναμική με την έννοια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, με ενίσχυση στους τομείς με υπόβαθρο για ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, ο πολιτισμός και η οικονομία της γνώσης. Βιώσιμη κοινωνικά και περιβαλλοντικά, ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα φτώχειας, ανασφάλειας και υποβάθμισης, μέσω μιας στοχευμένης κατανομής πόρων με αναπτυξιακά κριτήρια.»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

———————————

Ο Δημήτρης Ξενάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1973. Είναι παντρεμένος με την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Αλεξάνδρα Λαλιώτη και έχουν ένα γιο τον Κίμωνα.

Μαθήτευσε στο 19ο Δημοτικό Σχολείο, στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο και στη συνέχεια στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου. Σπούδασε στη Μ. Βρετανία (BA, MA, PhD Politics) και για τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Transforming Regional Orders (Πανεπιστήμιο του Exeter, 2000), η Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών του απένειμε το 1ο Βραβείο Ευρωπαϊκών Μελετών.

Εκτός από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παράλληλα έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Κρήτης, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και στα προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει επίσης διατελέσει, μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), Διευθυντής Τομέα στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (Υπουργείο Εξωτερικών), Μέλος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), Μέλος του Δ.Σ. στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Γενικός Γραμματέας στο Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Ειδικός Επιστήμονας/Στρατηγικός Αναλυτής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων, και Διευθύνων Σύμβουλος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μαλεβιζίου.

Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε επίσημες και άτυπες διασκέψεις διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και είναι αξιολογητής του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Ορίζοντας-2020. Είναι μέλος πολλών ερευνητικών δικτύων και ειδικών επιτροπών, καθώς και κριτής σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και επιστημονικά περιοδικά. Στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται περισσότερα από 100 άρθρα, μελέτες και βιβλία που χρησιμοποιούνται ως διδακτικά εγχειρίδια σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.