Κρήτη

Συστήνεται η «Αριάδνη» για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Συστήνεται η «Αριάδνη» για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Η διασύνδεση με διπλό καλώδιο συνολικής ισχύος 700 MW αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022.

A-
A+
14/09/2018 | 10:48

Τον μίτο… της πολύπλοκης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ξεκινά να ξεδιπλώνει η «Αριάδνη Interconnection».

Πρόκειται για την εταιρία ειδικού σκοπού με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, που εκτός απρόοπτου σήμερα ή αύριο, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να κοινοποιήσει στο ΓΕΜΗ ώστε να ξεκινήσει να τρέχει το μεγάλο έργο ύψους 1 δισ. ευρώ και να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Η διασύνδεση με διπλό καλώδιο συνολικής ισχύος 700 MW αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αναθέτει στον Διαχειριστή την εκτέλεση και την κυριότητα του έργου, θα εκδοθεί κι επίσημα σήμερα ή αύριο και όπως αναφέρουν πηγές προβλέπει έναν ενδεικτικό οδικό χάρτη για τα στάδια υλοποίησής του (αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κλπ.).

Πριν από αυτό, όμως, ο κρίσιμος χρονικός ορίζοντας είναι το τρίμηνο από την ημερομηνία σύστασης της εταιρίας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Έως τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση της συμμετοχής του Euroasia Interconnector, της εταιρίας που έχει επιλέξει για την προώθηση του έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στη διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η Euroasia δεν θα έχει βέβαια τον κύριο λόγο στο έργο του καλωδίου Κρήτης – Αττικής. Έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στην «Αριάδνη Interconnection» με ποσοστό έως 39%. Αυτό προκύπτει από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει η ΡΑΕ και η Αρχή της Κύπρου,αλλά και από το σχέδιο συμφωνίας μετόχων που είχαν συνάψει ο ΑΔΜΗΕ και η Euroasia πριν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις τους.

Έτσι λοιπόν η Euroasia για να αποκτήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ειδικού σκοπού θα πρέπει να καταβάλει και το ανάλογο τίμημα. Συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής της. Το πιο πιθανό σενάριο είναι, επειδή η «Euroasia» δεν φαίνεται να διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια να μπει σε αυτήν ο Βέλγος Διαχειριστής Elia κι έτσι να ανοίξει ο δρόμος εισόδου της στην «Αριάδνη».

Από κει και πέρα αν ο ΑΔΜΗΕ θελήσει να βάλει κι άλλον εταίρο θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνισμό, εκτός κι αν επιλέξει να κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας ειδικού σκοπού.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια στην ενέργεια, ενώ αναμένεται πέραν της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού, να προσελκύσει και επενδύσεις ΑΠΕ. Φυσικά από την υλοποίηση της επένδυσης προσδοκάται και η οικονομική ελάφρυνση ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

michanikos-online.gr