επικαιρότητα

Θα γίνει η Κρήτη σημείο υποδοχής προσφύγων από τη Λιβύη;

Θα γίνει η Κρήτη σημείο υποδοχής προσφύγων από τη Λιβύη;

Οι υπόλοιπες χώρες αρνήθηκαν να συμμετέχουν

A-
A+
30/03/2020 | 19:28

Σάλο έχει προκαλέσει η πληροφορία που θέλει την Ελλάδα να προσφέρει λιμάνια της ως σημεία αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων για όσους διασώζονται στη Μεσόγειο από τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση “Irini”.
Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης μάλιστα, η Κρήτη θεωρείται ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα λιμάνια αναφοράς για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Οι πληροφορίες που έδωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης είναι αποκαλυπτικές, ενώ σύμφωνα με αυτές, μόνο η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, δέχθηκε να συμμετέχει στην επιχείρηση, αφού οι υπόλοιπες χώρες αρνήθηκαν με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται ο βουλευτής να συμμετέχουν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα, εφόσον βέβαια ισχύουν οι πληροφορίες που διακινούνται, θα συμμετέχει ενεργά στη νέα μεσογειακή ναυτική και αεροπορική αποστολή που θα εκτελέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο, με στόχο να παύσει την παροχή όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Εφόσον οι Μετανάστες βρεθούν εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα πρέπει, να μεταφερθούν αρχικά στην Ελλάδα και πιθανότατα στην Κρήτη και στη συνέχεια σε άλλες χώρες εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσπάθεια για έναρξη της επιχείρησης γεννά πολλά ερωτηματικά, πρώτον γιατί φέρνει την Ευρώπη άμεσα αντιμέτωπη με την Τουρκία η οποία και προσφέρει όπλα στη Λιβύη. Δεύτερον όμως, δημιουργεί προβληματισμό αφού σύμφωνα με χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία, η προηγούμενη επιχείρηση με την ονομασία “Sophia” όχι μόνο δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά λειτούργησε σαν πόλος έλξης των Μεταναστών, οι οποίοι ενθαρρυνόταν να μετακινηθούν προς τα ευρωπαϊκά σύνορα για να σωθούν.

 

 

 

ekriti.gr

GS