Κρήτη

Τι νερό πίνει η Βαγιωνιά; SOS για την ύδρευση του χωριού

Τι νερό πίνει η Βαγιωνιά; SOS για την ύδρευση του χωριού

A-
A+
21/10/2020 | 12:35

Προβληματισμό και ανησυχία, για την ποιότητα του  νερού ύδρευσης που φτάνει στα ποτήρια των κατοίκων της Βαγιωνιάς Δήμου Γόρτυνας, προκαλούν τα στοιχεία από εργαστηριακές αναλύσεις οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς και δείχνουν την περιεκτικότητα του σε ουσίες που το καθιστούν μη πόσιμο- γεγονός που απαιτεί να ληφθούν καίρια μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία.

Η Βαγιωνιά είναι ένα χωριό με χρόνια προβλήματα με το νερό καθώς οι διακοπές στην ύδρευση ήταν πάντα συχνές και με διάρκεια. Η ανάγκη για να αντιμετωπιστεί το θέμα, ώστε να μην διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, οδήγησε κάποια στιγμή σε βιαστικές λύσεις, όπως την σύνδεση… αρδευτικής γεώτρησης μέσα στη δεξαμενή ύδρευσης (!) για τον εμπλουτισμό της με περισσότερα κυβικά- τακτική  που δημιούργησε, ωστόσο, νέα χειρότερα προβλήματα αφού έτσι το νερό, όπως φαίνεται, έγινε ακατάλληλο για πόσιμο.

Ο Ιδομενέας Καδιανάκης κάτοικος Βαγιωνιάς, έφερε τη Δημοτική Αρχή και τους υπεύθυνους, προ των ευθυνών τους, δημοσιοποιώντας το θέμα, ώστε να βρεθεί άμεσα οριστική λύση του για την προστασία της υγείας των δημοτών, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών του χωριού, αφού δειγματοληψία από το τοπικό Γυμνάσιο  έδειξε ότι το νερό στις βρύσες του Σχολείου, όπως και σε όλο το χωριό βεβαίως, δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο!

 Πρόβλημα ζητά λύση

Ο κ. Καδιανάκης μίλησε στην “Άποψη” για το θέμα, προσκομίζοντας και επίσημες χημικές αναλύσεις τις οποίες ζήτησε και έλαβε από το Δήμο Γόρτυνας και δείχνουν την επιβάρυνση του νερού με βλαβερά στοιχεία. Όπως μας είπε: “Καθώς είχαμε σοβαρό πρόβλημα  με το νερό και για να μην διαμαρτύρονται οι χωριανοί, έβαλε ο Πρόεδρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής -τακτική που συνεχίστηκε από την νυν Δημοτική Αρχή-  την αρδευτική γεώτρηση μέσα στη δεξαμενή ύδρευσης.  Δηλαδή έμπαινε από δύο γεωτρήσεις νερό: από την “καλή” γεώτρηση της ύδρευσης και από αυτήν της άρδευσης. Και καλύπτανε συγχρόνως και την ύδρευση και την άρδευση αλλά και την παράνομη χρήση του νερού ύδρευσης αφού όπου από κει παίρνουνε πάρα πολλά αρδευτικά δίκτυα για ελιές, έχοντας  κανονικό ρολόι ύδρευσης, τοποθετημένο από το Δήμο. Συνειδητοποιώντας αυτό που συνέβαινε ζήτησα από το Δήμο στις 21 Ιουνίου του 2019 ανάλυση του νερού ύδρευσης για την τελευταία 5ετία. Μου απάντησαν “Σας στέλνουμε τις αναλύσεις για το έτος 2018. Για το έτος 2019 ο Δήμος Γόρτυνας θα προβεί σε αναλύσεις μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Για τα προηγούμενα έτη δεν ήταν αρμόδιο το τμήμα μας για τις αναλύσεις”. Από το 2014 μέχρι το 2019 που ζήτησα εγώ αναλύσεις 5ετίας,  μου έδωσαν την ανάλυση που έχει γίνει στις 28/5/2018. Και είναι παρμένο ένα δείγμα από το Γυμνάσιο της Βαγιωνιάς, ενώ λογικά πρέπει να πάρεις από τη Γεώτρηση, από τη Δεξαμενή και από το Δίκτυο για να ξέρουμε τι γίνεται. Η οποία ανάλυση έχει: Ολικά Κολοβακτηριοειδή  82, Ε-Coli 26,Εντερόκοκκοι 5. Αυτό είναι ανά 100 γραμμάρια νερού σε αναλογία, με ανώτατο όριο “μηδέν” (0)!  Οι μαθητές και οι κάτοικοι του χωριού έπιναν δηλαδή ακατάλληλο νερό”.  

Χωρίς ανταπόκριση

“Βλέπω την ανάλυση”, συνεχίζει ο κ. Καδιανάκης “πάω στο Δήμο και βρίσκω τον τότε Δήμαρχο  Νίκο Σχοιναράκη, ο οποίος είχε δώσει 2-3 φορές εντολή να απομακρυνθεί αυτή η γεώτρηση, ο Πρόεδρος όμως δεν ήθελε με τίποτα γιατί “θα έμενε το χωριό χωρίς νερό”. Βρίσκω όλους τους εκλεγμένους που είχαν βγει το Μάιο του 2019, καλώ Συμβούλιο, βγάζω φωτοτυπίες με τις αναλύσεις του νερού και τους τις μοιράζω. Έρχονται όλοι αυτοί και τους λέω αυτό το πρόβλημα υπάρχει, πρέπει κάτι να κάνουμε. Ο Πρόεδρος δεν θέλει να απομακρύνει τη γεώτρηση, το νερό δεν είναι καλό και αυτή τη στιγμή το πίνουμε! Λένε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.  Έφτασα να τους πω ελάτε να μου κλείσετε τη γεώτρηση, γιατί δεν ξέρω να κάνω καμιά ζημιά και γω θα πάω να την ξεσυνδέσω. Βρέθηκε τέλος πάντων κάποιος να έρθει να με βοηθήσει και την ώρα που πηγαίναμε στη γεώτρηση βλέπουμε να κατεβαίνει το συνεργείο του Δήμου, οι υδραυλικοί. Γυρίζουν πίσω και τους βάζω και βγάζουνε τη σωλήνα, την οποία  ξεσυνδέσανε και φεύγουν. Δεν την απομάκρυναν απλά την κρεμάσανε. Φεύγω από κει και λέω εντάξει”.

Συνέλευση

“Ακολούθησε μια νέα ανάλυση του νερού -τους πίεσα εγώ και την έκαναν αυτοί- στη γεώτρηση ύδρευσης, στη δεξαμενή, στο δίκτυο και στη γεώτρηση άρδευσης. Εκτός από τη γεώτρηση ύδρευσης που τα είχε όλα “μηδέν”, η άλλη της άρδευσης είχε μικρόβια αλλά πιο λίγα την ώρα ωστόσο που το όριο είναι το μηδέν (0). Τότε φέρανε τους υδραυλικούς και ξανασύνδεσαν τη σωλήνα με το επιχείρημα ότι “η ανάλυση ήταν καλή” και αναγκάστηκα να πάω ο ίδιος να την ξεσυνδέσω. Ακολούθησε μια λαϊκή συνέλευση για το θέμα στη Βαγιωνιά (2019 τέλος Ιουλίου-Αύγουστο), παρουσία του νυν Προέδρου ο οποίος έχοντας μπροστά του  τις αναλύσεις, είπε κι αυτός ότι το νερό δεν είναι καλό. Απευθυνόμενος σε μένα, μου είπε  “σε συγχαίρω για την πρωτοβουλία που πήρες αλλά θα υποστείς τις συνέπειες γιατί έκοψες το λάστιχο”. Λέω “επειδή μπαίνει νερό βρώμικο στη δεξαμενή και έκοψα το λάστιχο να μην έρθει στο σπίτι μου;”. Παίρνουν λοιπόν την απόφαση να μην ξανασυνδεθεί το νερό της άρδευσης στη δεξαμενή”. 

Νέα Δημοτική Αρχή

“Παραλαμβάνουν οι επόμενοι το Σεπτέμβριο κάνουν ένα καθαρισμό-απολύμανση της δεξαμενής, η οποία είχε μέσα ότι μπορείς να φανταστείτε, το καθαρίζουνε λοιπόν, έρχεται μετά ο Χειμώνας-το Χειμώνα δεν έχουμε πρόβλημα εμείς από νερό γιατί δεν ποτίζουνε, και φτάνει το  Καλοκαίρι του 2020. Φέτος λοιπόν το Καλοκαίρι, είχαμε κάποια προβλήματα, φώναζε ο Πρόεδρος στο μεγάφωνο “μην ποτίζετε”- κλείνανε το νερό από τις 10 μέχρι τις 6 το πρωί και ταλαιπωρούσανε τον κόσμο. Πήγα λοιπόν, έτσι τυπικά, το Σεπτέμβριο να ζητήσω ανάλυση νερού για το 2020.  Μου στέλνουνε τις αναλύσεις και βγαίνει ότι είναι πάλι 62-18-6. Οι αναλύσεις ήταν του μήνα Μαΐου (25/5/20). Τέσσερις μήνες μετά δεν είχαν κάνει καμία κίνηση! Οι αναλύσεις ήταν πάλι από το Γυμνάσιο. Τέσσερις μήνες το Σχολειό ενεργό! Τα παιδιά πάλι πίνανε από τη βρύση του Σχολειού… 

Πηγαίνοντας στη γεώτρηση βλέπω πάλι συνδεμένη τη σωλήνα! Λέω του  Υδρονομέα “βάλατε και πάλι τη γεώτρηση” και μου απαντά “βάλαμε από μια ιδιωτική γεώτρηση”. Τον ρωτώ: “την ελέγξατε και τη βάλατε;” Λέει “όχι, αλλά μας είπε ότι είναι καλό το νερό”. Ο νυν Πρόεδρος λέει ότι ενημέρωσε και το Τοπικό Συμβούλιο και τον Αντιδήμαρχο, δηλαδή με τη συγκατάθεση τους το έκαναν. Τους λέω να ξαναβγάλουν τη σωλήνα από κει. Πήρα την αστυνομία τηλέφωνο που επικοινώνησε με το Δήμο και πήγανε και το βγάλανε το λάστιχο.

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι έκαναν πριν λίγες μέρες μια ακόμα ανάλυση και περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το νερό”.

Καθαρό νερό!

Και ο Ι. Καδιανάκης καταλήγει: “Εμένα η αγωνία μου είναι να καθαρίσει το νερό- να είμαστε σίγουροι ότι δεν πίνουμε ακατάλληλο νερό που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την δημόσια υγεία:  Τα βακτηρίδια προκαλούν  γαστρεντερίτιδες, διάρροιες, νεφροπάθειες, ένα σωρό προβλήματα-είναι μικρόβια, είναι μολυσμένα κοπρανώδη μικρόβια! Ζήτησα να γίνουν  αναλύσεις του νερού της γεώτρησης και της δεξαμενής ύδρευσης της Βαγιωνιάς.  Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ποιό είναι το πρόβλημα και να πιέσει για τη λύση του, ο δε Δήμος οφείλει να λάβει τα μέτρα του.

Όσον αφορά το όλο θέμα με την ορθή διαχείριση του νερού, αυτό ξεκινά από τις συνδέσεις. Ο Δήμος βάζει νερά χωρίς να ελέγξει, για να καλύψει την κατάσταση να μην διαμαρτύρεται  ο κόσμος. Ο νόμος λέει ότι η ύδρευση είναι μόνο για οικιακή χρήση-έτσι λέει ο κανονισμός της ΔΕΥΑ, οι παράνομες παροχές πρέπει να απομακρυνθούν. Η λύση για μένα, για να σταματήσουμε να έχουμε αυτά τα προβλήματα, είναι να φύγουν  οι παράνομες παροχές. Μπορεί η Δημοτική Αρχή να κάνει αρδευτικές γεωτρήσεις, αρδευτικές δεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα να συνδέουν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από το νερό του χωριού. Εμείς έχουμε ένα νερό που υποτίθεται ότι είναι καλό, μια δεξαμενή 500 κυβικά -την ώρα που εμείς καταναλώνουμε 150 με 200 κυβικά σαν χωριό- και δεν μας φτάνει το νερό! Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει…”.

Η ανάλυση του Μαίου