Πολιτισμός
Με τη συμμετοχή 49 Συλλόγων το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας
Μαγειρική, μουσική και χορός σε μια εκδήλωση που "μύριζε" Κρήτη.
Με τη συμμετοχή 49 πολιτιστικών συλλόγων, Συλλόγων Γυναικών και Συνεταιρισμών απ’ όλη την Κρήτη πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, με στόχο την προβολή και ανάδειξη της κρητικής γαστρονομίας και των εκλεκτών κρητικών προϊόντων.
Το Φεστιβάλ έγινε με τη στήριξη του Συλλόγου Αποστολιανών Πεδιάδος και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και απευθυνόταν σε φορείς και Κρητικούς που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Οι Κουρήτες» στο Γάζι, με ώρα έναρξης στις 11:00 το πρωί, ενώ η είσοδος άνοιξε για τους επισκέπτες μετά τις 2 το μεσημέρι.
Κρητική μουσική και χοροί
Η είσοδος στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ήταν ελεύθερη και τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά, παραδοσιακά μαγειρέματα, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας, αλλά και μουσικά ακούσματα από τον Κώστα Κακουδάκη, τον Μιχάλη Πετσάκη και το συγκρότημά τους.
Παράλληλα, έγινε παρουσίαση παραδοσιακών κρητικών χορών από τον λαογραφικό όμιλο ‘’Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης’’, το νηπιαγωγείο “ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ” και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου Μαλεβιζίου.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στον χώρο των εκδηλώσεων υπήρχε το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια που θα προσφέρουν Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ και ο «Οδηγός Μαγειρικής», ο οποίος περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ. Τα έσοδα πρόκειται να διατεθούν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων και Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Ακόμα, με στόχο να γνωρίσουν οι επόμενες γενιές τον πολιτισμό και τις ρίζες τους λειτούργησε μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ», όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, παρασκευάστηκαν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων παρουσιάστηκε ο Οδηγός Μαγειρικής του Φεστιβάλ, το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 7:00 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ο Οδηγός Μαγειρικής περιλαμβάνει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ, συνοδευόμενων από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που παρέδωσαν ευχαρίστως εβδομήντα επτά συλλογικότητες, από όλη την Κρήτη.