Ελλάδα

Το Ρέθυμνο καλείται να υποδεχθεί 70 ως 100 ανήλικα προσφυγόπουλα

Το Ρέθυμνο καλείται να υποδεχθεί 70 ως 100 ανήλικα προσφυγόπουλα

Η πρόθεση είναι στην Κρήτη να φιλοξενηθούν 300-350 παιδιά, τη στιγμή που σήμερα δεν φιλοξενεί κανένα

A-
A+
12/10/2019 | 10:42

Η Κρήτη είναι πολύ πίσω στην φιλοξενία ασυνόδευτων προσφύγων και η «οδηγία» της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου είναι σαφής. Και το νησί μας πρέπει να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης για την αποσυμφόρηση δομών, όπως αυτή της Μόριας, και για το λόγο αυτό βρίσκεται στην Κρήτη το τελευταίο τριήμερο, ώστε να ενημερώσει τους δημάρχους για την ανάγκη να βρεθούν δομές που θα φιλοξενήσουν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, κυρίως αγόρια μεταξύ 14-18 ετών.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή και τους δημάρχους Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο και τον αντιδήμαρχο Αμαρίου Μανώλη Ψαρουδάκη. Η συνάντηση έγινε στο δημαρχείο Ρεθύμνου, έγινε σε καλό κλίμα, όπως ομολόγησαν όλες οι πλευρές, και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος και ο τόπος φιλοξενίας τουλάχιστον 70 παιδιών στο Ρέθυμνο ή ακόμα και 100, αφού σήμερα ο νομός μας δεν φιλοξενεί πρόσφυγες ούτε στη δομή των Ανωγείων, αφού όλα τα παιδιά ενηλικιώθηκαν και αποχώρησαν. Στη συνάντηση το παρών έδωσε και ο ρεθυμνιώτης υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τους δημάρχους του Ρεθύμνου. Συζητήσαμε το θέμα των ανηλίκων ασυνόδευτων και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να ανοίξουμε τις δομές της κοινωίας στα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και να καταφέρουμε να αποσυμφορήσουμε δομές όπως αυτές της Μόριας αλλά και στην Αττική που είναι μαζεμένα τα πιο πολλά παιδιά», είπε η κα Μιχαηλίδου. «Πολύ σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα του προσφυγικού μεταναστευτικού κύματος που έχουμε στην χώρα μας και για αυτό ακριβώς ήρθα να συζητήσω με τους δημάρχους το ζήτημα αυτό. Είδα μία πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση από την πλευρά τους και ανοιχτούς ορίζοντες έτσι ώστε να δούμε πώς θα συνεργαστούμε και πώς βλέπουν και χαρτογραφούν ποια ακινητά μπορούν να είναι ανοιχτά στους δήμους τους αλλά και τι δομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν κυρίως μέσα από την αναπτυξιακή τους εταιρεία και πώς αυτό μπορεί να συνεχιστεί, ώστε δεδομένου ότι υπάρχει χρηματοδότηση επί το πλείστον από ευρωπαϊκά κονδύλια, έτσι ώστε εντός του μήνα να έχουμε την απάντηση των δημάρχων του Ρεθύμνου για το πώς συνεργαζόμαστε για την φιλοξενία των παιδιών. Μοιράστηκαν οι δήμαρχοι μαζί μου τους προβληματισμούς τους αλλά από την άλλη σε καμία στιγμή μέσα στην συνάντηση δεν κατάλαβα να υπάρχει “ανασχετικός” προβληματισμός. Δεδομένου ότι το Υπουργείο επιβλέπει το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης που είναι ο αρμόδιος φορέας για την λειτουργία όλων των δομών που φιλοξενούν απροστάτευτα ανήλικα, θα δώσουμε την τεχνογνωσία μας τόσο από δομές που τρέχουν στην υπόλοιπη επικράτεια όσο και στο πώς μπορεί να κάνει η αναπτυξιακή εταιρεία την αίτησή της στο ταμείο ΑΜΙΦ (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων για τη δημιουργία τέτοιων δομών».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχική πρόθεση είναι στην Κρήτη να φιλοξενηθούν 300-350 παιδιά, τη στιγμή που σήμερα δεν φιλοξενείται ούτε ένα.

Η κα Μιχαηλίδου ζητά μέχρι τέλος του μήνα οι δήμαρχοι να έχουν καταλήξει στις προτάσεις τους προς το υπουργείο.

Τη διαχείριση του θέματος μπορεί να αναλάβει μόνο ο ΑΚΟΜΜ, σημειώνει στη δήλωση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος τονίζει πως οι δήμαρχοι, όπως και η κοινωνία του Ρεθύμνου είναι δεκτική στο να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα με ανθρωπιά. «Αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα, και το μέγεθός του και την έντασή του, και όλοι οι δήμαρχοι καταλάβαμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα. Τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να βρουν μία στοργή από πλευράς της Ελληνικής πολιτείας, κάτι το οποίο θα πιστωθούμε συνολικά και ως κοινωνία. Τα διάφορα τεχνικά ζητήματα που υπάρχουν τα θέσαμε στην κυρία υπουργό, όπως και τα θέματα του νομικού πλαισίου. Στο Ρέθυμνο ο οργανισμός που μπορεί να επιτελέσει αυτή τη λειτουργία είναι μόνο ο ΑΚΟΜΜ και συμφωνήσαμε να αναλάβει όλη τη διερευνητική δουλειά και όλοι μαζί περιφέρεια και δήμοι θα βοηθήσουμε, ώστε αυτός ο μικρός αριθμός των παιδιών να διασπαρεί με τέτοιο τρόπο ώστε και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε κανένα σημείο του νομού μας.

Φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον, όπως είπε ένας από τους δημάρχους, και από μικρούς ξενοδόχους, γιατί και τα χρήματα είναι αρκετά, και θα μπορούσε η διαδικασία να γίνει και από ιδιώτες».

Σε ό,τι αφορά τη δομή των Ανωγείων που σήμερα δεν φιλοξενεί κανένα παιδί, ο δήμαρχος της περιοχής Σωκράτης Κεφαλογιάννης επεσήμανε: «Η δομή ξεκίνησε το 2000 και αποτελούσε πρότυπο φιλοξενίας όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Εδώ και κάποια χρόνια η δομή, ενώ παρείχε όλες τις υπηρεσίες, άρχισε να μην έχει παιδιά.

Κάθε παιδί που ενηλικιώνοταν, έφευγε και δεν αντικαθιστατο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει κανένα άτομο προς φιλοξενία. Σαφώς αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε σε συνεννόηση με τον νέο πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τη Δευτέρα συγκεκριμένα θα έχουμε συνάντηση με τεχνικό κλιμάκιο για να καταφέρουμε πολύ σύντομα η μονάδα να λειτουργήσει με 26 παιδιά όπως τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε φυσικά να είναι παιδιά και από αυτά που συζητάμε σήμερα».

Αγγελική Καλλέργη, goodnet.gr