Πολιτική

Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος είναι υπόθεση του Κινήματος Αλλαγής

Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος είναι υπόθεση του Κινήματος Αλλαγής

A-
A+
30/06/2019 | 19:13

 

Είναι κοινή ομολογία ότι, η χώρα, από το 1974 και μετά, βίωσε την καλύτερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της κατά την οποία σταθεροποιήθηκε  η δημοκρατία.

Απελευθερώθηκε το κράτος και οι θεσμοί από τον μετεμφυλιακό διχασμό. Δόθηκε πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.Στηρίχτηκε το εισόδημα κοινωνικών ομάδων, που δεν είχαν ποτέ την κρατική στήριξη, όπως οι αγρότες, οι άνεργοι, τα ΑΜΕΑ και οι πολύτεκνοι. Κατοχυρώθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Ιδρύθηκεκαι στελεχώθηκε το πρώτο εθνικό δίκτυο υπηρεσιών καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, το ΕΣΥ.

Παράλληλα, διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε,η χώρα μας, να αποκτήσει «μικρομεσαία τάξη» με υψηλή μόρφωση και εξωστρέφεια. Διαμορφώθηκαν νέοι θεσμοί, από το οικογενειακό δίκαιο και την πρόνοια (ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ), μέχρι την ρύθμιση της αγοράς (Επιτροπή Ανταγωνισμού) και τις Ανεξάρτητες Αρχές, με πρώτη το ΑΣΕΠ. Εκσυγχρονίστηκαν διάφορες δομές της δημόσιας διοίκησης (TAXIS, ΚΕΠ, ΗΔΙΚΑ). Αναβαθμίστηκαν και έγιναν πιο ανταγωνιστικές, αλλά και κερδοφόρες (2010-2011) πολλές ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΣΥ).Όλα τα παραπάνω είχαν την κοινωνική,δημιουργική, ευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σήμερα, μετά από 10 χρόνια κρίσης, με αλλεπάλληλα μνημόνια, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα, εντελώς αχρείαστο. Μετά την υπερφορολόγηση των «πολλών», όχι για να αντιμετωπιστούν ελλείμματα, αλλά γιατί επίλεξε ο Α. Τσίπρας, να περάσει πάνω από τον πήχη λιτότητας που έβαλε η ευρωπαϊκή δεξιά. Μετά από αναπτυξιακή απραξία, και οπισθοδρόμηση με την πελατειακή διαχείριση του κράτους και την αλαζονεία της εξουσίας. Μετά από μια στασιμότηταστην δημόσια διοίκηση και οπισθοδρόμηση στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μετά από παρεμβάσεις απαξίωσης των ανεξάρτητων αρχών και χειραγώγησης της δικαιοσύνης.

Έχει έρθει ώρα για Αλλαγή, για την χώρα και για την δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Με ισχυρό Κίνημα Αλλαγής και κυρίαρχες τις ιδέες του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Απέναντι, στον αναχρονιστικό κρατισμό της “αριστεράς” και τον ασύδοτο και αγοραίο καπιταλισμό της δεξιάς. Σε αυτές τις εκλογές δεν διακινούμε συνθήματα ούτε μοιράζουμε ψηφοθηρικά επιδόματα. Αντίθετα, καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, την λειτουργίας των θεσμών, τον εκσυγχρονισμό όλων των δημόσιων δομών και την συγκρότηση αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε:

1] Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση και καταπολέμηση της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού με βασικό πυλώνα την εργαστηριακή επανένταξη.

2] Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα: Κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο – που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή 50%.

3]Πενταετές πρόγραμμα στήριξης νέων με απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για συνταξιοδοτικό και καταβολή του 50% για τα επόμενα δύο χρόνια.

4] Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ σε Προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα, ως ευκαιρία για σταθερή δουλειά.

5] Αύξηση του Κατώτερου Μισθού, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεως  των κοινωνικών εταίρων

6] Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις με ενίσχυση και υποχρεωτική εφαρμογή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

7] Αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου, σε ένα Δίκαιο, Βιώσιμο Σύστημα με ανταποδοτικότητα, ενίσχυση τριήμερους χρηματοδότησης, μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, αξιοπρεπείς συντάξεις και διαγενεακή αλληλεγγύη. Κατώτερη σύνταξη 500 Ευρώ και σταδιακή αποκατάσταση του ύψους των συντάξεων παλαιών και νέων.

8] Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

9] Καθολικές υπηρεσίες φροντίδας: Επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και των προγραμμάτων “ενεργού γήρατος”. Ενίσχυση και γενίκευση του “Βοήθεια στο σπίτι” και του “νοσηλείας κατ’ οίκον”. Στήριξη των ΑΜΕΑ με κάθε επιμέρους πολιτική σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο. Εκσυγχρονισμός και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΚΕΠΑ.

10] Δικαιώματα για όλους: Ενισχύουμε τις δομές για ευάλωτες κατηγορίες (και ευπαθείς ομάδες.

11] Προστατεύουμε την Α’ κατοικία μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς με ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία.

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, νιώθουμε ευθύνη απέναντι στους Έλληνες! Ευθύνη έναντι αυτών υποφέρουν και αγωνιούν, έναντι αυτών που θέλουννα ονειρευτούν και να δημιουργήσουν, έναντι αυτών που θέλουν να ζήσουν σε μια διαφορετική χώρα, που θα μοιάζει όλο και περισσότερο με Ευρωπαϊκή, και ιδιαιτέρως έναντι των νέων, που πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Αλλά νιώθουμε και ευθύνη απέναντι στις αρχές, τις ιδέες, τις αξίες και την ιστορία μας. Διεκδικούμε την ψήφο εμπιστοσύνης σου, και θα την τιμήσουμε!