Πολιτική
Αίτημα για την ένταξη των Κέντρων Υγείας Χάρακα & Μοιρών στις άγονες περιοχές
Η σχετική ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου Κ. Κεφαλογιάννη.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με παρέμβασή του στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και την Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδια για την Πρωτοβάθμια Υγεία, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας Χάρακα και Μοιρών, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, στο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές.
Με την Γ4α/οικ.46490/2024 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024), το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να καταστήσει ελκυστική την προσέλευση γιατρών στα Κέντρα Υγείας των απομακρυσμένων περιοχών, διαχώρισε τα Κ.Υ. σε Α’ και Β’ κατηγορίες άγονων περιοχών.
Για τους υπηρετούντες στα μεν Κέντρα Υγείας Α’ κατηγορίας θεσμοθέτησε μηνιαίο επίδομα 700 ευρώ, για τα δε Κέντρα Υγείας Β’ κατηγορίας προβλέφθηκε αντίστοιχο μηνιαίο επίδομα 200 ευρώ. Με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. το Κέντρο Υγείας Χάρακα κατατάχθηκε σε άγονη περιοχή Β’ κατηγορίας.
Το Κέντρο Υγείας Χάρακα, Π.Ε. Ηρακλείου και τα 6 Περιφερειακά Ιατρεία του, αποτελούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο στα 52 χωριά της εκτεταμένης περιοχής της Δημοτικής ενότητας Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών –Αστερουσίων και της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνας αλλά και σε χωριά όμορων Δήμων.
Προσφέρουν τις υπηρεσίες σε ένα μεγάλο πληθυσμό, σε μια εκτεταμένη περιοχή και την δύσβατη περιοχή των Αστερουσίων από Αχεντριά έως Αι’ Γιάννη, Καπετανιανά, Μονή Κουδουμά.
Η υφιστάμενη κατάταξη του Κέντρου Υγείας Χάρακα, σε Β΄ άγονη περιοχή δεν ευνοεί ιδιαίτερα την προσέλευση νέων γιατρών, που είναι άκρως απαραίτητη για τη μελλοντική συνέχιση της ομαλής της συγκεκριμένης Δομής πρωτοβάθμιας Υγείας. Το επίδομα των 200 ευρώ δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο, για να έρθουν νέοι γιατροί στο συγκεκριμένο άγονο Κέντρο Υγείας.
Κατόπιν των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την γεωγραφική περιοχή έδρας του Κέντρου Υγείας Χάρακα και του ορεινού όγκου της περιοχής, συνδυαστικά με το δυσπρόσιτο της περιοχής κάλυψης λόγω του δύσβατου οδικού δικτύου, της χιλιομετρικής απόστασης από το πλησιέστερο νοσοκομείο αναφοράς, αλλά και των γενικότερων κοινωνικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας και την αρμόδια για την Πρωτοβάθμια Υγεία, αναπληρωτή Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, την άμεση κατάταξη του Κέντρου Υγείας Χάρακα στην Α΄κατηγορία άγονων περιοχών. Επιπροσθέτως, ζήτησε και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μοιρών στις άγονες κατηγορίες.
Πρόκειται για ένα πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ειδικά υπέρ της αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Χάρακα έχει συνταχθεί αιτιολογημένα και η Διοίκηση της 7ης Υ.Π.Ε..
Η συνέχιση των παροχών υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό αναφοράς των εν θέματι Κέντρων Υγείας και μόνο η αναβάθμισή τους με τα αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα δίνει ελπίδα προσέλκυσης νέων γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Ιατρεία.
Η Κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και πρωτοβάθμια υγεία των κατοίκων των εξυπηρετούμενων περιοχών και η κοινωνική ωφέλεια από την ομαλή λειτουργία των εν θέματι Κέντρων Υγείας θα είναι ασύγκριτα σημαντικότερη της προκαλούμενης κρατικής δαπάνης, όπως αναφέρεται στην ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής.
Το κείμενο καταλήγει απευθύνοντας τις παρακάτω ερωτήσεις προς τους αρμοδίους, Υπουργό και Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας :
(α) Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Χάρακα και Μοιρών, Π.Ε. Ηρακλείου στις ανώτερες κατηγορίες άγονων περιοχών;
(β) Προτίθεστε να αναβαθμίσετε τα Κέντρα Υγείας Χάρακα και Μοιρών, Π.Ε. Ηρακλείου στις ανώτερες κατηγορίες άγονων περιοχών;
(γ) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση προκήρυξη και στελέχωση των Κέντρων Υγείας Χάρακα και Μοιρών, Π.Ε. Ηρακλείου με μόνιμο προσωπικό; Με ποιο χρονοδιάγραμμα;