Νότια Κρήτη

Αιτήματα για κήρυξη της Ιεράπετρας και Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αιτήματα για κήρυξη της Ιεράπετρας και Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μαζεύει τα κομμάτια της η ανατολική Κρήτη -Έμειναν άστεγοι φοιτητές.

A-
A+
08/04/2019 | 8:00

Μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκονται από χθες οι περιοχές της Σητείας και του Μακρύ Γιαλού που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που σημειώθηκε στην περιοχή.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες τόσο στο επαρχιακό δίκτυο, όσο στα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης του δήμου ενώ αρκετοί άνθρωποι κινδύνευσαν χωρίς – ευτυχώς – να θρηνήσουμε θύματα.

Όλα έγιναν μέσα σε επτά ώρες

Επτά ώρες ήταν αρκετές για να συγκεντρωθεί τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και να υπερχειλίσει ο βασικός ποταμός της Σητείας και να… βυθίσει την μισή πόλη.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε πολύ νερό με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» τρεις παραπόταμοι που εκβάλουν στον ποταμό Παντέλη ο οποίος και υπερχείλισε με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει ένα μεγάλος μέρος της πόλης», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε δύο μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

«Τεράστια ήταν τα προβλήματα που κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε στη Σητεία εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού. Έντεκα άνθρωποι συνολικά κινδύνευσαν καθώς εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας νερού που είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή. Ευτυχώς, οι επιχειρήσεις διάσωσης που στήθηκαν από πυροσβεστική και ΕΜΑΚ στέφθηκαν με επιτυχία και δεν θρηνήσαμε θύματα», επεσήμανε σχετικά στο cretapost, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά γίνονταν αντλήσεις υδάτων ενώ αυτό εκτιμά πως θα συνεχιστεί για πολλές ακόμα ώρες.

Έμειναν άστεγοι φοιτητές

Μεγάλες καταστροφές όμως προκλήθηκαν σε σπίτια, ξενοδοχεία αλά και συγκροτήματα κατοικιών με ανθρώπους να μένουν χωρίς… στέγη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως φοιτητές που έμεναν σε ημιυπόγεια αλλά και υπόγεια στη Σητεία δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Οι κυριότερες ζημιές που έχουν – μέχρι στιγμής – καταγραφεί είναι σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο που καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και συγκροτήματα κατοικιών. Μάλιστα, έχουμε κάποιους φοιτητές που έμειναν άστεγοι γι’ αυτό και τους φιλοξενούμε σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία των ξενοδόχων της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Αίτημα για κήρυξη της Ιεράπετρας και Σητείας σε κατάσταση έκτακτη ανάγκη

Ήδη έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων ενώ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να κηρυχθούν οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Τα προβλήματα είναι πολλά καθώς έχουν καταστραφεί αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων. Θα ζητήσουμε από τους πολίτες να καταθέσουν στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές ενώ εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει υποβληθεί και από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκη με καταστροφές σε καλλιέργειες, θερμοκήπια και κατοικίες, να έχουν συμβεί κυρίως στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει o Δήμαρχος σε ανακοίνωσή του:

«…Έχοντας υπόψη μας το παραπάνω σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και επειδή ο Δήμος Ιεράπετρας έχει πληγεί (χθες 6-4-2019) από πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, τόσο σε περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων όσο και σε υποδομές του Δήμου σε όλη την έκταση του Δήμου, αιτούμεθα να κηρυχτεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

Την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών δεν είμεθα σε θέση ακόμη να εκτιμήσουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε καταστροφές σε Οικίες , ξενοδοχειακές μονάδες, κτιριακές υποδομές διαφόρων χρήσεων ιδιωτικές και Δημοτικές, σε αγροτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σε κοινοχρήστους χώρους, σε δίκτυα ύδρευσης- άρδευσης ,εκτεταμένες κατολισθήσεις στο κύριο και αγροτικό δίκτυο κλπ.»

Ο Δήμαρχος μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας κα. Μαρία Ρουμελιωτάκη, τους αντιδημάρχους κ. Πέτρο Μαστοράκη και κ. Μανώλη Βρυγιωνάκη και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων παρακολουθούν στενά την κατάσταση από την πρώτη στιγμή επεμβαίνοντας όπου είναι εφικτό.

Ο κ. Καλαντζάκης τονίζει:

«Αιτούμαστε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να οι τεράστιες καταστροφές να εκτιμηθούν και να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον, ζητάμε από τον κ. Αρναουτάκη να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τις πληγείσες περιοχές ώστε να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος των ζημιών και να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά μας.

Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν με τα συνεργεία του Δήμου και σε συνεργασία με την περιφέρεια, την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις έκτακτες, δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν.»                                                                                Radiolasithi.gr