Νότια Κρήτη

Άμεσες λύσεις για δασικούς χάρτες και δακοκτονία ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου

Άμεσες λύσεις για δασικούς χάρτες και δακοκτονία ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου

A-
A+
08/03/2021 | 14:13

Δακοκτονία και δασικοί χάρτες απασχολούν έντονα και τον Αγροτικό Σύλλογο Πλατάνου Αμαρίου, που ζητά άμεσες λύσεις.

Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς αναφέρει:

α) Δακοκτονία

Το 2019 την πάθαμε από τις κακές ποιότητες λαδιών, λόγω δάκου.
Το 2020 δεν είχαμε παραγωγή, λόγω αστοχίας στην καρπόδεση.
Το 2021 περιμένουμε βεντέμα. Για να μην ξαναπάθουμε (όπως πρόπερσι), εφιστούμε την προσοχή των αρμόδιων φορέων, για την έγκαιρη προμήθεια των απαιτούμενων φαρμάκων κ.λ.π. και την άμεση αντιμετώπιση του δάκου, όταν χρειαστεί.
Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα η πρώτη γενιά του δάκου, «το πουλάκι» πέταξε. Θα ’ναι μετά δύσκολη η αντιμετώπιση του.

β) Δασικοί Χάρτες

Με μια πρώτη ματιά στο δασικό χάρτη Κρήτης, του Ρεθύμνου και μέσα σ’ αυτόν στην περιφέρεια Πλατάνου, διαπιστώνουμε λόγω χρώματος πως ζούμε «στον ΑΜΑΖΟΝΙΟ».
Τις τελευταίες μέρες, μετά την περιβόητη ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε. Ρεθύμνου, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι μικροϊδιοκτήτες της γης βλέπουν μπροστά τους ένα «ΓΟΛΓΟΘΑ» (σαν το κτηματολόγιο), για να αποδείξουν το χαρακτήρα της περιουσίας τους. Άρα η αγανάκτηση τους είναι δικαιολογημένη.
Μία μεγάλη μερίδα βιοπαλαιστών αγροτών και εργαζομένων, που διατηρούν μικρό κλήρο για τις ανάγκες της οικογένειάς τους σε λάδι κ.τ.λ., δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα μεγάλα κόστη της διαδικασίας αντιρρήσεων – ενστάσεων και θα αναγκαστεί να παρατήσει την γη του.
Έτσι η αγροτική γη θα περιέλθει στο κράτος για αλλαγή χρήσης και αξιοποίηση, ή και στα χέρια κατασκευαστών και εκμεταλλευτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων επενδύσεων.
Μήπως όλα αυτά συνδυάζονται με τις τελευταίες αυξήσεις σε ζωοτροφές, αγροτικά εφόδια κ.τ.λ. το πάγωμα ή και την πτώση των τιμών σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα; δηλαδή οδηγούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων;

Μήπως οι γρήγορες διαδικασίες αναρτήσεις και ενστάσεων αντιρρήσεων από 26/02/2021 έως και 10/06/2021 και εν μέσω Πανδημίας, δείχνουν ακριβώς αυτούς τους συνδυασμούς;Επιπλέον, δημιουργείται θέμα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις.
Η μη ακριβής αποτύπωση τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής εκμετάλλευσης ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγροτοκτηνοτρόφοι να στερηθούν εισοδήματα.
Μήπως όμως τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν;
Για όλα τα παραπάνω,(που μπορούσαν να είναι και άλλα).                                                         
Προτείνουμε – απαιτούμε και διεκδικούμε:

1)Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε, χωρίς καμία επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

2) Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός τους χαρακτήρας.

3) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από το κράτος (επαρκής χρόνος ενστάσεων, κάλυψη κόστους κτλ), ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις – αντιρρήσεις για τα προβλήματα που το ίδιο το κράτος δημιούργησε.

4) Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.

5) Να εξασφαλίσει το κράτος το αναγκαίο επιστημονικό κ.λ.π. προσωπικό, τα μέσα και τους πόρους στις αρμόδιες υπηρεσίες του, για να ολοκληρώνονται οι κατάλληλες διαδικασίες (οι γραφειοκρατικές, όπως αυτές των αντιρρήσεων), αλλά και για την απαραίτητη και ουσιαστική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

6) Εγγυημένες κατώτατες τιμές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που να εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος.Να μπορούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στον πρωτογενή τομέα για την επιβίωσή τους.


7)Κατάργηση του Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια.Αφορολόγητο πετρέλαιο και #12.000# € αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα.












goodnet.gr