Νότια Κρήτη

Αναβίωσαν παλιά και ξεχασμένα έθιμα στα “Αποκριγιώματα” στη Γέργερη

Αναβίωσαν παλιά και ξεχασμένα έθιμα στα “Αποκριγιώματα” στη Γέργερη

Πρωταγωνιστές στα φετινά δρώμενα ήταν τα νέα παιδιά.

A-
A+
19/02/2018 | 19:52

Καθαρά Δευτέρα σήμερα, πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και η Γέργερη “βούλιαξε” από κόσμο που έσπευσε από κάθε γωνιά της Μεσαράς και του Ηρακλείου για να απολαύσουν μια μοναδική γιορτή αναβίωσης ξεχασμένων εθίμων, με βαθιές όμως ρίζες στην παράδοση του τόπου μας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στις εκδηλώσεις της Διονυσιακής Αποκριάς στήθηκε υπαίθριο γλέντι στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης και παρουσιάστηκαν δρώμενα και παραδόσεις της περιοχής. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή της νεολαίας που κυριολεκτικά ήταν οι πρωταγωνιστές στα δρώμενα που ξεσήκωσαν με τους ήχους των κουδουνιών, με το αλεύρωμα και με το μουτζούρωμα που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία των “Αποκριγιωμάτων”.

Οι εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνει ο «Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Γόρτυνας διαδραματίζονται καθ’ όλη την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Γέργερης – Πολιτιστικός Σύλλογος Νιβρύτου, Σύλλογος Βαρελοφρόνων Γέργερης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πανασού, Σύλλογος Γεργιανών Ηρακλείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Απομαρμά, Σύλλογος Περιστερίδων (το Κάστρο), Δημοτικό Τοπικό Συμβούλιο Γέργερης.

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις της περιοχής του Ρούβα αποτελούν σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριότητας της περιοχής. Είναι σημαντικές καθώς αποτελούν αναβίωση του τρόπου ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου και μιας σειράς εθίμων που συνδέονται με τη γη, τις ασχολίες, τα έθιμα και τις συνήθεις των κατοίκων.

Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο κόσμος τις αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη!