Νότια Κρήτη

Ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της Κατοχής στο Τυμπάκι

Ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της Κατοχής στο Τυμπάκι

Σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και εκκλησιαστική ηγεσία στην καθιέρωση της εορταστικής επετείου.

A-
A+
10/02/2018 | 20:51

Με την παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Σεβασμιότατου κ.κ. Μακαρίου ξεκίνησε πριν από λίγο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νηπιαγωγείου Τυμπακίου η εκδήλωση ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944), που αφορούν την περιοχή του Τυμπακίου.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει ένα διήμερο, σήμερα Σάββατο ( από τις 5.00- 8.30 το απόγευμα) και αύριο Κυριακή από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι με ομιλίες και αναφορές στα γεγονότα που σημάδεψαν τη μνήμη και χάραξαν την ιστορική πορεία του Τυμπακίου στα χρόνια της Κατοχής. Η εκδήλωση συνοδεύεται από έκθεση φωτογραφικού υλικού και ντοκουμέντων με πρόσωπα αντιστασιακών που διακρίθηκαν για τη δράση τους αλλά και με σπάνιο αρχειακό υλικό εκείνης της εποχής.

Στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης που έγινε απόψε το παρόν έδωσαν αρκετά πολιτικά πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και πολλοί Δήμαρχοι του νομού, στελέχη της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού,τοπικοί φορείς, αντιστασιακοί και πλήθος κόσμου. Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους βουλευτές κ.κ. Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Δήμαρχο Φαιστού κ. Γιώργο Αρμουτάκη και την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κα. Πετρακογιώργη Μαρία, τον Δημάρχο Αρχανών- Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη κ.α.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης ήταν και η κα. Claudia Roth αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και στον αντίκτυπο τους με την ομιλία της με θέμα «Η Μνήμη στο Μέλλον». Κορυφαία συμμετοχή και κεντρικός ομιλητής ήταν επίσης ο κ. Χρήστος Χατζηϊωσήφ, ομότιμος καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η απόφαση του Δήμου

Οι εκδηλώσεις -ορόσημο για την περίοδο της Κατοχής στο Τυμπάκι ξεκίνησαν από μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από ένα σχετικό αίτημα που απεστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Τυμπάκι χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη σύμφωνα με το Π.Δ. 99/2000 (Φ.Ε.Κ. 97 τ.Α΄), ενώ με το ίδιο Διάταγμα χαρακτηρίστηκαν επίσης ως Μαρτυρικά Χωριά οι Καμάρες και το Μαγαρικάρι του (τέως) Δήμου Τυμπακίου όπως και τα Βορίζια του (τέως) Δήμου Ζαρού.

Ο Δήμος Φαιστού αναγνωρίζοντας την έλλειψη επίσημου εορτασμού στο Τυμπάκι για τα γεγονότα της κατοχικής περιόδου, αποφάσισε (Αρ. Αποφ. 255/2017) την αποστολή αιτήματος στο Υπ. Εσωτερικών προκειμένου να θεσπισθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας η δεύτερη Κυριακή του μήνα Φεβρουαρίου κάθε έτους και ως ημέρα  πραγματοποίησης εκδηλώσεων για την προβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής στην περιφέρεια του Τυμπακίου.

Απόφαση η οποία ευόδωσε στην πράξη σηματοδοτώντας την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των πρωταγωνιστών της. Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Αμάρι στις Φλόγες» των κ.κ. Εμμ. Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη, ενώ αύριο Κυριακή θα λειτουργεί παράλληλα έκθεση πολεμικού υλικού του συλλέκτη – ιστορικού ερευνητή κ. Στυλιανού Γ. Τριπαλιτάκη με τη συμμετοχή του κ. Ζαχ. Αντωνάκη ιστορικού.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την αποψινή εκδήλωση