Νότια Κρήτη

Από τη Γέργερη του 1944… στη Γέργερη του 2018 – Ετήσιο μνημόσυνο εκτελεσθέντων

Από τη Γέργερη του 1944… στη Γέργερη του 2018 – Ετήσιο μνημόσυνο εκτελεσθέντων

Στιγμές συγκίνησης σε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ήρωες-πατριώτες.

A-
A+
14/08/2018 | 21:37

Τη μνήμη των 25 κατοίκων της Γέργερης και της Νυβρίτου που εκτελέστηκαν πριν από 74 χρόνια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τίμησε ο Δήμος Γόρτυνας, σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 14 Αυγούστου 2018, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η εκδήλωση περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι της Γέργερης Παναγία Χανουτιά (Κερά), ενώ κατόπιν ακολούθησε πομπή με την Γαλανόλευκη Σημαία, από το σημείο όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι οι 25 ήρωες, έως το μέρος όπου μεταφέρθηκαν για να φονευτούν από τα στρατεύματα κατοχής.

Εκεί έλαβε χώρα και το καθιερωμένο τελετουργικό με την επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο των πεσόντων, την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η κεντρική ομιλία για τους 25 εκτελεσθέντες, έγινε από τη φιλόλογο Τζωρτζάκη Ελένη, ενώ όπως κάθε χρόνο έγινε ποδηλατοδρομία από νέα παιδιά με αφετηρία τον τόπο κράτησης και τερματισμό τον τόπο εκτέλεσης. Φωτογραφίες με τα πορτρέτα των 25 πατριωτών κρατούσαν στο Μνημείο των πεσόντων άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές στολές.

Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Έφη Κουτεντάκη, ο Π.Σ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γόρτυνας Δημήτρης Γαρεφαλάκης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Μανιαδάκης, ο αντιδήμαρχος Ρούβα Μανώλης Δρετάκης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, φορέων, στρατιωτικών αρχών και αντιστασιακών οργανώσεων, συγγενείς των θυμάτων και αρκετός κόσμος.