επικαιρότητα

Από το Τολό στους Παρανύμφους και στον τάφο του καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη

Από το Τολό στους Παρανύμφους και στον τάφο του καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη

Γνωστή η ιστορία του ήρωα-καταδρομέα της Κύπρου και της αυτοθυσίας του.

A-
A+
15/02/2019 | 14:41

Στον τάφο του Μανώλη Μπικάκη στον Αμύγδαλο κοντά στους Παρανύφους του Δήμου Αρχανών -Αστερουσίων, τόπο καταγωγής του ήρωα της Κυπριακής τραγωδίας, βρέθηκαν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, μέλη της αντιπροσωπείας από το Τολό που είχαν επισκεφτεί τους Αγίους Δέκα στο πλαίσιο της αδελφοποίησης.

Η ιστορία του καταδρομέα της Κύπρου, που επί τέσσερις μέρες πολεμούσε μόνος του, κατατροπώνοντας τα εχθρικά τεθωρακισμένα, ήταν γνωστή στα μέλη της αντιπροσωπείας από την Αργολίδα που εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν τον τάφο του ήρωα-καταδρομέα της Κύπρου για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Τους Τολιανούς συνόδευσαν δημότες της Γόρτυνας και δύο υποψήφιοι των ΑΝΕΛ από το Ρέθυμνο που ανέβηκαν στον Αμύγδαλο τόπο καταγωγής του ήρωα όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Το χώρο είχε επισκεφτεί πριν από μερικά χρόνια πετώντας με ελικόπτερο και ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμένος, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της αυτοθυσίας του ήρωα -καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη.

 

Για την ιστορία ποιος ήταν ο Μανώλης Μπικάκης 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Μπικάκης έλαβε μέρος στον πόλεμο ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο το 1974,υπηρετώντας στην Α΄ Μοίρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.).

Έμεινε στην ιστορία για την ηρωική προσπάθεια που έκανε πολεμώντας επί τέσσερις ημέρες μόνος του και ενώ τον θεωρούσαν οι συμπολεμιστές του νεκρό, αφού αποσπάστηκε από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Κατέστρεψε έξι τουρκικά τεθωρακισμένα άρματα Μ48-Α2 με αντιαρματικά βλήματα ΠΑΟ.

Αφού απολύθηκε από το Στρατό, στη συνέχεια εργάστηκε ως οικοδόμος έως το 1994, όπου και σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών.

Τιμήθηκε μετά θάνατον από την Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας με ειδική πλακέτα που απεστάλη από τον τότε Πρόεδρο της Λέσχης Στέφανο Δρούγκα, στους γονείς του στην Κρήτη.