Νότια Κρήτη

Ατενίζοντας… με καθαρό βλέμμα το μέλλον στο Αμάρι Ρεθύμνου

Ατενίζοντας… με καθαρό βλέμμα το μέλλον στο Αμάρι Ρεθύμνου

«Σε τροχιά ολοκλήρωσης» Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων & ΧΥΤΥ Αμαρίου

A-
A+
10/07/2021 | 11:23

Ως «ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Νομού Ρεθύμνου χαρακτήρισε -διόλου τυχαία!- ο Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αμαρίου, που βρίσκεται πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης. 

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος –στο πλαίσιο επίσκεψης στο χώρο πριν από λίγες μέρες- «το έργο αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενισχύοντας στην πράξη τη προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη προώθηση καθαρών και καινοτόμων τεχνολογιών διαχείρισης».

Η πρόοδος των εργασιών επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα κλιμάκιο του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) με επικεφαλής τον προϊστάμενο Νίκο Μαμαλούγκα. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμαρίου καθώς και ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) Ζαχαρίας Καλογεράκης. Παράλληλα, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Αμάρι Α.Ε., Στέλλα Βασιλάκη, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου, Παύλος Κουρκουλός, η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρίου, Ελένη Περνιεντάκη, καθώς και σύσσωμη η Τεχνική Υπηρεσία του ΕΣΔΑΚ.

Η πολύωρη παρουσίαση των εργασιών «επιτόπου» στο χώρο του εμβληματικού έργου, πραγματοποιήθηκε από ομάδα στελεχών της Αναδόχου εταιρείας «ΘΑΛΗΣ Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε»αναλύοντας όλες τις πτυχές υλοποίησης που δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.

Η πολύ σημαντική πρόοδος στην κατασκευή της Μονάδας επιτρέπει κάθε αισιοδοξία ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, το πρώτο τρίμηνο του 2022, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεκινήσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Τι περιλαμβάνει

Η εγκατάσταση «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου» περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους μονάδες:

  • Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).
  • Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
  • Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.
  • Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
  • Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής βιοαερίου.
  • Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
  • Mονάδα εξευγενισμού– ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών.
  • Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας για την επεξεργασία των παραγόμενων αέριων ρύπων και υγρών αποβλήτων.

Ο στόχος

Στόχος της εγκατάστασης είναι:

  • Η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών,
  • Η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά καθώς και
  • Η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής.

Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου αυτού. Κατόπιν, τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα και χώνευμα τύπου Α από το οργανικό των συμμείκτων. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής αποκλειστικά για την τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (ΧΥΤΥ).

Τέλος, κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης θα γίνεται επεξεργασία των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) και των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Η επένδυση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία στο Νομό Ρεθύμνου με τη δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και θέσεων απασχόλησης.

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.