Νότια Κρήτη

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου από τον Ανδρέα Ξανθό

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου από τον Ανδρέα Ξανθό

Αποφασισμένος να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες είναι ο δήμαρχος Γ. Ταταράκης.

A-
A+
03/03/2019 | 11:42

Η εικόνα της καταστροφής στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, στο νότιο Ρέθυμνο, που οδηγεί τους χιλιάδες των επισκεπτών τα καλοκαίρια στις παραλίες του Λιβυκού αλλά και στον Πρέβελη, συνταράσσει! Ο δρόμος, εκατοντάδες  μέτρα πριν την είσοδο του, αλλά και μετά, δείχνει να είναι βομβαρδισμένος και τα πάντα σαρώθηκαν από την ορμή του… δαιμονισμένου «Κοξαριανού» ποταμού.

Τα σφοδρά φαινόμενα της φύσης εκείνη τη νύχτα, ήταν τόσο έντονα και καταστροφικά,  που μέσα σε λίγες ώρες επέφεραν όσα δεν συνάντησε ακόμα και ο παλιός ο Κρητικός της περιοχής στα πολλά χρόνια της ζωής του. Αντικρίζοντας  αυτές τις εικόνες οι πολλοί, έντρομοι μιλούσαν για «μια σύγχρονη Αποκάλυψη».

Ο Ανδρέας Ξανθός στο σημείο της καταστροφής 

Στον τόπο της «Αποκάλυψης» βρέθηκαν χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός και η αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, τους οποίους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, αντιδήμαρχοι και άλλοι δημοτικοί παράγοντες, και στην αυτοψία που πραγματοποίησαν ο κ. Ταταράκης τους ενημέρωσε σχετικά.

Σύμφωνα με το madeincreta.gr , στις τάξεις των ξενοδόχων και των πολλών επαγγελματιών του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στον Πλακιά και στις άλλες παραλίες-διεθνή τουριστικά θέρετρα του Λιβυκού (Λίμνη Πρέβελη, Δαμνόνι, Αμμούδι, Σούδα κ.α), επικρατεί αναστάτωση και αγωνία για την εξέλιξη της νέας τουριστικής χρονιάς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του επιχειρηματία εστίασης στο «Δαμνόνι» Κ. Βιολάκη που βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής: «Μας πάει αυτή η θεομηνία πολύ πίσω ενώ ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε σε λίγο καιρό τους πρώτους ξένους. Η ζωή μας στηρίζεται στον τουρισμό και από τον τουρισμό ζουν χιλιάδες οικογένειες. Μας κυνηγάνε δάνεια και τράπεζες και ήλθε το κακό και μας βρήκε. Πιστεύω ότι για την αποκατάσταση των ζημιών θα κινηθεί τάχιστα ο κρατικός μηχανισμός και αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο δική μου αλλά και όλων των συναδέλφων που η ζωή τους  εξαρτάται ,τώρα πια, από τον τουρισμό. Πρέπει να δούμε το θέμα, πιστεύω, σε μια άλλη βάση: Δημιουργώντας στέρεες υποδομές για να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες εικόνες. Είναι ανάγκη για μόνιμες και ουσιαστικές  λύσεις… »

Αποφασισμένος να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες είναι και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που από την πρώτη στιγμή της θεομηνίας έπεσε στη… μάχη. «Αυτό που συνέβη στον δήμο Αγίου Βασιλείου και στο τμήμα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας  ήταν πρωτοφανές», δήλωσε. Και συμπλήρωσε: « Αναπάντεχα ο δήμος δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, και μάλιστα, παραμονές έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Έχω απευθυνθεί σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές το συντομότερο δυνατό. Ευελπιστώ»