Νότια Κρήτη

Βιολογικός Ασημίου: Φταίει το Παρατηρητήριο και η…παραπληροφόρηση! (βίντεο)

Βιολογικός Ασημίου: Φταίει το Παρατηρητήριο και η…παραπληροφόρηση! (βίντεο)

Ξεχείλισε η αγανάκτηση των πολιτών από το "μπαλάκι" της αποποίησης των ευθυνών.

A-
A+
20/09/2018 | 19:46

Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης, εκτός από την Εισαγγελία Ηρακλείου και τον βουλευτή κ. Νίκο Ηγουμενίδη σειρά είχε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας, όπου έφτασαν το βράδυ της Τρίτης 18/09, διαμαρτυρόμενοι οι κάτοικοι του Ασημίου για την απαράδεκτη κατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού. Ήρθαν για να ενημερωθούν και να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή καθότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες και παρά τις προθεσμίες που είχαν τεθεί και από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ο Βιολογικός παραμένει άφτιαχτος.

Πριν από μερικές μέρες, άλλωστε, είχε προηγηθεί ενημέρωση από το γραφείο τύπου του κ. Ηγουμενίδη, σύμφωνα με την οποία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη ρίψη των λυμάτων, ενώ κατόπιν συνεννόησης του ιδίου με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας του βιολογικού. Αυτό που απαιτείται είναι να εκπονηθεί η σχετική μελέτη με την οποία θα μπορέσει ο Δήμος να απορροφήσει τη σχετική χρηματοδότηση.

Για το θέμα αυτό μάλιστα και με διαμεσολάβηση του κ. Ηγουμενίδη έγινε την περασμένη Κυριακή 16/09 συνάντηση στο Ηράκλειο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και του ειδικού συμβούλου του Υπουργού κ. Μαρίνου Ρουσιά, με τον Δήμαρχο Γόρτυνας κ. Νίκο Σχοιναράκη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να απορροφήσει άμεσα τα χρήματα που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για το σκοπό αυτό.

Αυτή την ενημέρωση λάβαμε και εμείς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Ηγουμενίδη, ότι το πρόβλημα του Βιολογικού Καθαρισμού του Ασημίου έχει φτάσει μέχρι τον Υπουργό Εσωτερικών και ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί κονδύλια για την αποκατάστασή του, απλά το μόνο που θα πρέπει να κάνει άμεσα ο Δήμος είναι να εκπονήσει μια μελέτη ακολουθώντας τις υποδείξεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εξελίξεις, οι οποίες όμως άγνωστο γιατί, δεν έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, παρότι επανειλημμένα ερωτήθηκε ο Δήμαρχος Γόρτυνας για το τι μέλει γενέσθαι με τον Βιολογικό Καθαρισμό του Ασημίου και για τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη του Υπουργείου;

Άγνωστο γιατί ο κ. Σχοιναράκης αποσιώπησε κάθε νεότερη εξέλιξη γύρω από το θέμα και απλά αρκέστηκε στην “προϊστορία” του προβλήματος και στις διαδοχικές αρνητικές απαντήσεις που έχει λάβει από το Παρατηρητήριο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην εκπόνηση ούτε στην ανάθεση μελέτης με νόμιμες διαδικασίες;

Άγνωστο γιατί ο κ. Σχοιναράκης έχει επιλέξει τη μη νόμιμη οδό, προχωρώντας με προφορική εντολή σε εργασίες αποκατάστασης του Βιολογικού, την ίδια στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο τον καλεί να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

Και εν κατακλείδι, άγνωστο γιατί ο κ. Σχοιναράκης επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στους πάντες, από δημοτικούς συμβούλους, μέχρι βουλευτές και δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους για παραπληροφόρηση και για μεθοδεύσεις, υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι το έργο “ήταν ελαττωματικό εξ αρχής” επιρρίπτοντας ευθύνες στον ανάδοχο που το κατασκεύασε και στον επιβλέποντα μηχανικό που υπέγραψε για να το παραλάβει; Και φυσικά για όποιον έχει την “απορία” αν υπάρχουν ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής -που σημειωτέον θα συμπληρώσει σε ένα χρόνο οκτώ χρόνια παραμονής στην εξουσία- η απάντηση ήταν αν μη τι άλλο αφοπλιστική!

Δια στόματος Δημάρχου, εξολοκλήρου την ευθύνη την φέρει το Παρατηρητήριο που δεν ενέκρινε το κόστος της μελέτης και το γεγονός ότι ο Δήμος Γόρτυνας δεν είναι βιώσιμος!

Και φυσικά για του λόγου το αληθές και για να μην θεωρηθεί ότι μεροληπτούμε, σας παραθέτουμε τρία βίντεο, με βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το Βιολογικό του Ασημίου, παρουσία πολιτών και φορέων από το Ασήμι.