Νότια Κρήτη

Δεκέμβριος

Δεκέμβριος

A-
A+
03/12/2019 | 11:21

 

Με την άφιξη του Δεκεμβρίου, αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές  των Χριστουγέννων με την  τοπική αγορά του νότου να θέλει να ελπίζει ότι αυτό το διάστημα, μέσα στο «ευφρόσυνο» κλίμα των ημερών, οι καταναλωτές θα ψωνίσουν κάτι παραπάνω. Αναμφισβήτητα οι καιροί είναι αρνητικοί για «ξοδέματα». Για πολύ κόσμο τα όποια επιπλέον ψώνια, «πλην των απαραιτήτων», είναι μάλλον «απαγορευτικά». Μια μέση οικογένεια, με μειωμένο -σε κάποιες περιπτώσεις και ανύπαρκτο πλέον- εισόδημα  και με τα καθημερινά έξοδα να τρέχουν, αναγκαστικά θα περιορίσει κατά πολύ τις αγορές της ακόμα και στις μέρες της μεγάλης γιορτής, όπου η παράδοση του τόπου «επιβάλλει» ένα πλούσια στρωμένο τραπέζι, οικογενειακές & φιλικές  συγκεντρώσεις, καλέσματα και ονομαστικές εορτές, όπου ασφαλώς δεν μπορείς να πας «με άδεια χέρια».

Η εφημερίδα “Άποψη του Νότου” γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος του νότου, αφού εκδίδεται στην «καρδιά» της περιοχής, βλέπει τι μάχη δίνει αυτός ο κόσμος για «να τα βγάλει πέρα» με μύριες υποχρεώσεις και πενιχρά έσοδα. Ξέρουμε καλά ότι χρήματα δεν περισσεύουν και πως τα ψώνια των ημερών θα γίνουν, αναγκαστικά, με περίσσια φειδώ. Θα θέλαμε, ωστόσο, να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά, αυτό που αυτή η στήλη επιμένει πάντα να επισημαίνει: Η στήριξη της τοπικής αγοράς είναι υποχρέωση αλλά και συμφέρον όλων μας.  Γιατί είναι στήριξη του ίδιου του τόπου μας, των ανθρώπων του, της κοινωνίας όπου ζούμε.

Το χρήμα που θα ξοδευτεί στην περιοχή μας «θα κάνει τον κύκλο του» σε αυτήν, θα «επιστρέψει»  με τον ένα ή άλλον τρόπο σε μας. Οι αγορές στην περιοχή μας δεν είναι σπατάλη, ούτε περιττό ξόδεμα. Είναι κίνηση αλληλεγγύης, αποτελούν ανάσα για τον κόσμο του νότου, πολύτιμη στις μέρες που διανύουμε. Κρατώντας ζωντανή την αγορά του τόπου μας κρατάμε ολοζώντανη και την ελπίδα πως έστω και με μικρά βήματα προχωρούμε παρακάτω, για να προσπεράσουμε σιγά-σιγά τα δύσκολα. Μην ξεχάσετε όλα τα παραπάνω αυτές τις μέρες των γιορτών και προπάντων μη γυρίσετε την πλάτη στις φωτισμένες βιτρίνες των καταστημάτων του νότου που σας περιμένουν, με καλές τιμές και ποιότητα προϊόντων, να διαβείτε το κατώφλι τους.

Μαθιουδάκης Γιάννης