Νότια Κρήτη

«Δεν τίθεται ζήτημα απώλειας εκθεμάτων ή αποψίλωσης του Μουσείου της Μεσαράς»

«Δεν τίθεται ζήτημα απώλειας εκθεμάτων ή αποψίλωσης του Μουσείου της Μεσαράς»

Καθησυχαστικό το Υπουργείο Πολιτισμού

A-
A+
15/12/2020 | 9:55

 «Φωτιές άναψε» στην περιοχή του Κρητικού νότου η πιθανότητα το Μουσείο Μεσαράς να στερηθεί σημαντικό αριθμό από τα εκθέματα του καθώς υπήρξαν αναφορές για κίνδυνο να μην πραγματοποιηθεί η μετακίνηση τους από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το οποίο τα φιλοξενούσε μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρεται, ωστόσο σε κοινή ανακοίνωση των Δημάρχων Γόρτυνας και Φαιστού «Τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο όμως και μετά από επικοινωνία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη, υπήρξε η άμεση διαβεβαίωση πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα απώλειας εκθεμάτων ή αποψίλωσης του Μουσείου της Μεσαράς, καθώς και η διευκρίνιση πως 21 συνολικά εκθέματα από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έχει ήδη αποφασιστεί να μεταφερθούν στο Μουσείο Μεσαράς, επειδή ακριβώς σχετίζονται άμεσα με την ιστορία της περιοχής».

Δήλωση Αυγενάκη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, από τις Μοίρες όπου συναντήθηκε με τους Δημάρχους Φαιστού & Γόρτυνας το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ανέφερε πως  «Η υποτιθέμενη υποβάθμιση του Μουσείου Μεσσαράς και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι παραπληροφόρηση». Όπως υπογράμμισε ο ίδιος «Η κ. Λίνα Μενδώνη, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε βάλει την υπογραφή της για την ίδρυση του Μουσείο. Το στήριζε και το στηρίζει ακόμα περισσότερο τώρα, που είναι Υπουργός Πολιτισμού. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα έλθουμε μαζί στη Μεσαρά να επισκεφτούμε τους αρχαιολογικούς χώρους Φαιστού και Γόρτυνας, καθώς και το Μουσείο για να δούμε από κοντά και να δρομολογήσουμε το πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε για να προχωρήσει και να ξεκινήσει η λειτουργία του».

Παρέμβαση Β. Σχοιναράκη

Για «αποψίλωση» του Μουσείου Μεσαράς έκανε λόγο η Μεσαρίτισα πρώην βουλευτής και πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, από το Πετροκεφάλι Δήμου Φαιστού η οποία απέστειλε σχετική επιστολή για το θέμα στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων η κα Σχοιναράκη «Το νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Δήμο Λέσβου, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», το οποίο συζητείται σήμερα 10-12-2020 στη Βουλή δεν είναι ένα απλό Νομοσχέδιο που θέτει νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, αλλά αναδιατάσσει τη σχέση του κράτους με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η ρύθμιση που παρέχει την δυνατότητα εξαγωγής αρχαίων για 25 + 25 χρόνια, δηλαδή σύνολο 50 δείχνει καθαρά ότι δεν πρόκειται για δανεισμό, αλλά για κανονική εκχώρηση για μισό αιώνα τουλάχιστον!!!!

Με θλίψη, αλλά και αγανάκτηση, όμως, διαπίστωσα, ότι με την ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου, ματαιώνεται!!! η μεταφορά και μόνιμη έκθεση 2.500 αρχαίων αντικειμένων, στο νέο Μουσείο της Μεσαράς. 

Πρόκειται για τα αρχαία αντικείμενα που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και είχαν παραχωρηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προς φύλαξη και έκθεση, μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Μουσείου της Μεσαράς. Με το νομοσχέδιο όμως, τα αντικείμενα αυτά θα παραμείνουν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης…

Θέλω να επισημάνω τα εξής:

  • το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ξυπνά μέρες του ’79 για τις οποίες ίσως θα πρέπει όλοι/ες να ανατρέξουμε στα αρχεία των εφημερίδων της εποχής….
  • ο λαός της Μεσαράς και γενικότερα οι κρητικοί, επαγρυπνούν όπως έχει αποδείξει η ιστορία απέναντι σε καθετί που επιβουλεύεται την ανεξαρτησία του, την ελευθερία του, την ταυτότητα του, αλλά και τη πολιτιστική του κληρονομιά που είναι άρρηκτα δεμένη με τη ταυτότητα του αυτή.
  • η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου ανήκει εκεί και μόνο εκεί, ως σφραγίδα της σημερινής του ταυτότητας και εξέλιξης
  • με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρείται ουσιαστικά η αποψίλωση του Μουσείου Μεσαράς, έργο πνοής για τη περιοχή, λίγο πριν την ολοκλήρωση και λειτουργία του.
  • η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Κεγκέρογλου στη Βουλή

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Νομού Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, στην ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και στην σπουδαία δουλειά της διοίκησης, των 25 εργαζομένων και των επιστημονικών συνεργατών του, πρότεινε η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 49 που διασφαλίζει την λειτουργία του να μην επηρεάζει την υλοποίηση της απόφασης του ΚΑΣ 2017 για τα 21 αρχαιολογικά ευρήματα της Γόρτυνας και την τοποθέτησή τους στο νέο Μουσείο Μεσαράς. Όπως αναφέρεται από τον ίδιο «Η Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του κι έτσι λήγει μια σημαντική εκκρεμότητα και παύει κάθε αμφιβολία για τα 21 αρχαιολογικά ευρήματα της Γόρτυνας που θα τοποθετηθούν στο νέο Μουσείο Μεσαράς».