Νότια Κρήτη

Διήμερο Εργαστήρι σε Ζαρό και Γέργερη για τα άγρια χόρτα της Κρήτης στη γαστρονομία και τον τουρισμό

Διήμερο Εργαστήρι σε Ζαρό και Γέργερη για τα άγρια χόρτα της Κρήτης στη γαστρονομία και τον τουρισμό

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με ομιλίες κ με μαγειρικές παρασκευές της Ολυμπιακής Ομάδας Γαστρονομίας.

A-
A+
20/03/2025 | 9:00

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του “Local Tour” βιωματικό Θεματικό Εργαστήριο με τίτλο: “Αξιοποιώντας τα άγρια χόρτα της Κρητικής γης στην τοπική γαστρονομία και βιώσιμο τουρισμό” που πραγματοποιείται 19 & 20 Μαρτίου σε Ζαρό και Γέργερη το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες στον χώρο της γαστρονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού.
Το εργαστήρι υλοποιείται από τον ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΕ ΟΤΑ που συμμετέχει ως εταίρος στο Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας με τίτλο “Local Tour” διοργανώνοντας το διήμερο βιωματικό θεματικό εργαστήριο στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2022.

Την πρώτη ημέρα έγιναν ομιλίες σχετικές με τα περιφερειακά και τοπικά σήματα ποιότητας, τα άγρια χόρτα ως μέρος της Κρητικής διατροφής, δράσεις για την προώθηση του Κρητικού γαστρονομικού τουρισμού, όπως η πρωτοβουλία «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», αλλά και παραδείγματα καλών πρακτικών στον τομέα της γαστρονομίας και του βιώσιμου τουρισμού.

Ιδιαίτερο κομμάτι της πρώτης ημέρας ήταν η υπαίθρια κουζίνα από καταξιωμένους σεφ της γαστρονομίας της “Ολυμπιακής Ομάδας Γαστρονομίας” του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου, όπου παρουσιάστηκαν νέα πιάτα με Food Styling με βάση τα άγρια χόρτα και τοπικά προϊόντα παραγωγών της περιοχής και με γεύμα στο Eleonas Country Village. Η ομάδα Κυκλαδίτικος Μινωικός και Μυκηναϊκός Πολιτισμός, του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου και οι καταξιωμένοι σεφ της “Ολυμπιακής Ομάδας Γαστρονομίας” παρουσίασαν πιάτα με βάση τα άγρια χόρτα του Ψηλορείτη και τοπικά προϊόντα παραγωγών της περιοχής. Στην Ομάδα συμμετείχαν και μαγείρεψαν οι Σεφ Δαμιανάκης Γεώργιος, Κόκλας Βενέτικος- Αντώνιος, Χατζηδάκης Εμμανουήλ, Αλεξάκης Εμμανουήλ, Χασάνι Ανίλα Άννα, Γιγκλά Ειρήνη και Μενεγάκης Γιάννης.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δεύτερη ημέρα ( Πέμπτη 20 Μαρτίου) όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη βιωματική διαδικασία βιώσιμης συλλογής άγριων χόρτων, να επισκεφτούν το Γυναικείο Συνεταιρισμό Γέργερης αλλά και τοπική επιχείρηση παροχής αυθεντικής εμπειρίας του κυνηγιού άγριας τρούφας στην περιοχή της Γέργερης, όπως επίσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γέργερης.

(* Για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου και διακεκριμένο Σεφ από το Ζαρό, Γιώργο Δαμιανάκη)