Νότια Κρήτη

Είχα χρόνια να δω στο καμπο τέτοια “φαφουλιά” …

Είχα χρόνια να δω στο καμπο τέτοια “φαφουλιά” …

A-
A+
30/03/2018 | 18:14

Είχα  πολλά χρόνια να δώ αλλά τώρα πραγματικά το χάρηκα. Βασικά πίστευα ότι είχαν εξαφανιστεί η μάλλον ότι είχε περάσει πλέον η εποχή που τους βρίσκαμε βαθιά μεν αλλά μάτσα μάτσα ή φαφουλιές όπως έλεγε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου ,  στο κάμπο της Μεσαράς .

Πρόκειται για τους βολβούς η ασκορδουλάκους  όπως τους λέμε στην Κρήτη. Το υπόγειο τμήμα του φυτού με την επιστημονική ονομασία muscari comosum είναι αυτό που τρωγεται και φυτρώνει στα όρη και βαθιά στη γη. Οι βαθιές αρώσεις , οι μονοκαλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα και γενικά η αλλαγή χρήσης της γης ήταν η καταστροφή τους .

Ωστόσο σε μερικά σημεία οπου η γη έμεινε μακρυά από όλους αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες οι ασκορδουλακοι άντεξαν και σε άλλα που η καλλιέργειες εγκαταλήφθηκαν οι ασκορδουλάκοι επέστρεψαν.

 

Η διαδικασια εύρεσης  μόνο εύκολη δεν είναι, γιατί η ρίζα τους βρίσκεται βαθιά και πρέπει να σκάψουμε αρκετά ώστε να τους βρούμε.

Σήμερα βέβαια μπορούμε να βρούμε και στο εμπόριο ασκορδουλάκους είτε ντόπιους, είτε εισαγωγής. Για πολλούς κρητικούς ο ασκορδούλακας θεωρείται αφροδισιακό φαγητό, καθώς επίσης και φάρμακογια διάφορες ασθένειες. όπως οι πανάδες και οι αιμορροΐδες ακόμα και κατά της χοληστερόλης.

 

Στην Κρήτη τους συναντάμε σε αρκετές παραδοσιακέςσυνταγές, όπως με χταπόδι ή χοιρινό, ακόμα και με αρνί. Κατά κύριο λόγο όμως τους σερβίρουμε σαν τουρσί έναν από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες τσικουδιάς.

 

Υλικά Παρασκευής

Ασκορδουλάκοι
Aλάτι χοντρό
Ξύδι
Ελαιόλαδο

Τρόπος Παρασκευής

Καθαρίζουμε τους βολβούς από τα φύλλα που είναι γεμάτα χώματα,όπως καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Μετά τους πλένουμε και τους χαράζουμε στα τέσσερα με μικρές χαρακιές σταυρωτά, έτσι ώστε να μη χωρίσουν σε κομμάτια.

Τους βάζουμε στο νερό για δώδεκα ώρες περίπου έτσι ώστε να μαλακώσουν.

Όταν μαλακώσουν τους βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να ανοίξουνε και να μαλακώσουν.

Μετά τους αφήνουμε για δυο ακόμη μέρες στο κρύο νερό που αλλάζουμε πρωί-βράδυ για να ξεπικρίσουν.
Αφού έχουμε βράσει και ξεπικρίσει, τους βάζουμε σε ένα βάζο και τους σκεπάζουμε με ξύδι.

Ένας άλλος τρόπος είναι να βράσουμε τους σκορδουλάκους σε μπόλικο αλατισμένο νερό τρεις φορές για πέντε λεπτά και αφού τους παγώσουμε σε κρύο νερό να τους βάλουμε στο ξύδι.
Αυτός ο τρόπος είναι καλύτερος για τους σκορδουλάκους του εμπορίου, που δεν είναι τόσο πικροί, όσο είναι οι άγριοι.

Σερβίρουμε τους σκορδουλάκους με ελαιόλαδο και…Καλή σας όρεξη!