Νότια Κρήτη

«Έκθεση Ιδεών» το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φαιστού

«Έκθεση Ιδεών» το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φαιστού

Ψήφισαν «Ναι» ….αλλά δεν παρέλειψαν να θίξουν τα «τρωτά σημεία»

A-
A+
05/02/2020 | 10:15

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φαιστού για το 2020 μοιάζει περισσότερο με «έκθεση ιδεών» γεγονός που το καθιστά ανεδαφικό και ανεφάρμοστο! 

Γράφει η Πόπη Πρωτογεράκη

Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η κριτική την οποία άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Φαιστού και συμπληρώθηκε με τις προτάσεις των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και των δημοτικών συμβούλων.

Στην προσπάθειά του ο Δήμαρχος Φαιστού να μην δυσαρεστήσει κανέναν και με γνώμονα μικροπολιτικές σκοπιμότητες συμπεριέλαβε στο Τεχνικό Πρόγραμμα όλες τις προτάσεις που έφτασαν από τα τοπικά συμβούλια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση και εξασφάλιση ότι όλα τα προτεινόμενα έργα και οι αναγραφόμενες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν. Ειδικά μάλιστα για τους κωδικούς που ως πηγή χρηματοδότησης εμφανίζονται «ίδιοι πόροι» και «ίδια έσοδα», είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο θα μπορέσει ο Δήμος τελικά να εξασφαλίσει την υλοποίηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων.

Ενώ ένα ακόμα εξίσου σοβαρό μειονέκτημα του τεχνικού προγράμματος είναι το γεγονός ότι πέρα των υποχρεωτικών δαπανών που αναγκαστικά αναγράφονται σε αυτό δεν υπήρξε ταξινόμηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ούτε παρουσιάστηκε κωδικοποιημένο σε άξονες δράσεις, ώστε μέσα από αυτό να γίνουν σαφείς και ξεκάθαρες οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.

Κοντολογίς πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε «στο πόδι», που εμπεριέχει τα πάντα, αλλά που θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο να υλοποιηθεί στο σύνολό του.

Τοποθετήσεις  των αρχηγών των παρατάξεων

Γιάννης Νικολακάκης: «Θεωρώ πως η αποψινή συνεδρίαση είναι και πρέπει να είναι η συνεδρίαση των Προέδρων καθώς αυτούς αφορά άμεσα το Τεχνικό Πρόγραμμα και για αυτό θα έπρεπε όλοι να παρίσταντο στην αποψινή συνεδρίαση για να ακούσουν, να καταθέσουν και να μεταφέρουν τα όσα θα ειπωθούν στις τοπικές κοινωνίες. Ήδη για αρκετή ώρα ακούσαμε Προέδρους και δημοτικούς συμβούλους να συμπληρώνουν προτάσεις και πραγματικά είμαι πεπεισμένος πως και όλο το βράδυ αν καθίσουμε εδώ θα υπάρχουν ακόμα πράγματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν. Τόσο πολλές και τόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι μια έκθεση ιδεών και θα πρέπει να γνωρίζουν εξ αρχής οι πρόεδροι ότι όλα αυτά που πρότειναν δεν μπορούν και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Αυτό το καταθέτω ως μια ρεαλιστική προσέγγιση του τεχνικού προγράμματος και όχι ως κακόβουλη ή κακοπροαίρετη κριτική. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουν οι πρόεδροι και όλοι εμείς τι μπορεί να υλοποιηθεί με βάση τις προτεραιότητες που θέτει η δημοτική αρχή.

Είναι η πρώτη φορά που τα τοπικά συμβούλια με βάση το νέο νομοσχέδιο είναι ανεξάρτητα. Έδειξαν με την προσπάθειά τους ότι θέλουν να στέκονται αρωγοί στο έργο της δημοτικής αρχής και αυτό δεν θα ήθελα και δεν θα ήταν σωστό να το παραβλέψουμε. Οφείλουμε λοιπόν να σεβαστούμε την προσπάθειά τους, να μην παραβλέψουμε την αγωνία τους αλλά να τους θεωρήσουμε πρωταγωνιστές της προσπάθειας για αλλαγή σελίδας στο Δήμο Φαιστού.

Την προηγούμενη χρονιά, που ήταν μια προεκλογική χρονιά για το Δήμο και για την Περιφέρεια εγκρίθηκαν πάρα πολλά κονδύλια σε συλλόγους, σε τοπικά συμβούλια και στο Δήμο. Τι γίνεται με αυτά τα χρήματα και με αυτές τις επιχορηγήσεις; Γιατί βλέπω στο τεχνικό πρόγραμμα πολλούς κωδικούς να συνοδεύονται με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Μία από τις πηγές λοιπόν χρηματοδότησης που ήρθαν στο Δήμο ήταν εγκρίσεις που δόθηκαν προεκλογικά και που εκτιμώ ότι συνολικά ανέρχονται στα 5 εκατ. Ευρώ. Αυτά τα έργα πρέπει να τα διεκδικήσουμε και να μην επιτρέψουμε να χαθούν. Τα χρήματα αυτά ήρθαν στο Δήμο, αλλά παραμένουν «παρκαρισμένα». Δεν θα πρέπει να αμελήσουμε, αλλά πρωτίστως θα πρέπει από αυτά να αρχίσουμε και να δούμε πως θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους.

Τέλος θεωρώ ότι θα ήταν προτιμότερο να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα με λιγότερες ίσως προτάσεις αλλά που θα ήταν υλοποιήσιμες και όχι δεκάδες έργα που το πιθανότερο είναι ότι θα μείνουν στα χαρτιά».

Γιάννης Μαθιουδάκης:  «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με ένα από τα δύο μεγαλύτερα θέματα προς συζήτηση του έτους. Αυτό του τεχνικού προγράμματος και το δεύτερο πιο μεγάλο που ακολουθεί του τεχνικού προγράμματος αυτό του προϋπολογισμού. Μια πολιτική διαδικασία που δυστυχώς έχει καταντήσει μια απλή καταγραφή εσόδων και εξόδων σε διάφορους κωδικούς και με ελάχιστη ευελιξία. Κάθε χρόνο ασχολούμαστε με έργα και μελέτες που γράφονται και επαναγράφονται. Σας χτυπώ τον κώδωνα σε εσάς της Δημοτικής Αρχής. Οι δημότες δεν θα ανεχτούν άλλη αδράνεια.

Για μας και την Δημοτική Παράταξη που εκπροσωπώ δεν έχει κανένα νόημα να ασκήσουμε μια κριτική πάνω σε νούμερα, σε αριθμούς και σε κωδικούς. Θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αν θα το ψηφίσουμε ή όχι. Το ζητούμενο είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο Δημότης που ζει και επαγγέλλεται σ’ αυτό το Δήμο και όπως όλοι γνωρίζουμε η πραγματικότητα αυτή είναι σκληρή.

Αν κάνει κάποιος μια σε βάθος ανάλυση βλέπει ότι δεν υπάρχει στρατηγική, όραμα και σχεδιασμός. Ο Δήμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ισονομία όλες τις περιοχές, όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.Οι παλιοί πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων, πρόεδροι που έχουν επανεκλεγεί δύο και τρεις φορές να γνωρίζετε πως τη σημερινή διαδικασία την έχουν απομυθοποιήσει στα μάτια τους, στο μυαλό τους γιατί απλά γνωρίζουν ότι είναι μια απλή καταγραφή.

Αυτό που θα έπρεπε από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή ήταν να προσπαθήσει να βρει προγράμματα και πόρους να χρηματοδοτήσει έργα που βρίσκονται στο τεχνικό πρόγραμμα και όχι να τα κατατάσσει στους ίδιους πόρους.Αυτό που προέχει είναι το συμφέρον των Δημοτών, των Πολιτών αυτού του Δήμου.

Εύχομαι να μπορέσετε να κοιτάξετε τους πολίτες στα μάτια και να υλοποιήσετε, μιας και εσείς είστε Δημοτική Αρχή , τις υποσχέσεις που θα τους δώσατε απόψε με βάση το τεχνικό πρόγραμμα. Για το καλό του Δήμου και των Δημοτών και για το καλό των παιδιών μας».

Μαρία Πετρακογιώργη: «Θα περίμενα το τεχνικό πρόγραμμα να συνοδεύεται από μια εισήγηση στην οποία να αναλύονται και να παρουσιάζονται οι στόχοι της δημοτικής αρχής και οι άξονες πολιτικής πάνω στους οποίους πρόκειται να κινηθείτε. Και εν τέλει να υπάρχει μια ανάλυση στο τι διαβάζομε μέσα σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα, πέρα από κωδικούς, τίτλους έργων, νούμερα και αριθμούς. Αυτό θα ήταν το ορθότερο και για τους δημοτικούς συμβούλους και για τους πολίτες ώστε να γνωρίζουμε όλοι, όχι μόνο τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, αλλά και την πορεία των έργων.

Υπάρχουν για παράδειγμα έργα συνεχιζόμενα, έργα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και πρόκειται στην πορεία να υλοποιηθούν, κάποια τα συζητάμε καιρό τώρα και βλέπουμε ότι έχουν δρομολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και άλλα έχουν πιθανότητες και προοπτικές να προχωρήσουν. Σε όλα αυτά δεν υπάρχει αυτό που είπα εξ’ αρχής μια εισήγηση και μια ανάλυση με το όραμα της δημοτικής αρχής που να είναι κατατοπιστική για όλους μας. Όμως δεν είναι αργά και τώρα να καταρτιστεί και εν καιρώ να παρουσιαστεί. Βλέπω έργα που έχουν γραφτεί δύο φορές, σε άλλα βλέπω να έχει αλλάξει η πηγή χρηματοδότησης και αναρωτιέμαι τι άλλαξε από αυτό που γνώριζα εγώ και γνωρίζαμε όλοι εμείς μέχρι πρότινος. Θα ήθελα λοιπόν στην πορεία και σε ερχόμενες συνεδριάσεις να γίνεται αναλυτική παρουσίαση του κάθε θέματος και να συνοδεύεται από εισήγηση ώστε να είναι κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει και έτσι ο καθένας χωριστά είτε πρόεδρος, είτε δημοτικός σύμβουλος είτε πολίτης του Δήμου να γνωρίζει, ώστε ανεπηρέαστα να μπορεί να κρίνει, να συγκρίνει και να βγάζει τα συμπεράσματά του».