Νότια Κρήτη

Ελπίδες για ανάπτυξη του Λιμανιού Κόκκινου Πύργου

Ελπίδες για ανάπτυξη του Λιμανιού Κόκκινου Πύργου

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας σε Μοίρες & Κόκκινο Πύργο.

A-
A+
23/01/2018 | 11:12

Το αλιευτικό Καταφύγιο του Κόκκινου Πύργου φεύγει, με υπουργική απόφαση, από τη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να περάσει στο Λιμενικό Ταμείο Δήμου Φαιστού, με το θέμα ωστόσο της -απαραίτητης- χρηματοδότησης να συνοδεύεται από ένα μεγάλο ερωτηματικό.Αυτή ήταν η κύρια είδηση που προέκυψε από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστου Λαμπρίδη που επισκέφτηκε τη Μεσαρά όπου αναμενόταν ο ίδιος ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής αλλά τελικά η δική του κάθοδος στο νότο ματαιώθηκε.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Φαιστού Γιώργου Αρμουτάκη, του Προέδρου του Δ.Σ. Γιάννη Νικολακάκη, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυπίδη Κουκιαδάκη και του επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Απόλλωνα Φιλλιπή, αλλά και στελεχών του ΟΛΗ και του Υπουργείου Ναυτιλίας κυριάρχησαν και οι –μάλλον γενικόλογες- αναφορές στην πολυσυζητημένη δημιουργία «Λιμανιού του Νότου» και τη μορφή που αυτό θα μπορούσε να έχει.

Ο Γ.Γ. Γραμματέας ο Αντιπεριφερειάρχης στο γραφείο του Δημάρχου.

Λόγια & «ευχολόγια»

Η «νέα εποχή» που θα σηματοδοτήσει για τον Κόκκινο Πύργο η υπαγωγή του αλιευτικού καταφυγίου στην αρμοδιότητα του Δήμου Φαιστού, θα μπορούσε να ωφελήσει την περιοχή σε υποδομές, με αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων όπως η προσάμμωση και δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά Προγράμματα. Όσον αφορά το πολυσυζητημένο Λιμάνι του Νότου αναφέρθηκε η … «ευχή» αυτό (όταν, εφόσον και αν ποτέ το «έργο» περάσει από τη σφαίρα του φανταστικού στην πιθανότητα να υλοποιηθεί) να μην είναι χώρος εμπορευματοκιβωτίων αλλά ένα εμπορικό και τουριστικό λιμάνι που θα μπορεί να ευνοήσει ποικιλοτρόπως την περιοχή. Για όλα αυτά, όπως ειπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες που θα δείχνουν την αναγκαιότητα και την δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, το οποίο όπως θα συμπλήρωνε και ο πλέον καλοπροαίρετος σχολιαστής, όλα δείχνουν θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα στη… σφαίρα της φαντασίας.
Η επίσκεψη του κ. Χρήστου Λαμπρίδη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον Κόκκινο Πύργο, όπου η Δημοτική Αρχή παρέθεσε γεύμα στον Γενικό Γραμματέα και τη συνοδεία του στο εστιατόριο «Εν Πλω».

Ο Υπουργός κ.Κουρουμπλής την Περιφέρεια Ηρακλείου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής που βρέθηκε στην Κρήτη, αλλά δεν μας έκανε την τιμή να επισκεφτεί τον κρητικό νότο, μιλώντας στην Ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής στο Ηράκλειο αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί ο νόμος 4504 και στα χρόνια προβλήματα που επιλύει. Όπως είπε, ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο για να αρχίσουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και να ξεδιπλωθούν πλήρως οι αναπτυξιακές δυνατότητες των λιμανιών της Ελλάδας, τα οποία μπορούν να γίνουν, όπως σημείωσε, πόλοι ανάπτυξης, καθώς βρίσκονται στη μέση των δρόμων που ενώνουν τη Μέση και την Άπω Ανατολή με τα Βαλκάνια, την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη». Ο ίδιος ανέφερε ότι 14 άτομα σχεδιάζεται να προσληφθούν ως τον Μάρτιο στον Ο.Λ.Η. και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποκτήσουν «πατέρα» τα «ορφανά» αλιευτικά καταφύγια της Κρήτης. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών για την οριοθέτηση του αιγιαλού, θέμα που ταλαιπωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και στην παραχώρηση του λιμανιού του Κόκκινου Πύργου, στο Δήμο Φαιστού. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση του λιμανιού στο Τυμπάκι.