Νότια Κρήτη
Ένα…βενετσιάνικο χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε
Ο Μούντρος Δήμου Ρεθύμνου είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό, με... αύρα ενετική
Φωτογραφίες: Μανώλης Ντρετάκης
Μούντρος Δήμου Ρεθύμνου: Ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό, με… αύρα ενετική και με κτίσματα που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή-όχι άδικα έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Το χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων, σε μια περιοχή με άφθονα νερά και πολύ πράσινο, αναφέρεται σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές του 16ου και 17ου αιώνα. Στις απογραφές του 1881, και 1900, αναφέρεται στο δήμο Ρούστικων, με 370 περίπου κατοίκους. Από το 1920 και μετά αναφέρεται με δική του κοινότητα.
Η κοινότητα παρέμεινε μέχρι την Καποδιστριακή διοικητική διαίρεση, οπότε και το χωριό προσαρτήθηκε στον Δήμο Νικηφόρου Φωκά. Σήμερα, όπως προαναφέραμε ανήκει στο Δήμο Ρεθύμνου-απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη.

Ο G. Gerola, αναφέρει ότι επισκέφτηκε στο Μούντρος βενετσιάνικο σπίτι με επιγραφή στο ανώφλιο της πόρτας από την Αινιάδα του Βιργίλιου. Το χωριό χωρίζεται σε δύο γειτονιές το Πανοχώρι και το Κατοχώρι και στην κάθε μια υπάρχει από μία βρύση.
Στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ναός του 11ου αιώνα, και ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου.
Στην περιοχή Πέρα Μούντρος υπάρχουν οι πηγές Κομηνόβρυση, και Χαλασέ. Δυτικά του οικισμού υπάρχει το μήκους 1500 μέτρων Μουντριανό Φαράγγι.

Βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του χωριού σώζονται ερείπια, κεραμική και νομίσματα τα οποία χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή, ενώ τα παλαιότερα χρονολογήθηκαν στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Στη θέση Κεφάλα βρίσκονται ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ευστράτιο, ενώ στην ίδια θέση βρίσκεται πηγή νερού με το όνομα Κομνηνόβρυση ή Κομηνόβρυση, το οποίο πιθανότατα σχετίζεται με τη δυναστεία των Κομνηνών, η οποία βασίλευσε την περίοδο 1081-1185. Βυζαντινά ερείπια σώζονται και στη θέση Πέρα Μούντρος.









