Νότια Κρήτη

Ένα βιβλίο «ενώνει» τον Δήμο Φαιστού με τη Μακεδονία

Ένα βιβλίο «ενώνει» τον Δήμο Φαιστού με τη Μακεδονία

«Το Κρητικό & το Μακεδονικό Ζήτημα»: Μια έκδοση των Δήμων Φαιστού & Πολυγύρου.

A-
A+
21/03/2019 | 9:39

Τον επόμενο μήνα -και συγκεκριμένα την Κυριακή 21 Απριλίου- θα παρουσιαστεί στο Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες το βιβλίο «Το Κρητικό και το Μακεδονικό Ζήτημα» του σ. εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γιώργου Ζωγραφάκη που κατάγεται από το Ζαρό και ζει στον Πολύγυρο Χαλικιδικής.

Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Πολυγύρου στη Μακεδονία και ο Δήμος Φαιστού στην Κρήτη. Η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει «στο βορρά», στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου στις 7 Απριλίου, ημέρα Κυριακή. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση στη «γενέτειρα γη» του συγγραφέα, την Κρήτη που θα γίνει, όπως προαναφέραμε, στις Μοίρες την προτελευταία Κυριακή του Απριλίου. Σημειώνεται ότι το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στον κόσμο που θα δώσει το παρών στις βιβλιοπαρουσιάσεις των Δήμων Πολυγύρου και Φαιστού.

 Ιστορικά γεγονότα

Το βιβλίο παραθέτει και αναδεικνύει τα κύρια ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, τόσο στην Κρήτη όσο και στη Μακεδονία, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης ελληνικής ιστορίας, από το 1821 ως το 1940 και εστιάζει στις περιπτώσεις όπου τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στις δύο αυτές περιοχές αλληλοεπηρεάζονταν, θετικά η αρνητικά, ανάλογα με τις εκάστοτε θέσεις και ισορροπίες των λεγόμενων Μεγάλων Δυνάμεων και τις εξελίξεις του Ανατολικού Ζητήματος. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε ιστορικά γεγονότα στα οποία Κρήτες και Μακεδόνες συνεργάζονται, όπως στην περίπτωση του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων, του Α’ Παγκ. Πολέμου κλπ.

Η συγκεκριμένη έκδοση, πέρα από τη συμβολή της στη γνώση της ιστορίας των σημαντικών για την πατρίδα μας περιοχών της Μακεδονίας και της Κρήτης, δημιουργεί και θετικές προϋποθέσεις πολιτιστικής συνεργασίας των δύο Δήμων, Πολυγύρου και Φαιστού.

Πρόσκληση σε όλους

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Ζωγραφάκης  «Καλώ όλους τους φιλίστορες (εκείνους που αγαπούν τη γνώση και τη μάθηση-ειδικότερα την ιστορία), και όσους αγαπούν τον τόπο μας, τόσο στην Κρήτη, όσο και στη Χαλκιδική (δηλαδή …όλους!), να παραστούν στις παρουσιάσεις»- ενώ χαρακτηριστική είναι και η μαντινάδα που αναγράφεται στη 2η σελίδα του βιβλίου του: «Να ’τανε, Θε μου, μπορετό, η θάλασσα να λείπει/να γίνει μόνο μια στεριά Μακεδονία – Κρήτη!».

Ο Γιώργος Ζωγραφάκης γεννήθηκε στο Ζαρό. Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και υπηρέτησε ως δάσκαλος στη Χαλκιδική πάνω από 30 χρόνια. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο, όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή βιβλίων. Ζει μόνιμα στον Πολύγυρο με την σύζυγο του Χαρίκλεια Καπλάνη με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.