Νότια Κρήτη

Ένα «Καγκουρό»… ξεφτέρι στα Μαθηματικά

Ένα «Καγκουρό»… ξεφτέρι στα Μαθηματικά

To 1ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου στον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό».

A-
A+
21/03/2018 | 13:52

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου έδωσαν δυναμικό παρών στον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό» που είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή 6,5 εκατομμυρίων μαθητών από 70 χώρες!  Η Ελλάδα άρχισε να συμμετέχει στον διαγωνισμό από τον Μάρτιο του 2007.

Το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού βασίζεται στην αρχή ότι τα Μαθηματικά είναι μία κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές από την Β΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου, ανεξάρτητα από το τύπο ή τη μορφή του Σχολείου τους (Δημόσιο, Ιδιωτικό, κ.λπ.). Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών και δεν απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού.

Το «Καγκουρό», όμως, δεν είναι μόνο ένας ετήσιος διαγωνισμός. Με αφορμή τον διαγωνισμό παράγεται εκπαιδευτικό υλικό που προάγει την γνώση, διαχέει την πληροφορία και καλλιεργεί την σκέψη.

Μπορείτε να το λύσετε;

Ένα από τα ενδεικτικά Προβλήματα  για μαθητές Γ’ –  Δ’ Δημοτικού είναι και το παρακάτω. Εσείς μπορείτε να το λύσετε;

Σε ένα στρογγυλό τραπέζι υπάρχουν γύρω  -γύρω καρέκλες, σε ίσες αποστάσεις η καθεµία µε τις διπλανές της. Οι καρέκλες είναι αριθμημένες µε τη σειρά, µε τους αριθµούς 1, 2, 3, 4, 5, … και λοιπά. Η Μαρία κάθεται στη καρέκλα µε το νούµερο 4 και ο Πέτρος κάθεται ακριβώς απέναντί της, στην καρέκλα µε το νούµερο 11. Πόσες είναι όλες οι καρέκλες στο τραπέζι αυτό;

A) 13 Β) 14 Γ) 16 ∆) 17 E) 22