Νότια Κρήτη

Ένα παμπάλαιο έθιμο στον Άγιο Γεώργιο στην Κουλουρίδα Μεσαράς (φώτο)

Ένα παμπάλαιο έθιμο στον Άγιο Γεώργιο στην Κουλουρίδα Μεσαράς (φώτο)

Από την εκκλησία μέσα υπάρχει πηγή πού το νερό της λέγεται πώς είναι ιαματικό.

A-
A+
27/04/2019 | 11:11

Στους πρόποδες των Αστερουσίων , στην Κουλουρίδα με απέραντη θέα στην πεδιάδα της Μεσαράς βρίσκεται το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ανήμερα του Πάσχα το απόγευμα, τηρώντας ένα παμπάλαιο έθιμο, η πομπή των πιστών συνοδεύοντας τα ιερά σύμβολα, θα πορευτούν πεζοί, από τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης Φουρνοφαράγγου ως τον Άγιο Γεώργιο, όπου θα τελεστεί η Δεύτερη Ανάσταση της ΑΓΑΠΗΣ. Θα ακολουθήσει ο Ιερός εσπερινός.

Τη Δευτέρα 29/04 θα τελεστεί σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η πανηγυρική θεία λειτουργία. Θα παρατεθεί γεύμα στους παρευρισκόμενους από την Ενορία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρνοφάραγγου.

Η Κουλουρίδα

Στην Κουλουρίδα, στην αγριάδα των Αστερουσίων, εκεί που το βλέμμα αγκαλιάζει την πεδιάδα ως τον κόλπο της Μεσαράς, βρίσκεται το παλιό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Η πρώτη μνεία στις Στάβιες γίνεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα, το 1370. Πιστεύεται ότι πιθανότατα ήταν οικισμός των ρωμαϊκών χρόνων και να ιδρύθηκε από κατοίκους της Stabia , η οποία είχε καταστραφεί το 79 μ.Χ. με την έκρηξη του Βεζουβίου.

Στις ενετικές απογραφές αναφέρονται οι Στάβιες με το όνομα Tavies με 206 κατοίκους το 1583 και στο Κ98 ο Ακάματος με το όνομα Acamato και 119 κατοίκους. Το ίδιο χωριό είχε 4 μουσουλμανικές οικογένειες το 1834 και 46 μουσουλμανικές κατοίκους το 1881.
Το Φουρνοφάραγγο το βρίσκουμε στον κατάλογο του 1583 με 22 κατοίκους και στην απογραφή του 1834 με 5 μουσουλμανικές οικογένειες και 1 χριστιανική, ενώ το 1881 είχε 103 Χριστιανούς. Το 1842 αναφέρεται ότι στα ανατολικά του χωριού ήταν ναός του Αγίου Γεωργίου του Κουλουρίτη, σε αρχαία τοποθεσία με αυτό το όνομα. Σήμερα στον Άγιο Γεώργιο Κουλουρίδα στις βόρειες παρυφές των Αστερουσίων σε θέση πανοραμική και δενδροφυτευμένη εορτάζεται κάθε 23 Απριλίου με πανηγύρι από τους κατοίκους

Από την εκκλησία μέσα υπάρχει πηγή πού το νερό της λέγεται πώς είναι ιαματικό. Το νερό είναι πολύ ελαφρύ και εύγευστο και πολύς κόσμος έρχεται από πολύ μακριά για να το πάρει.