Νότια Κρήτη

Ενημέρωση – Κάλεσμα για την κινητοποίηση των  “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” Τυμπακίου- Ζαρού

Ενημέρωση – Κάλεσμα για την κινητοποίηση των “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” Τυμπακίου- Ζαρού

A-
A+
14/05/2018 | 9:34

 

Προς ενημέρωση των δημοτών και του Δημοτικού Συμβουλίου, ονομάζομαι Παπαδάκης Ιωάννης, είμαι κάτοικος Καμηλαρίου και σύζυγος εργαζόμενης του «Βοήθεια στο Σπίτι» Τυμπακίου. Είμαι όμως και ένας εκ των ανθρώπων που ως αιρετοί δουλέψαμε σκληρά το 2004 για να «τρέξουν» οι διαδικασίες, να προλάβουμε προθεσμίες και να εντάξουμε στον τότε Δήμο Τυμπακίου τις κοινωνικές δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (Κ.Δ.Α.Π.), τα οποία τώρα κλείνουν ή τουλάχιστον κινδυνεύουν να κλείσουν με αποκλειστική ευθύνη όχι του δημάρχου Φαιστού και της τωρινής παρέας του μόνο, αλλά του κ.Αρμουτάκη ως δημάρχου Μοιρών την περίοδο 2007-2010.

Την περασμένη Τρίτη 24/04/2018, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε μια διαμαρτυρία 12 εργαζομένων γυναικών των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» των τέως Δήμων  Ζαρού – Τυμπακίου που αφορούσε τον αποκλεισμό του δημαρχείου Δήμου Φαιστού για περίπου 3 ώρες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 10 μηνών και τη διασφάλιση της λειτουργίας των εν λόγω δομών.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή: Από το Σεπτέμβριο του 2009, επί δημαρχίας Αρμουτάκη, οι υπάλληλοι του βρεφικού σταθμού Μοιρών, άρχισαν να μην πληρώνονται και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από  τις 3/05/2010. Ο κ. Αρμουτάκης ως δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για να λύσει το πρόβλημα και το άφησε για τους επόμενους  βάζοντας σε προοοπτική διάλυσης την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μοιρών. Όμως, γνωρίζοντας πολύ καλά τις συνέπειες, παίρνει απο την κινδυνεύουσα Κοινωφελή Μοιρών το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Μοιρών και το εντάσσει στο Δήμο. Από 1/01/2011 εφαρμόζεται ο νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ όπου οι Κοινωφελείς των πρώην Δήμων Ζαρού- Τυμπακίου εντάσσονται στη νέα Κοινωφελή του Δήμου Φαιστού. Όμως, η Κοινωφελής Μοιρών, φέρει μαζί της και το πρόβλημα του βρεφικού που δημιούργησε ο κ.Αρμουτάκης . Έρχονται λοιπόν οι απλήρωτες εργαζόμενες του βρεφικού και επιδικάζουν (και πολύ καλά κάνουν) εις βάρος της Κοινωφελούς του Δήμου Φαιστού πλέον, ποσό πάνω από 150.000 ευρώ μισθούς, τόκους , δικαστικά κ.τ.λ. Ωστόσο, τα ουσιαστικά έσοδα που έχει η Κοινωφελής είναι αυτά που στέλνει το Υπουργείο για την μισθοδοσία των υπαλλήλων των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (Κ.Δ.Α.Π.). Έτσι, παίρνοντας δικαστικά  οι εργαζόμενες του βρεφικού τα παραπάνω  χρήματα απο την Κοινωφελή, μένουν απλήρωτες οι εργαζόμενες του «Βοήθεια στο Σπίτι» Ζαρού και Τυμπακίου. Το Υπουργείο αφού έστειλε τα χρήματα αλλά δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» Ζαρού και Τυμπακίου καθώς τα χρήματα κάλυψαν τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις, δεν στέλνει χρήματα για το 2018 και προειδοποιεί για οριστική διακοπή του προγράμματος.

Αυτό που αποκρύπτει ο δήμαρχος και η στενή παρέα του όταν λένε: «Ας κλείσει το πρόγραμμα να ησυχάσουμε, βαρεθήκαμε να πληρώνουμε τα προγράμματα», είναι οτι ο δήμος Φαιστού θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στο Υπουργείο τα χρήματα που του έστειλε και δεν πήγαν στις εργαζόμενες «Βοήθεια στο Σπίτι» Ζαρού και Τυμπακίου αλλά σε δικαστικές αποφάσεις. Αυτήν την οικονομική σκέψη να φορτώνεις χρέη τον δήμο, όχι για να παρέχεις επιπλέον υπηρεσίες στο δημότη αλλά για να του περικόψεις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες ειλικρινά δεν μπορώ να την παρακολουθήσω.

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, με τη δική σας συμμετοχή δια της ανοχής σας, ο Δήμος θα βρεθεί πρώτον να ωφείλει στις εργαζόμενες τα δεδουλευμένα (τα οποία κάποια στιγμή θα πληρώσει επαυξημένα δικαστικώς ). Δεύτερον, θα υποχρεωθεί από το νόμο να επιστρέψει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του 2017 στο Υπουργείο. Τρίτον, θα χάσουν τη δουλειά τους 12 εργαζόμενες χωρίς να ευθύνονται πουθενά για όλα τα παραπάνω (με ό,τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειές τους).

Τέταρτον και ουσιαστικότερο όλων ,εξαιτίας σας θα χάσουν οι εξυπηρετούμενοι την φροντίδα των κοινωνικών δομών. Αυτό που το μακρινό κράτος θεσμοθέτησε εκφράζοντας τον πολιτισμό του, θα τους το αφαιρέσετε εσείς, οι δικοί τους άνθρωποι, οι εκλεγμένοι τους, οι χωριανοί τους.

Οι εργαζόμενες αν κλείσει το πρόγραμμα θα ξαναβρούν δουλειά, καλύτερη ή χειρότερη δεν έχει σημασία και τα δεδουλευμένα θα τα πάρουν επαυξημένα  Όμως, οι εξυπηρετούμενοι τους οποίους ο πολιτισμός της πολιτείας φρόντισε θεσμοθετώντας τις κοινωνικές δομές, γιατί να χάσουν την φροντίδα των δομών αυτών; Αδύναμοι γέροντες και γερόντισσες, διάσπαρτοι στα χωριά και στις κομωπόλεις του Δήμου μας, απόμαχοι της ζωής χωρίς κανένα να μπαίνει στο σπίτι τους, έστω για μια καλημέρα, είτε γιατί τα παιδιά τους βρίσκονται μακριά ,είτε γιατί δεν έχουν παιδιά. Άρρωστοι , απομονωμένοι  και μόνοι. Στην πλειοψηφία τους είναι πρώην αγρότες και αγρότισσες αλλά και πρώην εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων.

Καλώ λοιπόν όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους των πρώην Δήμων τουλάχιστον Ζαρού και Τυμπακίου να εκφράσουν αυτό που πρεσβεύουν (πολιτισμό) καθώς και την αλληλεγγύη τους. Καλώ και τους επαγγελματικούς Συλλόγους και οργανώσεις να στηρίξουν τα πρώην μέλη τους, αφού και οι ωφελούμενοι πριν γίνουν απόμαχοι ανήκαν σε κάποιο φορέα ή σύλλογο ανάλογα το επάγγελμά τους. Καθώς και την Πολιτεία Τυμπακίου να αντιδράσει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ωφελουμένους των προγραμμάτων του τέως Δήμου Τυμπακίου.

Καλώ και το Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους ωφελουμένους των προγραμμάτων μεταξύ των οποίων υπάρχουν και μέλη του. Καθώς επίσης, με άμεση παρέμβαση  να στηρίξει τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς που είναι από τα ενεργά του μέλη και εκτίθεται από τον δήμαρχο ο οποίος τον όρισε πρόεδρο της κοινωφελούς και αντί να τον βοηθάει με την εμπειρία και την εξουσία του να λύνει τα όποια προβλήματα προκύπτουν,  τον εγκατέλειψε παντελώς στο πέλαγος σε μια εν γνώση του ήδη προβληματική επιχείριση, εκθέτοντάς τον συνεχώς στα μάτια του κόσμου. Με το κλείσιμο των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», ως Πρόεδρος της Επιχείρησης θα μπει στο κάδρο αναγκαστικά και θα τον βαλει ο ίδιος ο δήμαρχος ο οποίος θα υποστηρίζει ότι: «Η Κοινωφελής έχει πρόεδρο και συμβούλιο, εγώ είμαι δήμαρχος!» και δυστυχώς θεσμικά θα είναι καλυμμένος.

Επιπλέον, ο Δήμος πήρε τεράστιο δάνειο 3.400.000 ευρώ και πληρώνει οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές, αλλά βενζίνη να κινούνται τα αυτοκίνητα της Κοινωφελούς προς τους εξυπηρετούμενους δεν φρόντισε ο δήμαρχος να υπάρχει, όπως δεν φρόντισε να επιστρέψει τα χρήματα του βρεφικού στην Κοινωφελή για να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα με καλυμμένο τον πρόεδρο και τους συμβούλους της.

Προσεταιρίστηκε την ευαίσθητη ομάδα των Α.Μ.Ε.Α για ψηφοθηρικούς λόγους και αφού έκανε τη δουλειά του, τους τίμησε και καλά, χωρίς να σεβαστεί ούτε τον παραολυμπιονίκη μας τον οποίο σέβεται όλος ο κόσμος εντός και εκτός Ελλάδος για την προσπάθεια και τα επιτεύγματά του, οριζοντάς τον σύμβουλο στο διοικητικό συμβούλιο της ήδη καταδικασμένης κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Φαιστού και δεν κάνει ως δήμαρχος τέσσερα χρόνια τώρα τίποτε για να σταματήσει τον κατήφορο και τον εξευτελισμό της. Πάντως θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία τιμής, να χάνουν την φροντίδα των κοινωνικών δομών άτομα αδύναμα, γέροντες και γερόντισσες  της περιοχής σου, να είναι απλήρωτες 10 μήνες και να χάνουν την δουλειά τους  χωρίς να φταίνε πουθενά 12 γυναίκες που φροντίζουν τα παραπάνω άτομα, να διαλύεται η Κοινωφελής που υλοποιούσε τα προγράμματα αυτά,  να είσαι ενεργότατο μέλος του Συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. και να σε έχει τιμήσει η δημοτική αρχή του τόπου σου, ορίζοντάς σε πρόεδρο είτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς αυτής. Πω πω μια τιμή! Εδώ ταιριάζει γάντι αυτό που λέμε εξευτελιστική τιμή.

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, υπάρχει απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου όπου συμμετείχατε σχεδόν όλοι σας με ανεστραμμένες τις σημερινές ιδιότητες δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης όπου ειχε αποφασισθεί ομόφωνα η κάλυψη του οικονομικού ελλείμματος της Κοινωφελούς από τον Δήμο. Επειδή τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από αυτούς που τα χειρίζονται και εννοώ από πλευράς δημοτικής αρχής, ας καθίσουν οι πιο υπεύθυνοι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να σταθμίσουν το τι διακυβεύται και φέρνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο δια αποφάσεως να πιέσουν το δήμαρχο να δώσει λύση άμεσα χρηματοδοτώντας το έλλειμμα της Κοινωφελούς από το υπόλοιπο του δανείου ή  μήπως το δάνειο περιμένει επιλεκτικά νέες δικαστικές αποφάσεις προς πληρωμή; Διαφορετικά, ας πάτε ΜΑΖΙ στον περιφερειάρχη να ζητήσετε την βοήθειά του. Πάντως να γνωρίζετε οτι κανείς δήμαρχος δεν είναι άρχοντας ή ηγεμόνας, είναι εκτελεστής αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου και οι πράξεις ή παραλείψεις του σε πρώτη φάση ελέγχονται από το δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή εσάς. Από την ικανότητα αυτή κρίνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι από τα πήγαινε- έλα στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Κύριε δημαρχε στον προσωπικό μου απολογισμό μετά την πολυεπίπεδη ενασχόλησή μου με τα κοινά, το μόνο κέρδος που αποκόμισα προσωπικά είναι η γνωριμία μου με κάποιους έντιμους και καθαρούς ανθρώπους και εμπειρία στο πώς πρέπει να λειτουργούν οι αιρετοί στα κοινά πράγματα συνδυάζοντας τον  νόμο και το περί  περί δικαίου αίσθημα έξω από εμπάθειες και ρεβανσισμούς. Και είμαι σε θέση να ξεχωρίζω ποιες πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονται στην πολιτική ευθύνη και ποιες επισύρουν αλλες ευθύνες.

 

Παπαδάκης Ιωάννης