Νότια Κρήτη

Επαναλειτουργία γεωτρήσεων τώρα που το Φράγμα Φανερωμένης έβαλε λουκέτο

Επαναλειτουργία γεωτρήσεων τώρα που το Φράγμα Φανερωμένης έβαλε λουκέτο

Το καμπανάκι της λειψυδρίας χτύπησε και όλα δείχνουν ότι ο συναγερμός θα είναι συνεχής για την Κρήτη

A-
A+
16/02/2018 | 14:47

Το καμπανάκι της λειψυδρίας χτύπησε και όλα δείχνουν ότι ο συναγερμός θα είναι συνεχής για την Κρήτη. Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη, προκειμένου να μην γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας στο νησί, καθώς διανύουμε το τρίτο συνεχές έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις. 

Για το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας και τα μέτρα αντιμετώπισής της, συζήτησαν οι δήμαρχοι της Κρήτης σε σχετική συνεδρίαση της ΠΕΔ. Οι δήμαρχοι διαπίστωσαν ότι τα αποθέματα έχουν στερέψει και πρότειναν τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού από τα νοικοκυριά και τους καλλιεργητές και την ενεργοποίηση παλιών ή δημιουργία νέων γεωτρήσεων.

Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης όπου αποφασίστηκε ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού σε νοικοκυριά και αγρότες.

Ο Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης έκανε λόγο στο Ράδιο Κρήτη στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, για υπεράρδευση στη λεκάνη της Μεσαράς από τους αγρότες, κάτι που πρέπει να σταματήσει και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία γεωτρήσεων τώρα που το Φράγμα Φανερωμένης έβαλε λουκέτο.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι είναι απαγορευτικά τα μέτρα χρήσεως του υδρευτικού νερού με κυρώσεις και θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι.

«Πρώτη προτεραιότητα η ύδρευση, αλλά σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης από όλους τους δήμους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, κατατέθηκαν προτάσεις για ξεχωριστές γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης, για την αξιοποίηση του Αλμυρού ποταμού και την ανάπτυξη της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, ειδικά για τις καλλιέργειες.

Στις παλιές γεωτρήσεις θα αναζητήσει λύση και ο δήμαρχος της τουριστικής Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ο οποίος όπως είπε, θα ζητήσει από τους ξενοδόχους να ενημερώσουν τους πελάτες τους, ότι πρέπει να καταναλώσουν με προσοχή το νερό.

Μέτρα διατήρησης της προσφοράς νερού

Αναφορικά με τα μέτρα διατήρησης της προσφοράς νερού, πρώτο βήμα, σύμφωνα με  τη Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για τη σημαντικότητα του προβλήματος που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες.

Προτείνεται κατ’ αρχάς η σύγκληση συμβουλίων τοπικών- δημοτικών-αγροτι-
κών συλλόγων- ΤΟΕΒ-ξενοδόχων κ.λπ. για συζήτηση του θέματος και
εξεύρεση των καλύτερων τρόπων ενημέρωσης π.χ. συναντήσεις-εκδη-
λώσεις- ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.

Άλλα μέτρα είναι: καθορισμός ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή, περιορισμός εποχικών υδροβόρων καλλιεργειών, ενημέρωση από τους ξενοδόχους στους επισκέπτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού