Νότια Κρήτη

Επιστημονική διημερίδα από φέτος η “Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας”(φωτορεπορτάζ)

Επιστημονική διημερίδα από φέτος η “Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας”(φωτορεπορτάζ)

Με την καθιερωμένη ανταλλαγή σπόρων από ντόπιες-παραδοσιακές ποικιλίες ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις.

A-
A+
12/03/2018 | 10:33

Με έμφαση στις ήπιες μορφές αγροτικής ανάπτυξης και στην διάσωση των ντόπιων -παραδοσιακών ποικιλιών, μέσα από την διατήρηση και διάδοση των σπόρων, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε Ηράκλειο και Πύργο το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο της ετήσιας «Γιορτής Σπόρων και Αυτάρκειας». 

Η Πρόεδρος Πολιτισμού και Υγείας του Δήμου, Μαρία Καλαθάκη

Γράφει: Πόπη Πρωτογεράκη 

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Μελίτακες» με τη στήριξη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων,της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων.

Στην υπαίθρια γιορτή ανταλλαγής σπόρων που στήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Πύργου και συνοδεύτηκε από πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, τη δημοτική αρχή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων κ. Γεώργιος Επιτροπάκης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πύργου κ. Αντώνης Αντωνάκης και η Πρόεδρος της επιτροπής υγείας και πολιτισμού κα. Μαρία Καλαθάκη. Ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παρευρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης κα. Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη.

Η Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αρχανών- Αστερουσίων, Γιώργος Επιτροπάκης.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Επιτροπάκης δήλωσε: “Ο Δήμος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φιλοξενεί και στηρίζει την Γιορτή Σπόρων. Δεν είναι μια απλή γιορτή, είναι μια επιστημονική διημερίδα με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.Ο σπόρος είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός κρίκος της διατροφικής μας αλυσίδας.Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που βελτιώνει τον πρωτογενή Τομέα χαιρετίζοντας και φέτος τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα με συνδιοργανωτή το Δήμο μας».

Στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικά δήλωσε: ” Για την ανάπτυξη του κρητικού αμπελώνα η Περιφέρεια Κρήτης έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ύψους 385.000 ευρώ για να διασώσουμε τα φυτώρια, το γενετικό υλικό που υπάρχει και στη συνέχεια να παραχθεί πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο πάντα για τις ντόπιες ποικιλλίες εξυγιασμένο πλέον θα μπορεί να διατίθεται στους παραγωγούς. Έχουμε προχωρήσει τη μελέτη για την επαναλειτουργία και αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, για να μπορεί να προωθήσει το έργο της διατήρησης των ντόπιων καλλιεργειών και για την εκπαίδευση των νέων αγροτών. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί εκεί ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, να αξιοποιηθούν όλα τα αγροκτήματα για καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών και εν συνεχεία οι ποικιλίες αυτές εξυγιασμένες και εφόσον εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο να μπορούν να δοθούν για καλλιέργεια και για εξαγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η αθρόα εισαγωγή σπόρων και θα δημιουργηθεί στη Σχολή Μεσαράς μια τοπική Τράπεζα Σπόρων γα τους παραγωγούς”. 

Η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

 

Ο Πρόεδρος του Πύργου Αντωνάκης Αντώνης και η δ.σ. Μαρία Καλαθάκη στο stand της οργάνωσης “Μελίτακες”.

Σημαντικές προσωπικότητες

Τις φετινές διήμερες εκδηλώσεις τίμησαν με την συμμετοχή τους σημαντικές προσωπικότητες, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί καθηγητές που πραγματοποίησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικές με θέματα διατροφής, υγείας και ποιότητας ζωής.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο Ηράκλειο, στην αίθουσα Ανδρόγεω, μίλησαν ο Νίκος Λυγερός με θέμα «Το Νερό ως Πηγή Ζωής» και ο Δημήτρης Πετράκης με θέμα «Η Ντόπια τροφή ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας». Τις ομιλίες πλαισίωσε με ευχάριστες μουσικές νότες η Παιδική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γ. Μανέτας μίλησε για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου,  προσέγγισαν εξαιρετικά το θέμα της διατροφής και των κινδύνων που κρύβονται πίσω από τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα που έχουν εισχωρήσει στην διατροφική αλυσίδα οι ομιλητές Γιάννης Μανέτας με θέμα «Γενετικώς Τροποποιημένα φυτά: Τι ακριβώς προσφέρει ο Δρ. Φρανκεστάιν;» και ο γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος Γιώργος Βλοντάκης και η οικοκαλλιεργήτρια Βάσω Παρασύρη που παρουσίασαν πρακτικές οικολογικές συμβουλές για την επίλυση θεμάτων λίπανσης, φυτοπροστασίας κλπ.

Ευχάριστες νότες από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων

Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και τα μέλη παραδοσιακής Μουσικής του Βαγγέλη Παπαδάκη. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον χώρο της Βιβλιοθήκης Πύργου με θέμα: «Η γη που μας θρέφει» καθώς και στην αναβίωση παλιών ομαδικών παιχνιδιών, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αντωνάκη και της Λίλας Εληώτη.

Δρώμενα για τα παιδιά στη Βιβλιοθήκη του Πύργου

Κυριακή πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

 

Υγειονομική κάλυψη από την εθελοντική ομάδα “Φίλιος Ζεύς”

Πολύτιμη υποστήριξη από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου