Νότια Κρήτη

Επιτυχημένη παρουσίαση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής του βιβλίου του Γ. Ζωγραφάκη 

Επιτυχημένη παρουσίαση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής του βιβλίου του Γ. Ζωγραφάκη 

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση στο Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες, την Κυριακή 21 Απριλίου.

A-
A+
12/04/2019 | 14:19

Ένα βιβλίο «ενώνει» την Κρήτη με την Μακεδονία:  Ο λόγος για το βιβλίο του καταγόμενου από το Ζαρό Γιώργου Ζωγραφάκη «Το Κρητικό και το Μακεδονικό Ζήτημα», την έκδοση του βιβλίου ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Πολυγύρου στη Μακεδονία και ο Δήμος Φαιστού στην Κρήτη.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε, με επιτυχία, την περασμένη Κυριακή 7 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου και θα ακολουθήσει η παρουσίαση στο Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες, την Κυριακή 21 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων), στις 11:30 το μεσημέρι.

Η παρουσίαση στη Βόρεια Ελλάδα έγινε από τον τ. Δήμαρχο Πολυγύρου και Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής κ. Νίκο Βασιλάκη, και στη συνέχεια ο συγγραφέας Γ. Ζωγραφάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό και στο περιεχόμενο του βιβλίου, ενώ κείμενα από το βιβλίο διάβασαν ο Μακεδόνας Άγγελος Μέλιος και η Κρητικιά Ανδρομάχη Χριστοδουλάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Δήμου Πολυγύρου ο Αντιδήμαρχος κ. Χ. Βορδός και ο εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Κασσανδρείας Πανοσ. κ. Ειρηναίος, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Δημάρχου Φαιστού κ. Γιώργου Αρμουτάκη.

Χαιρετισμός Δημάρχου Φαιστού

Στο χαιρετισμό του ο κ. Αρμουτάκης ανέφερε τα εξής:΅«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζουμε από την ιστορική Κρήτη και ιδιαίτερα  από τον Δήμο Φαιστού, την σημερινή σας εκδήλωση.

Είμαστε  περήφανοι για το τόσο σημαντικό πόνημα του συντοπίτη μας Γιώργου Ζωγραφάκη, ενός ακούραστου και τόσο δημιουργικού ιστορικού ερευνητή.

Αυτή η συνέκδοση που αφορά και τους δύο Δήμους  μας ας γίνει αφετηρία και άλλων μορφών αδελφοποίησης και συνεργασίας που θα έχουν  σαν στόχο την εξύψωση, τόσο του πνεύματος του πολιτισμού μας, αλλά και την πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

Ένα έργο που αναδεικνύει την ιστορία μας, την τοπική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, ένα έργο που έχει σχέση με την συνεισφορά των Κρητών σε αγώνες και θυσίες για την ηρωϊκή μας Μακεδονία σίγουρα δεν μας αφήνει ασυγκίνητους.

Θερμά συγχαρτήρια στον συγγραφέα,αλλά και στον Δήμο Πολυγύρου και είμαστε σίγουροι ότι τέτοιες κινήσεις που μας θωρακίζουν  πολιτισμικά και πνευματικά, δίνουν τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και ελπίδα το μέλλον.

Και πάλι τα θερμά μας συγχαρτήρια και τις ευχαριστίες μας.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους !».

Χορευτικό συγκρότημα

Η εκδήλωση έκλεισε με μακεδονίτικους χορούς από συγκρότημα του Χορευτικού Ομίλου Πολυγύρου και με κρητικούς χορούς από συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Χαλκιδικής «Νίκος Καζαντζάκης».

Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν, δωρεάν, αντίτυπα του βιβλίου στους παραβρεθέντες, πολλά από τα οποία υπέγραψε ο κ. Ζωγραφάκης.

Ιστορικά γεγονότα

Το βιβλίο παραθέτει και αναδεικνύει τα κύρια ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, τόσο στην Κρήτη όσο και στη Μακεδονία, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης ελληνικής ιστορίας, από το 1821 ως το 1940 και εστιάζει στις περιπτώσεις όπου τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στις δύο αυτές περιοχές αλληλοεπηρεάζονταν, θετικά η αρνητικά, ανάλογα με τις εκάστοτε θέσεις και ισορροπίες των λεγόμενων Μεγάλων Δυνάμεων και τις εξελίξεις του Ανατολικού Ζητήματος. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε ιστορικά γεγονότα στα οποία Κρήτες και Μακεδόνες συνεργάζονται, όπως στην περίπτωση του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κλπ.

Η συγκεκριμένη έκδοση, πέρα από τη συμβολή της στη γνώση της ιστορίας των σημαντικών για την πατρίδα μας περιοχών της Μακεδονίας και της Κρήτης, δημιουργεί και θετικές προϋποθέσεις πολιτιστικής συνεργασίας των δύο Δήμων, Πολυγύρου και Φαιστού.

Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Ζωγραφάκης γεννήθηκε στο Ζαρό. Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και υπηρέτησε ως δάσκαλος στη Χαλκιδική πάνω από 30 χρόνια. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο, όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή βιβλίων. Ζει μόνιμα στον Πολύγυρο με την σύζυγο του Χαρίκλεια Καπλάνη με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.