Νότια Κρήτη

Εσπερίδα για το ελαιόλαδο: Πολύτιμες συμβουλές ποιότητας και μαθήματα γευσιγνωσίας

Εσπερίδα για το ελαιόλαδο: Πολύτιμες συμβουλές ποιότητας και μαθήματα γευσιγνωσίας

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ελαιοκομία και την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

A-
A+
01/12/2023 | 18:32

Το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου της Μεσαράς και όχι μόνο απέσπασε η ενημερωτική εσπερίδα με θέμα “Η αξία της ελιάς και του ελαιολάδου: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς.

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τη σπουδαία αυτή εκδήλωση που στόχο είχε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα.

Την εσπερίδα χαιρέτησαν ο δήμαρχος Φαιστού κ Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ Λάμπρος Καμπουράκης ενώ χαιρετισμό έστειλε δια μέσου επιστολής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Φαιστού, Αρμουτάκη Βασιλεία, Κωνσταντουλάκης Αντώνης, Ιπποκράτης Σκαντζάκης και Γιώργος Ζαχαριουδάκης. Επίσης το παρόν έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και απλός κόσμος.

Το κοινό έδειξε έντονο ενδιαφέρον κάνοντας συνεχείς ερωτήσεις προς τους ομιλητές σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου και πώς μπορούμε να την πετύχουμε. Το πάνελ των ομιλητών πλαισίωσαν καταξιωμένοι επαγγελματίες του κλάδου, ειδικοί επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες.

Με ζητούμενο την ποιότητα και πως μπορεί να επιτευχθεί

Η συζήτηση περιστράφηκε αρκετή ώρα γύρω από την ποιότητα του ελαιολάδου και πώς μπορεί να επιτευχθεί στο χωράφι, στο ελαιουργείο και στην τυποποίηση, θεματική την οποία ανέπτυξε ο χημικός, κύριος Μανώλης Μιχελινάκης, καθώς επίσης και την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και προώθησης του ποιοτικού ελαιολάδου. Ο καθηγητής κ Παπαηλιάκης Μιχάλης μίλησε σχετικά με την ορθολογική αντιμετώπιση του δάκου, θεματική την οποία ανέλυσε εξαιρετικά, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Τζεδάκης Σταύρος, αναφέρθηκε στη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα που έχει το ελαιόλαδο στο νησί μας και ανέλυσε πολιτικές που έχει ήδη δρομολογήσει η Περιφέρεια Κρήτης για τη διασύνδεση του ελαιόλαδου με τον τουρισμό.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Χουδετσανακη Ειρήνη, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό μέσα από το πρόγραμμα “Κρήτη/Kriti” που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς επίσης και για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων στα ελαιουργεία της Κρήτης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Επεσήμανε δράσεις και πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια προσπαθώντας να διασφαλίσει την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και το branding Κρήτη/kriti, υλοποιώντας το πρόγραμμα προώθησης των κρητικών προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Ο κύριος Καρπαδάκης Μανώλης, αντιπρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης, εμπειρογνώμονας και δοκιμαστής ελαιολάδου, ανέπτυξε τη θεματική “προκλήσεις και ευκαιρίες στην αλυσίδα αξίας και τις εξαγωγές ελαιολάδου”, απαντώντας μάλιστα και σε πολλές ερωτήσεις που έγειρε το κοινό.

Η ελαιοπαραγωγική ομάδα “Φαμελιά Αστερουσίων”, ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών και παρουσιάσεων, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση, συνέπειας κι αφοσίωσης στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, αποσπώντας εκατοντάδες βραβεία παγκοσμίως.

Πρακτικά Μαθήματα Γευσιγνωσίας

Η πετυχημένη αυτή η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία εξαιρετική γευσιγνωσία ελαιολάδου πού παρουσίασε ο κύριος Καρπαδάκης, παραδίδοντας κανονικό μάθημα γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με το οργανοληπτικό εργαστήριο της κυρίας Γερμανάκη Ελευθερίας από το Ρέθυμνο. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει αρκετά δείγματα ελαιολάδου και να αντιληφθεί και να ξεχωρίσει τα αρνητικά και τα θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πού είναι εκείνα που προσδίδουν την ποιότητα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η εσπερίδα έκλεισε με μεγάλη συμμετοχή δημιουργώντας το πρόπλασμα για να γίνουν ακόμα περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις με στόχο τη σωστή ενημέρωση και την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου, των παραγωγών των καταναλωτών ελαιολάδου.

Ο δήμαρχος Φαιστού κ Γρηγόρης Νικολιδάκης δήλωσε: «Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης αποδεικνύει του ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για την ελαιοκομία και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας».

Την εσπερίδα επιμελήθηκε και συντόνισε η διεθνολόγος- επικοινωνιολόγος του Δήμου Φαιστού κ. Εβελίνα Φραγκιαδάκη ενώ ενεργά συμμετείχαν οι τοπικές επιχειρήσεις: “Φούρνοι Κουνδουράκη, Γαλιανός Φούρνος στις Μοίρες”, Ξυλόφουρνος Γρινιαράκη στο Τυμπάκι και η επιχείρηση Υιοι Β. Παπαδάκη Ο.Ε. χονδρικό εμπόριο τροφίμων.