Νότια Κρήτη

Ευνοημένοι οι Δήμοι της Μεσαράς από την αλλαγή κριτηρίων στον υπολογισμό της ΚΑΠ

Ευνοημένοι οι Δήμοι της Μεσαράς από την αλλαγή κριτηρίων στον υπολογισμό της ΚΑΠ

Ν. Σχοιναράκης: " Αισθάνομαι δικαιωμένος για τον αγώνα και τις διεκδικήσεις στην Ο.Ε. της ΚΕΔΕ".

A-
A+
20/03/2024 | 11:46

Χειροπιαστά και άμεσα είναι τα οφέλη για τα ταμεία των μειονεκτικών Δήμων σε όλη τη χώρα για το 2024 χάρη στην αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ από το κεντρικό κράτος.

Ήδη από την αρχή του έτους με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου διανεμήθηκαν αυξημένες επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των Δήμων, τη μισθοδοσία των εργαζομένων και άλλες ανάγκες, ο υπολογισμός των οποίων γίνεται πλέον με νέα κριτήρια. Ιδιαίτερα ευνοημένοι από το μέτρο και από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ΚΑΠ είναι οι μέχρι πρότινος μειονεκτικοί Δήμοι (μεταξύ αυτών και οι Δήμοι της Μεσαράς) οι επιχορηγήσεις των οποίων σχεδόν διπλασιάζονται συγκριτικά με ότι λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Από την τελευταία συνεδρίαση της Ο.Ε. της ΚΕΔΕ στην Κέρκυρα ( 1/11/2022) στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μανώλης Κοκοσάλης και Νίκος Σχοιναράκης

Αλλαγή των κριτηρίων για την κατανομή των ΚΑΠ

Με την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των πόρων, όπως θεσπίστηκαν στην τελική πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ που ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση στην Κέρκυρα στις 1/11/2022 και η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, εκτός από τον πληθυσμό λαμβάνονται στο εξής υπόψη και άλλοι παράμετροι, όπως η νησιωτικότητα, το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου.

Με βάση τα νέα κριτήρια οι «αδικημένοι» Δήμοι του προηγούμενου συστήματος, όπως ήταν για παράδειγμα περιφερειακοί Δήμοι με μεγάλη έκταση, αλλά χωρίς σημαντικά τακτικά έσοδα, τώρα ευνοούνται, όπως και γενικότερα οι μικρότεροι σε μέγεθος Δήμοι, ορεινοί και νησιωτικοί.

Σχοιναράκης : Ευνοημένοι οι Δήμοι της ενδοχώρας και της Μεσαράς

Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Γόρτυνας και επί εννέα συναπτά έτη τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Νίκο Σχοιναράκη, η αδικία της κατανομής των πόρων με κριτήριο βαρύτητας τον πληθυσμό και μάλιστα σε ποσοστό της τάξης του 92% αποκαταστάθηκε, καθώς με αυτό το κριτήριο ευνοημένοι από την κατανομή ήταν οι αστικοί Δήμοι που συγκέντρωναν και τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

«Νιώθω δικαιωμένος γιατί από την πρώτη κιόλας θητεία την περίοδο 2010-2014 υποστήριζα σε κάθε ευκαιρία ότι ο πληθυσμός δεν μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση στην κατανομή των ΚΑΠ, γιατί αδικούνται με αυτόν τον τρόπο οι μειονεκτικοί Δήμοι που ούτως ή άλλως έχουν ολιγότερα έσοδα από ίδιους πόρους. Οι διεκδικήσεις που είχαμε θέσει από κοινού με τους άλλους Δημάρχους (Γιάννη Μαλανδράκη, Γιώργο Μαρινάκη, Γιάννη Ταταράκη, Μανώλη Κοκοσάλη ) στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ, έστω και καθυστερημένα εισακούστηκαν και έγιναν αποδεκτές. Στο εξής στα κριτήρια βαρύτητας συμπεριλαμβάνονται η έκταση, η ορεινότητα, το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας, ο αριθμός των κοινοτήτων και άλλα τα οποία είχαμε επισημάνει ως Δήμαρχοι αυτών των περιοχών και είχαν γίνει αποδεκτά στις συνεδριάσεις και στις προτάσεις της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο.

Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα χρήματα, όπως  αναφέρει ο κ. Σχοιναράκης, από τον κρατικό κορβανά. Ενδεικτικά για να αντιληφθεί ο κόσμος τη διαφορά σας αναφέρω πως επί θητείας μου, ο Δήμος της Γόρτυνας λάμβανε 166.000 ευρώ μηνιαία τακτική επιχορήγηση από το κράτος και σήμερα με την αλλαγή των κριτηρίων θα λαμβάνει 292.000 ευρώ. Σε ετήσια βάση αυτό σημαίνει 1,5 εκατ. ευρώ περίπου περισσότερα χρήματα και σε βάθος 5ετίας 7 με 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου επιπλέον των ετήσιων εσόδων από ΚΑΠ.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σχοιναράκης σημειώνει πως οι ευεργετικές αυτές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα τόσο στον Δήμο της Γόρτυνας, αλλά και σε όσους αναλογικά βρίσκονται στην ίδια θέση, να ανταποκριθούν καλύτερα στις λειτουργικές τους ανάγκες, με προϋπόθεση βέβαια την ορθολογική διαχείριση και το σεβασμό του δημοσίου συμφέροντος.