Νότια Κρήτη

“Γνώση γεύσεων” στα Φαραγγιανά Κόφινα

“Γνώση γεύσεων” στα Φαραγγιανά Κόφινα

Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ

A-
A+
30/07/2019 | 13:33

Η γνώση των γεύσεων και οι αισθήσεις θα έχουν την τιμητική τους στα Φαραγγιανά Κόφινα, το Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην 10η Γευσιγνωσία.

Της Εύας Καπελλάκη-Κοντού*

Μέσω της οπτικής αίσθησης και του αισθητηρίου του ματιού. Μέσω της όσφρησης και του αισθητηρίου της μύτης, ανιχνεύονται οι αρωματικές ουσίες. Μέσω της ακοής και του αφτιού, ο ήχος του μασήματος της τροφής. Μέσω του ματιού διακρίνονται το χρώμα και το σχήμα, μέσω της γεύσης και της γλώσσας ξεχωρίζει το ξινό, γλυκό, αλμυρό, πικρό, νόστιμο. Μέσω των σωματοαισθήσεων, των κινήσεων των μυών, διακρίνονται το στυφό, το καυτερό, το κρύο ή ζεστό. Αλλά και η συνοχή και η υφή ενός εδέσματος. Κι έχουμε τόσα πολλά να γευτούμε τις 3 Αυγούστου στα όμορφα Φαραγγιανά!

Με διοργανωτή το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς, αρχίσαμε από το Καμηλάρι το 2009, συνεχίσαμε το 2012 στην Πόμπια , το 2013 στο Σοκαρά, το 2014 στο Χάρακα, το 2015 στον Αμπελούζο, το 2016 στη Μητρόπολη, το 2017 στο Σίβα Φαιστού, το 2018 στο Μουσείο της Γόρτυνας και στον Άγιο Θωμά, και φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της Φαραγγιανής Κεφάλας στα Φαραγγιανά το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 20.00 μ.μ. με συλλόγους φιλοξενίας το Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου “Οι Βακιωτες”.

Απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα μυστικά και τεχνικές για να εκτιμούν γεύσεις και αρώματα, αλλά και να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της γευσιγνωσίας και της απόλαυσης.

Στις 3 Αυγούστου, ο κος Χρήστος Λάπας – εξειδικευμένος σεφ πολυβραβευμένος και τεχνικός μαγειρικής τέχνης, ο οποίος παρουσιάζει την εκπομπή «Food Project» στον τηλεοπτικό σταθμό Creta Channel, θα μας κάνει την τιμή να παρουσιάσει αφιλοκερδώς, τη 10η Γευσιγνωσία στα Φαραγγιανά Κόφινα!

Αυτό που θα κάνει, είναι να περάσει από όλους τους συλλόγους, να ενημερωθεί για τις συνταγές και τον τρόπο παρασκευής, τα προϊόντα κλπ. Θα δοκιμάσει κάποιες γεύσεις που είτε θα του προτείνουν οι σύλλογοι, είτε αυτές που θα τον εντυπωσιάσουν. Στο τέλος θα ξεχωρίσει τρεις συνταγές από τρεις διαφορετικούς συλλόγους και αυτοί που παρασκεύασαν τη συνταγή, θα τους καλέσει στην εκπομπή του να μαγειρέψουν μαζί του. Επιπρόσθετα, ο ίδιος θα μας φτιάξει μια συνταγή, δική του έκπληξη.
Σημαντική η παρουσία του γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από έναν ειδικό της γευσιγνωσίας να μπορούμε να μυριζόμαστε, ν’ αντιλαμβανόμαστε, να γευόμαστε, να αισθανόμαστε τ’ αρώματα και τις γεύσεις των φαγητών.
Κατά κάποιο τρόπο ν’ αναγνωρίζουμε αρώματα από δεκάδες γνώριμα είδη τροφίμων, φρούτων, αρωματικών και μπαχαρικών ακόμα και με κλειστά μάτια!
Η όλη εμπειρία θα μας χαρίσει τις γνώσεις να μπορούμε να γευόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις και θα εντείνει το πάθος μας για κάθε καλή γεύση!
Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι, η τοπική κουζίνα να γίνει διεθνής! Να γίνει τρόπος επικοινωνίας με τους λαούς του κόσμου!
Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης οι σύλλογοι που προτίθενται να συμμετέχουν στην 10η γευσιγνωσία μπορούν να το δηλώσουν στον πρόεδρο του συλλόγου Κο Σπυριδάκη Μιχάλη στο τηλέφωνο 6932311115 και στο γραμματέα κο Λέριο Νικόλαο στο τηλέφωνο 6974213368.

*Η κα Εύα Kαπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]. Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς.