Νότια Κρήτη

Η (κλειστή) Βιβλιοθήκη Μοιρών ανοίγει τις πόρτες της στην ποίηση

Η (κλειστή) Βιβλιοθήκη Μοιρών ανοίγει τις πόρτες της στην ποίηση

Σάββατο 23 Μαρτίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φαιστού «Μανόλης Μαρκάκης».

A-
A+
23/03/2019 | 13:57

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, η εγκαινιασμένη μεν, κλειστή ακόμα για το κοινό δε, Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φαιστού «Μανόλης Μαρκάκης» στις Μοίρες ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα για μια εκδήλωση γεμάτη ποίηση αλλά και μουσική.

Οι διοργανωτές (Ιφιγένεια Γρινιαράκη – Εύα Καπελλάκη – Κοντού, Δήμος Φαιστού – Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς – «Το θέατρο δίχως όνομα» «Δρω»). μας προσκαλούν “να γιορτάσουμε την ποίηση με μουσική αρχαίων και σύγχρονων παραδοσιακών οργάνων και να περιδιαβούμε τα ιστορικά μονοπάτια της ποίησης από την αρχαιότητα μέχρι στις ημέρες μας”.

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Μανώλης Μαρκάκης» του Δήμου Φαιστού πραγματοποιήθηκαν, παρουσία πλήθους επισήμων, στις 22 Απριλίου 2018, από τότε ωστόσο μέχρι σήμερα ο χώρος παραμένει… κλειδωμένος, αφού η λειτουργία του, ένα σχεδόν χρόνο (!) μετά τον λαμπρό εγκαινιασμό του, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα

Τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης -ουσιαστικά της πρώτης που αποκτούν οι Μοίρες!- έγιναν στην Πλατεία Δασκαλογιάννη παρουσία του Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας που χοροστάτησε στον Αγιασμό, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, του Δημάρχου Γιώργου Αρμουτάκη, Περιφερειακών & Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Κλήρου, των Αρχών & Φορέων και βεβαίως αρκετού κόσμου.

Από τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, πέρυσι τον Απρίλιο

«Εις μνήμην» Μ. Μαρκάκη

Η κα Κλειώ Λούμου Μαρκάκη αδερφή του αείμνηστου ανθρώπου του πνεύματος του οποίου το όνομα φέρει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, μίλησε την ημέρα των εγκαινίων με συγκίνηση για τον Μανώλη Μαρκάκη «έναν σεμνό και ακούραστο εργάτη του πνεύματος που πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας με το πνευματικό του έργο, ανεξίτηλα τα σημάδια της γήινης διαδρομής του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τα σημερινά εγκαίνια είναι μόνο η αρχή. Η σωστή λειτουργία της Βιβλιοθήκης και ο περαιτέρω εμπλουτισμός της θέλει προσοχή, δουλειά, εγρήγορση, επαγρύπνηση. Απαραίτητη είναι η άμεση πρόσληψη ειδικού υπαλλήλου, και καλό θα είναι να δοθεί βοήθεια και από την Περιφέρεια (…). Να φροντίσουμε όλοι όχι μόνο στη συντήρηση της Βιβλιοθήκης αλλά και στο μεγάλωμα της. Η προσφορά έστω και ενός βιβλίου από την προσωπική μας βιβλιοθήκη να είστε σίγουροι ότι θα βρει τη θέση του στα ράφια της.» ανέφερε η κα Μαρκάκη που έκλεισε την ομιλία της ευχόμενη η μεσαρίτικη Βιβλιοθήκη «να γίνει ένας ολόφωτος άσβεστος φάρος κάτω από τις αρχαιότητες της Φαιστού». Σημειώνεται ότι εκτός των βιβλίων του αδερφού της που προσφέρθηκαν για να δημιουργηθεί η Βιβλιοθήκη, η κα Μαρκάκη συνεχίζει να συγκεντρώνει και να στέλνει βιβλία για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μοιρών.

Κτίριο με ιστορία

Ιδιαίτερο συγκινητική ήταν και η ομιλία, στα εγκαίνια, της κας Αφροδίτης Κωστάκη Αντιδημάρχου του Δήμου Αγίου Νικολάου εκπροσώπου της οικογένειας Λιονάκη στην οποία ανήκε το παλιό αρχοντικό που αγόρασε ο Δήμος (το 1998 επί Δημαρχίας Γεωργίου Βολικού) και πλέον στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η ομιλήτρια, δισεγγονή των ιδιοκτητών, με «σπασμένη» φωνή από τη συγκίνηση, αναγέρθηκε στην ιστορία του δίπατου αρχοντόσπιτου το οποίο στέγασε την οικογένεια του Δημητρίου Λιονάκη, από τη Βισταγή Ρεθύμνου ο οποίος εγκαταστάθηκε στα Μοίρες, στα τέλη του 18ου αιώνα, με κύρια ενασχόληση του το εμπόριο και τις αγροτικές εργασίες. Με τη σύζυγο του Μαριγώ Τζωρτζάκη, Δασκάλα από την Πόμπια, απέκτησαν 4 κόρες- η γεννημένη το 1908 κόρη τους Ελένη ήταν και η τελευταία ιδιοκτήτρια της κατοικίας αυτής, όπου φιλοξενήθηκε δύο φορές και ο Ύπατος Αρμοστής Πρίγκηπας Γεώργιος!

Καλλιόπη, η Μούσα της Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ξεκίνησε από την Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».