Νότια Κρήτη

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το νέο σχήμα της δημοτικής αρχής του Δήμου Φαιστού

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το νέο σχήμα της δημοτικής αρχής του Δήμου Φαιστού

"Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Φαιστού, θα δώσει μάχη να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες."

A-
A+
16/09/2019 | 10:31

Την Κυριακή, 8 Σεπτέμβρη 2019, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φαιστού. Σε αυτήν εκλέχτηκε το προεδρείο του, καθώς και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τις νέες διαδικασίες που καθόρισαν οι νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ για τη λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ, που στηρίχτηκαν στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλαγές που αποτελούν ακόμα ένα αντιδραστικό βήμα στο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι διαδοχικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης Ι»).

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί το 50%+1 για να πάρουν απόφαση για απεργία οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση και τον ενισχύει με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αντί για ζωντανή συζήτηση σε μια Γενική Συνέλευση, την ίδια ώρα, καταπατώντας τη λαϊκή ψήφο, με το νόμο 4623, δίνει απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης του Δήμου (οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής και σε νομικά πρόσωπα) στην παράταξη του δημάρχου, κι ας μην έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα, μεταφέρει σ’ αυτές τις επιτροπές βασικές αρμοδιότητες που ανήκαν στο δημοτικό συμβούλιο, μετατρέποντάς το έτσι σε διακοσμητικό στοιχείο! Ακόμη, εμποδίζεται η πολιτική αντιπαράθεση και η έκφρασή της και με την αρνητική ψήφο απέναντι στις οποιεσδήποτε προτάσεις προϋπολογισμών και προγράμματος τεχνικών έργων κατατίθενται, από τη δημοτική αρχή, είτε από άλλες παρατάξεις και επιβάλλεται στις παρατάξεις ως διαδικασία η κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Και μάλιστα αυτή η αντιπρόταση πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου (τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας) για το αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης!

Με βάση τον «Κλεισθένη» και τις τροποποιήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Δήμος οδηγείται στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους και ΣΔΙΤ. Έργα όπως υποδομές αντισεισμικής προστασίας, αντιπλημμυρικής/αντιπυρικής θωράκισης, σε αγροτικό οδικό δίκτυο, υδρευτικά/αρδευτικά δίκτυα, σχολική στέγη, καθαριότητα κλπ, είτε γίνονται όνειρο θερινής νυκτός για τους Δημότες, είτε το τυράκι για αύξηση ανταποδοτικών τελών.

Όλα αυτά –παρά την προσπάθεια του προεδρεύοντος να φιμωθεί η φωνή της Λαϊκής Συσπείρωσης– κατάγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιάννης Ζαχαριουδάκης, εκλεγμένος της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς και τη διαδικασία συγκρότησης του προεδρείου δημοτικού συμβουλίου, αφού πέρα από τη θέση του προέδρου οι υπόλοιπες θέσεις δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και δε συμμετείχε στη διαδικασία των ψηφοφοριών και στη διαδικασία υπόδειξης υποψηφίων ούτε στη διαδικασία της επικύρωσης των υποψηφίων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση λέμε στον λαό του Δήμου Φαιστού: Δεν είναι θέμα προσώπων οι θέσεις των αντιδημάρχων, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κλπ. Όλες οι άκρως αντιδραστικές ρυθμίσεις στους Δήμους, συνιστούν Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο καλείται να υπηρετήσει και η καινούρια δημοτική αρχή. Σε αυτά τα «συναινετικά» πλαίσια κινούνται και οι υπόλοιπες παρατάξεις που ποτέ δεν καταδίκασαν τις αντιδραστικές αυτές αλλαγές. Δεν αρκούν, λοιπόν, διαπιστώσεις και τα κούφια λόγια. Είναι ανάγκη να ανέβει η λαϊκή διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση.

Άλλωστε, τα πρώτα δείγματα «γραφής» της δημοτικής αρχής για το ζήτημα των παιδικών δείχνουν καθαρά πως προσπαθούν να στρογγυλέψουν τα προβλήματα, να αποτρέψουν τη συλλογική διεκδίκηση και πάλη. Επιδιώκουν να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα ως ατομικό πρόβλημα του άμεσα ενδιαφερόμενου και όχι ως προβλήματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, και η λύση τους μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από συλλογική πάλη και κινητοποίηση των εργαζομένων, των γονιών, των συνδικάτων. Επιπλέον, από καμία παράταξη δεν ακούστηκε όχι καταδίκη ούτε καν διαμαρτυρία για το γεγονός της χειροδικίας του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Λαγολιού σε βάρος εργαζόμενης, την οποία είχαμε καταγγείλει κι εμείς, όπως και συνδικαλιστικοί φορείς, σε μια προσπάθεια απόκρυψης-συγκάλυψης της άθλιας συμπεριφοράς του ή και νομιμοποίησής της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο Φαιστού, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στην περιοχή, θα δώσουμε τη μάχη να ανέβει η διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κάνοντας πράξη τον πολιτικό όρκο που δώσαμε για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θα το κάνουμε κόντρα στο κεφάλαιο, στην όποια κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κόντρα στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης και στην αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής, παλεύοντας για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και την ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας, που θα διεκδικήσουν μια οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, για να δοθούν λύσεις προς όφελος του λαού σε όλα τα προβλήματα που γεννά ο καπιταλισμός.

Δίνουμε λοιπόν το χέρι σε όποιον θέλει να παλέψει, μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, στα Σωματεία, στους Συλλόγους Γονέων, για να μπουν μπροστά οι λαϊκές ανάγκες.